Confidenţialitate

INS: Peste 4 milioane de români nu-și permit un trai decent | AUDIO

A crescut numărul românilor afectați de sărăcie. Peste 4 milioane de români nu își permit un trai decent. Adică peste 20% din populația țării, arată datele publicate azi de Institutul Naţional de Statistică. Tinerii de până în 24 de ani sunt cei mai săraci români.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din cauza lipsei acute de resurse financiare, aproape un sfert din locuitorii României (peste 4 milioane și jumătate) nu își permit un minimum de produse care să le asigure un trai decent.

Rata sărăciei persoanelor care trăiau în gospodării cu copii și tineri de 18 până la 24 de ani dependenți a fost 23,5% în anul 2022, mai mare cu 5,2 puncte procentuale, decât cea a persoanelor care nu aveau în întreținere alți membri ai familiei.

De asemenea, peste 30% din tinerii cu vârste până la 18 ani și aproape 26% din persoanele vârstnice s-au confruntat cu o lipsă severă de bunuri esențiale.

Numărul femeilor aflate în această situație a fost cu 47.000 mai mare decât al bărbaților.

Și în privința regiunilor, riscul de sărăcie este inegal distribuit. Cea mai mare rată – de aproximativ 45% s-a înregistrat în Sud-Est și Sud-VestOltenia, iar cea mai mică (19%) s-a observat în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Studiul realizat de Institutul Naţional de Statistică

Sursa foto: Facebook / INS

Citește și: Dragoș Pîslaru, despre noua Lege a Pensiilor: „Se promite pensionarilor o mărire pentru care nu sunt bani. Nu vor fi bani” | VIDEO