Confidenţialitate

INHGA: Cod galben de inundații în 15 județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, pentru perioada 03 februarie, ora 09.00 – 04 februarie ora 15.00, o atenționare Cod Galben.

Sunt preconizate scurgeri importante pe versanţi, viituri rapide şi creşteri de debite pe unele râuri din județele Alba, Argeș, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Prahova, Satu Mare, Timiș și Vâlcea.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică pentru această perioadă, care prognozează ploi în toată țară, ninsori în zonele de munte și intensificări ale vântului.

Pentru a veni în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din localitățile aflate sub incidența fenomenelor vizate, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităților subordonate monitorizarea zonelor de competență și adoptarea măsurilor pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă ce pot apărea.

Totodată, au fost verificate și pregătite mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci și autospeciale de stingere cu echipamente pentru evacuarea apei.

Echipe mixte formate din pompieri și reprezentanți ai autorităților locale vor asigura monitorizarea zonelor potențial a fi afectate de inundații, cu accent pe starea lucrărilor de apărare, evoluția debitelor și a nivelurilor cursurilor de apă, anunță IGSU.