Confidenţialitate

Inițiatorul legii împotriva dosarului cu șină: Funcționarii au 6 luni să aplice legea. Digitalizarea României ar avea loc în 5-10 ani | VIDEO

Deputatul PNL George Tuță a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Legea împotriva dosarului cu șină a fost promulgată la începutul anului 2023, mai exact pe 4 ianuarie, și intră în vigoare. George Tuță este unul dintre inițiatorii legii anti dosar cu șină – inițiatorul principal – și a explicat în ce măsură și când legea poate produce efecte palpabile în România. Digitalizarea României ar avea loc în decurs de 5-10 ani, a spus deputatul PNL George Tuță la Europa FM.

„Legea interzice instituțiilor statului și persoanelor de drept privat care realizează un serviciu public – academiile, universitățile și așa mai departe – dar și companiei de electricitate, de servicii de utilitate publică. Lor le interzice, prin lege, orice articol de birotică și papetărie – dosarul cu șină, de palstic și altele. Le mai interzice să ceară copii ale documentelor pe care tot statul le-a emis. Orice funcționar public din România care nu respectă legea săvârșește prin gestul pe care îl face un abuz în serviciu”, a explicat George Tuță.

În ce măsură poate fi aplicată legea în România?

„Ce cred eu este că funcționarii cereau acel dosar cu șină pentru că nu gestionau bine partea de arhivare a documentelor. Având această interdicție, ei vor trebui să schimbe procedurile. În lege au 6 luni la dispoziție să facă acest lucru. Dar încă o dată subliniez faptul că nu avem nevoie de copii, de dosare și așa mai departe. Noi trebuie să simplificăm administrația”, a mai spus George Tuță la Europa FM.

„În Parlament este o majoritate care își dorește această rupere din zona ierarhică, din zona aceasta veche a birocrației românești. Ambele legi – copiile și dosarul cu șină – au fost votate de întreg spectrul politic al Parlamentului din România și asta cred că este un semnal care îmi hrănește optimismul meu”, a adăugat George Tuță.

În România totul durează 30 de zile, chiar dacă răspunsul este evident, este în fața funcționarului și ar putea să ți-l dea pe loc. Nu face lucrul acesta pentru că trebuie să aștepți 30 de zile să vezi ce se mai întâmplă”, a mai spus deputatul PNL.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dosarul cu șină va deveni istorie. Legea care simplifică furnizarea de servicii publice a fost aprobată de președinte