Confidenţialitate

INFOMANIA • 28 ianuarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | AUDIO

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Andrei Paleu & Camelia Chenciu

  • Polițiști și drumari au însoțit, miercuri seară, un convoi format din peste 100 de autoturisme și 30 de TIR-uri care rămăseseră înzăpezite în judeţul Constanţa. Alte câteva zeci de vehicule mai erau blocate de viscol în 3 zone din județ. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, deschise traficului mai erau DN 39 şi Autostrada spre Capitală. Tot joi, un echipaj al Poliţiei Constanța a preluat o gravidă avea contracții, aflată într-o mașină rămasă înzăpezită în apropierea localităţii Tariverde, și a dus-o până la o ambulanţă, care mai apoi a transportat-o la spital. Mai multe localităţi constănțene au rămas fără curent electric. Sud-estul țării rămâne sub avertizare cod galben de viscol.
  • Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat, miercuri seară, informarea meteorologică privind intensificări ale vântului, aceasta fiind prelungită până joi, la ora 10.00. “În regiunile estice şi sud-estice vântul va prezenta intensificări şi local vor fi rafale în general de 50…60 km/h. În zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură rafalele vor atinge în general 55… 65 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m se vor depăşi 75…85 km/h şi va fi viscol”, a transmis ANM. În centrul şi sudul Munteniei şi local în Moldova, precum şi în zonele de munte, temporar va continua să ningă. Totodată, a fost prelungită, până la ora 10.00, valabilitatea Codului galben de ninsori viscolite în Dobrogea, estul Munteniei şi sud-estul Moldovei. “În Dobrogea, estul Munteniei şi în sud-estul Moldovei va continua să ningă moderat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă neuniform şi consistent, iar vântul va avea rafale în general de 55…65 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii”, au arătat meteorologii. Codul galben vizează judeţele Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea.
  • Salvamontiștii au avertizat că este “extrem” riscul de producere a unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari în Munţii Făgăraş, la altitudini de peste 1.800 de metri. Turiștii sunt sfătuiți să nu se aventureze pe munte, întrucât vremea este geroasă, cu temperaturi ce pot coborî pâna la minus 19 grade Celsius, și va continua să ningă. La Bâlea Lac, stratul de zăpadă a crescut cu 80 de centimetri, depășind doi metri și jumătate.
  • “Facem apel la conducătorii auto să circule cu atenţie şi prudenţă, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate. Precizăm că toate direcţiile regionale ale CNAIR sunt mobilizate şi vor interveni unde este cazul pentru ca traficul rutier să se desfăşoare în condiţii de siguranţă”, a transmis Compania de infrastructură rutieră.
  • Ministrul Sănătății a cerut controale și sancțiuni drastice după ce mai mult de 1.300 de vaccinări anti-Covid s-ar fi făcut peste rând. Presa a relatat despre asemenea cazuri în ultima perioadă, care întârzie imunizarea unor categorii vulnerabile, precum vârstnicii și bolnavii cronic. Potrivit ministrului Vlad Voiculescu, șefii centrelor de imunizare vor fi cercetați disciplinar dacă li se mai administrează doze celor care nu au dreptul, conform programării.
  • Ministrul Săntătății reclamă, totodată, faptul că sunt mai multe centre cu circuit închis – disponibile doar anumitor categorii – decât cele cu circuit deschis, unde poate ajunge oricine se programează. Oricum, în prezent, 30% din vaccinări se fac în afara platformei online. În opinia lui Vlad Voiculescu, acest lucru reprezintă “o vulnerabilitate”. Conform ultimei raportări, alte peste 42.000 de persoane au fost vaccinate în România cu dozele Pfizer, singurele folosite deocamdată la noi în țară. Mai mult de 16.000 de persoane au primit a doua doză. Au fost consemnate 100 de reacţii adverse, comune şi minore. Cele peste 35.000 de persoane reprogramate din cauza insuficienței vaccinurilor vor primi a doua doză din loturile de la compania Moderna, pentru care termenul de rapel este de 28 de zile, față de 21 de zile în cazul vaccinurilor Pfizer.
  • Testele secvențiale au confirmat, miercuri, alte 3 cazuri de coronavirus cu tulpina britanică, mutantă și mult mai contagioasă. Două dintre îmbolnăviri sunt din focarul de la școala gimnazială 28 din București. Până la acest moment, sunt 8 contaminări confirmate cu tulpina britanică în România. Aceasta va deveni dominantă în țara noastră în primăvară, a atras atenția – la Europa FM – profesorul Răzvan Cherecheș, expert în politici de sănătate publică.
  • Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina britanică a coronavirusului s-a extins în 70 de ţări, iar cea sud-africană – la fel de contagioasă – este prezentă în 31 de state. În tot acest timp, varianta braziliană de coronavirus a devenit dominantă în regiunea Amazonului.
  • Pandemia a înregistrat miercuri noi recorduri negative, inclusiv cel de peste 18.000 de decese asociate Covid în decurs de 24 de ore. Numărul confirmă o tendinţă constatată de la începutul lunii ianuarie, anume că mortalitatea creşte, iar “platoul” se stabilizează la niveluri din ce în ce mai ridicate.
  • Uniunea Europeană a cerut companiei britanico-suedeze AstraZeneca să livreze, conform înțelegerii avute, vaccinuri împotriva Covid produse în fabrici din Regatul Unit. Grupul farmaceutic și-ar dori să rezerve guvernului de la Londra această producţie şi, în consecință, să livreze în primul trimestru doar ”un sfert” dintre dozele promise blocului comunitar. Bruxelles-ul consideră inaceptabil ca acest calendar al livrărilor să fie redus. Vaccinul AstraZeneca ar urma să fie aprobat vineri în Uniunea Europeană.
  • Bulgaria impune, de vineri, teste PCR cu rezultat negativ pentru SARS-CoV-2 la graniță. Măsura ar urma să rămână în vigoare până la sfârşitul lunii aprilie. În țara de la sud de Dunăre, şcolile, mallurile şi sălile de sport se redeschid la începutul lunii februarie. În schimb, localurile rămân închise.
  • China a introdus procedura prelevărilor anale în testarea persoanelor considerate ca prezentând un risc ridicat de infectare. Specialiștii statului asiatic spun că virusul persistă mai mult timp în anus decât în căile respiratorii. Regimul de la Beijing a înăsprit, de asemenea, restricţiile în încercarea de a reduce răspândirea coronavirusului în perioada Anului Nou chinezesc.
  • Ministerul Sănătății a cerut opinia Agenției Naționale a Medicamentului despre Ivermectină, un tratamentul de uz veterinar, creat în 1975 contra paraziților, care se găsește tot mai greu pe piață. Mulți români s-au grăbit să îl cumpere după ce în spațiul public s-a invocat presupusa eficiență a acestuia împotriva coronavirusului. Pentru uz uman, Ivermectina se comercializează doar doar sub formă de creme, ca tratament pentru scabie, spre exemplu.
  • Ministrul Educației spune că, după redeschiderea școlilor, prezența la clasă va fi norma. Totuși, elevii și profesorii vulnerabili în fața infecției cu SARS-CoV-2 vor putea continua cursurile online în baza unui certificat medical, a precizat Sorin Cîmpeanu. Potrivit ministrului, tematica pentru examenele naționale va fi adaptată realităților acestui an.
  • Federaţia “Solidaritatea Sanitară” organizează, joi, proteste în faţa Ministerelor Sănătăţii și Muncii, dar şi la sediile PNL şi USR. “Revendicările conţin solicitările de introducere a unor măsuri de protecţie a lucrătorilor din sănătate, cei 93 de profesionişti decedaţi până acum la datorie şi faptul că doar circa 42% dintre lucrători au fost vaccinaţi, dovedind cu prisosinţă necesitatea unor intervenţii eficiente”, se precizează într-un comunicat.
  • Sindicaliştii Cartel Afla cer o întâlnire cu premierul, reclamând înghețarea salariilor în sistemul bugetar și un blocaj în dialogul social. Potrivit lor, acest lucru menţine salariile la un nivel extrem de scăzut în România, inclusiv în sectoarele care înregistrează în această perioadă creşteri semnificative ale cifrelor de afaceri şi ale profiturilor. Sindicaliştii reclamă totodată cea mai mare parte din povara fiscală este pe umerii angajaților.
  • Ministrul Muncii a anunțat că, joi, va emite ordinul prin care vor fi reevaluate toate dosarele de pensie. În baza informațiilor colectate, se va putea face recalcularea sumelor. Raluca Turcan susține că viitoarea lege a pensiilor va fi una sustenabilă din punct de vedere financiar, care să aducă echitate în sistem.
  • Alocațiile copiilor vor crește cu 20% de la 1 februarie, a mai anunțat, miercuri seară, ministrul Muncii. Despre a doua majorare, Raluca Turcan a spus că va discuta abia atunci când va exista bugetul aprobat.
  • Guvernul a amânat cu cel mult două săptămâni prezentarea bugetului de stat, pentru care acesta să fie însoțit de pachetul de reforme. Premierul Florin Cîțu a spus că ţinta de deficit rămâne la 7%. În 2020, acesta s-a apropiat de 10 procente, potrivit datelor prezentate miercuri seară. Opoziția denunță austeritatea pe care ar urma să o instituie executivul de coaliție. Prezentată miercuri, alternativa proiectului de buget a PSD propune stilmularea exporturilor, raționalizarea cheltuielilor nejustificate și creșterea punctului de pensie.
  • Cabinetul Cîțu a aprobat modificarea statutului prefecţilor şi subprefecţilor, care devin demnitari. Premierul Florin Cîţu a insistat că n-ar fi vorba despre o politizare a funcţiei de prefect, ci confirmarea unei realități de fapt. La momentul actual, doar 4 prefecți dețin postul în urma unui concurs.
  • Executivul a aprobat și normele metodologice pentru noua amânare a plăţii ratelor. Solicitarea de suspendare a obligaţiilor poate fi formulată de debitor cel mai târziu până la data de 15 martie, iar creditorul trebuie să comunice decizia în termen de cel mult 15 zile calendaristice. Modificarea clauzelor contractuale, ca efect al aprobării solicitării debitorului, se realizează fără încheierea de acte adiţionale la contractul de credit.
  • Legea prin care evazioniştii scapă de închisoare se va afla, joi, în dezbaterea Curții Constituționale.
  • Procurorii militari caută să afle de ce au fost filați în weekend, adjunctul Poliției Capitalei, Radu Gavriș, și patru procurori, pe când se aflau la un restaurant din Centrul Vechi. Momentul a fost prezentat, în primă fază, ca o încălcare a legii carantinării. Unii polițiști acuza că ar fi un filaj ilegal și o răfuială “la pont” la vârful Poliției. Vara trecută, imagini devenite publice suprindeau mai mari ai IGPR la aceeași masă cu lideri ai lumii interlope, negociind condițiile unei înmormântări în pandemie. În urma scandalului, Liviu Vasilescu a fost nevoit să demisioneze de la conducerea Poliției Române, nu înainte să îl detașeze în teritoriu pe Radu Gavriș, bănuit că a fost sursa acelor imagini-problema. Acum, anchetatorii verifică dacă filajul din weekend a fost episodul 2 al răfuielii.
  • O firmă de prelucrare a cărnii din judeţul Argeş a fost amendată cu 60.000 de lei, după ce a deversat în râul Bascov sânge, organe şi alte resturi biologice. Comisarii Gărzii de Mediu au dispus sistarea activităţii societăţii, până la remedierea problemelor descoperite.
  • Au fost proteste, miercuri seară, în mai multe orașe ale Poloniei, țară în care a intrat în vigoare interdicţia – aproape totală – a avorturilor. Devin interzise întreruperile de sarcină pentru defecte congenitale ireversibile, categorie în care intră o gamă largă de afecţiuni, inclusiv sindromul Down. De când se află la putere la Varșovia, conservatorii au adoptat mai multe reforme considerate retrograde, unele criticate de Uniunea Europeană.
  • Poliția franceză caută 3 tâlhari care  au jefuit un magazin de bijuterii din Paris. Grupul a spart, cu topoarele, geamurile vitrinei. Paguba este estimată la aproape jumătate de milion de euro.
  • Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, a ratificat o prelungire a Tratatului New START privind limitarea arsenalelor nucleare rus şi american, ultimul pact major pentru controlul armamentului între cele două mari puteri. Parafată inițial în 2010, înțelegerea ar urma să expire la 5 februarie. Tratatul New START limitează numărul focoaselor nucleare şi al vectorilor nucleari desfăşuraţi de cele două țări.
  • Bursa new-yorkeză a închis ședința de tranzacționare de miercuri la cel mai drastic declin zilnic al ultimelor 3 luni. Pierderile pe Wall Street au fost amplificate de comunicatul Rezervei Federale despre menţinerea dobânzilor şi continuarea achiziţiei de obligaţiuni pentru susţinerea redresării economice și de scăderea acțiunilor gigantului aeronautic Boeing.
  •  YouTube a suspendat, pe termen nedefinit, contul fostului președinte american Donald Trump. Decizia urmează violențelor de la Capitoliu, luat cu asalt de susținătorii republicanului. Donald Trump va fi judecat de Senatul american sub acuzația de instigare la episodul sângeros, în urma căruia au murit 5 persoane.
  • În etapa a 19-a a Ligii 1, Dinamo a întrerupt seria de înfrângeri. Echipa bucureșteană s-a impus, pe teren propriu, în meciul contra Gaz Metan Mediaș, cu 2-1, după ce a fost nevoită să revină de la 0-1. Dinamoviștii au înscris golul victoriei dintr-o fază suspectă de fault la portar. Înainte de partidă, terenul acoperit de zăpadă a fost curățat cu ajutorul suporterilor. Tot cu 2-1, UTA a învins Politehnica Iași, cu ambele goluri marcate de arădeni în prelungiri. Cu același 2-1, FC Voluntari a învins FC Botoşani.
  • Primăria Buzău anunță că va susține financiar echipa de fotbal Gloria până la găsirea unui alt investitor. Gruparea va continua să joace în liga 2 de fotbal.
  • Danemarca, Franța, Spania și Suedia s-au calificat, miercuri seară, în semifinalele Campionatului Mondial de handbal masculin, găzduit de Egipt.
  • Festivalul de Film de la Cannes, cel mai important festival internaţional de film, care se desfăşoară în mod tradiţional în luna mai, a fost amânat pentru luna iulie din cauza pandemiei, au anunţat, miercuri, organizatorii.