INS: Femeile din România trăiescu cu aproape 7 ani mai mult decât bărbații

Femeile din România trăiesc cu aproape 7 ani mai mult decât bărbații și continuă să reprezinte 51,1 la sută din populația țării, anunță Institutul Național de Statistică.

Datele mai arată că populația feminină este mai îmbătrânită decât cea masculină cu 3,1 ani.

         Tot Institutul de Statistică precizează și că tinerii români amână tot mai mult căsătoria și vor un singur copil.

Populația României era la 1 ianuarie 2015 de 19.870.600 de locuitori, dintre care 10.163.600 erau femei. Vârsta medie a românilor din tara era de 43,6 ani.

Vârsta medie în cazul femeilor este de 45 de ani, în timp ce bărbații sunt mai tineri – media fiind de 42 de ani. Institutul Național de Statistică mai precizează că  speranța de viață în cazul femeilor este de 79 de ani.

Cele mai multe femei de peste 65 de ani trăiesc în județul Satu Mare, în Bucureşti şi în Prahova, iar la polul opus se află județele Bistrița Năsăud și Covasna.

INS anunță că în ultimii ani a crescut și rata natalității, iar tendința arată că se nasc mai mulți băieți decât fete.

Potrivit aceluiași raport, vârsta la care tinerii români aleg să se căsătorească a tot crescut în ultimii ani. Astfel, în medie un bărbat se însoară la 32 de ani, iar o femeie se casatoreste la 29 de ani.

De exemplu, în 1990 bărbații se căsătoreau la 25 de ani, iar femeile la 22. Daca atunci mamele nășteau primul copil la 22 de ani, în 2014 vârsta a crescut la 28, o situație pe care demografii o consideră îngrijorătoare, având în vedere că în anii 90 populația țării era de peste 23 de milioane de locuitori.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS