Confidenţialitate

INS: Alimente mai scumpe în noiembrie

Fructele și carnea de porc s-au scumpit cel mai mult în noiembrie față de luna anterioară – arată datele Institutului Național de Statistică. De altfel, prețurile au crescut la aproape toate alimentele, mai puțin la citrice.

În luna noiembrie, am plătit pentru fructe cu cel puțin 4 la sută mai mult decât în octombrie. Și carnea de porc a fost mai scumpă cu peste 2 la sută, iar ouălea, fasolea boabe și alte leguminoase s-au scumpit și ele cu aproape 2 procente.

Și cartofii au costat mai mult cu aproape 1 la sută față de octombrie, dar cu 20 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Singurele alimente care s-au ieftinit au fost citricele, pentru care am plătit mai puțin cu aproape 5 la sută. Comparativ cu anul trecut însă, toate fructele exotice au fost mai scumpe cu aproape 20 la sută – arată datele Institutului Național de Statistică.

În ceea ce privește mărfurile nealimentare și serviciile, ieftiniri au fost la energia termică, de 1,50 la sută, și la biletele de avion, care au costat cu aproape 6 la sută mai puțin față de începutul anului.

În medie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu aproape 5 la sută, iar cele nealimentare cu aproape 3 procente. În aceste condiții, nu este de mirare că și rata inflației a crescut de la 3,4 la sută în octombrie la 3,8 în luna noiembrie.