INS: România a importat mâncare de șase miliarde de euro în prima jumătate a lui 2025. Ce alimente vin de la unguri, bulgari și polonezi | AUDIO
Sursa foto: Shutterstock
România a importat mâncare de șase miliarde de euro în prima jumătate a anului. Printre cele mai importate produse: legume, fructe, carne, lapte și ouă. Ungaria, Polonia și Bulgaria sunt țările care pun cele mai multe alimente în farfuriile românilor.
Din Ungaria și Polonia importăm carne şi organe comestibile, lapte şi produse lactate, dar şi ouă de pasăre, arată datele Instititului Național de Statistică.
În plus, Polonia pune pe mesele românilor preparate pe bază de cereale şi produse de patiserie.
Vecinii de la Sud de Dunăre ne dau legume, fructe, cafea și pește.
Consumul intern de produse agroalimentare a crescut ca urmare a creşterii veniturilor şi a ofertei mai diversificate din partea lanţurilor de magazine, însă, în mare parte cererea internă este satisfăcută prin importuri masive.
Motivul: lipsa unui număr suficient de producători locali de alimente cumulat cu faptul că nu avem capacități mari de prelucrare a materiilor prime, a explicat pentru Hotnews șeful INS, Tudorel Andrei.
De exemplu, România exportă cantităţi importante din producţia de floarea-soarelui, care sunt procesate în fabrici din străinătate de unde importăm apoi ulei.






