Confidenţialitate

INFOMANIA • 27 iulie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Meteorologii au emis un cod portocaliu de caniculă pentru Oltenia și Muntenia, unde – mai ales după-amiaza – se vor înregistra temperaturi de 37…40 de grade.

Alături de București, vizate sunt județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Buzău, Ialomița, Călărași și Brăila.

În aceste zone, canicula impune restricţii de circulaţie între orele 12:00-20:00 pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe sectoarele de drum naţional.

Fac excepţie de la regulă anumite categorii de transporturi, precum cele de persoane, animale vii şi produse perisabile sau vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră.

Rezerva din principalele 40 de lacuri de acumulare ale Administrației Naționale „Apele Române” este în scădere, dar suficientă deocamdată pentru cei care racordați la sistemul centralizat.

Totuși, sute de localităţi sunt alimentate restricţionat (județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj, Gorj, Bihor și Arad).

De aceea, Administraţia „Apele Române” face în continuare apel la responsabilitate în folosirea raţională a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora.

”Pentru activităţile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelaţi la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor”, se menționează în comunicatul Apelor Române.

Fenomenul de secetă se manifestă în mod special în zona oraşelor mici şi a satelor din Moldova unde apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran.

În lipsa precipitațiilor, producția hidrocentralelor este scăzută. Totodată, temperaturile mari reduc randamentul panourilor solare.

Experții se așteaptă la noi scumpiri, în contextul în care prețul energiei

Marți la prânz, 13% din necesarul de electricitate la nivel național era asigurat din import.

Seceta afectează și crescătorii de animale. Asociațiile care îi reprezintă susțin că mulți duc vitele la abator.

Fermierii cer ajutor de la stat pentru furaje, al căror preț s-a triplat în ultimele luni. Scăderea producției de lapte ar putea atrage scumpiri la raft, inclusiv pentru brânză.

Opoziția politică acuză Ministerul Finanțelor că ascunde datorii pentru ca situația execuției bugetare să arate bine.

Fostul ministru USR Cristian Ghinea acuză, totodată, statul că nu le rambursează la timp firmelor Taxa pe Valoarea Adăugată.

O altă problemă ar fi aceea că executivul PNL-PSD-UDMR nu are banii alocați pentru a le plăti furnizorilor compensarea facturilor la energie.

La Europa FM, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a dat asigurări că toate companiile care au livrat electricitate la preț compensat își vor primi banii.

Judecători şi procurori critică propunerile de modificări ale legilor justiţiei, despre care aceştia afirmă că ar slăbi lupta împotriva corupţiei.

Potrivit lor, proiectele își păstrează forma avută după controversatele reforme juridice impuse de coaliția PSD-ALDE, care au alarmat Bruxellesul şi au declanşat cele mai ample proteste de stradă din România, de la prăbuşirea guvernării comuniste, în 1989.

Magistrații denunță că proiectele de lege revizuite menţin sub control politic numirile judecătorilor şi ale procurorilor cheie, interzic magistraţilor să îşi exprime public opinii opuse faţă de alte ramuri ale statului şi divizează organismul de supraveghere judiciară a ţării, potrivit celor trei asociaţii.

Experţi citați de Reuters susțin că şi alte încercări ale coaliţiei de guvernământ de la București de a răspunde preocupărilor Uniunii Europene privind justiţia au eşuat.

Transparency International plasează România în topul celor mai corupte state din blocul comunitar.

Executivul de la Bruxelles a menţinut sub monitorizare specială sistemul judiciar din România, de când ţara a aderat la Uniune, în 2007.

Jucătorii CFR Cluj se află în Andorra pentru manșa secundă cu Inter Club d’Escaldes în turul al doilea preliminar din Conference League.

În urmă cu o săptămână, ardelenii s-au impus acasă cu 3-0.

Partida, care este programată miercuri la ora 18.00, nu va fi transmisă de vreo televiziune din România. Suporterii CFR-ului vor putea urmări meciul în direct pe pagina de YouTube a campioanei României.

Nicolae Dică este noul antrenor al FCSB, echipă pe care a mai pregătit-o între 2017 și 2018.

Primul test pentru înlocuitorul lui Toni Petrea este programat joi, cu Saburtalo, în manșa retur a turului doi preliminar din Conference League.

FCSB are o serie de trei meciuri consecutive fără victorie în această vară.

În sudul și în sud-estul țării valul de căldură va persista, va fi caniculă, iar disconfortul termic se va accentua și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, în timp ce în rest valorile termice vor fi mai scăzute față de ziua precedentă. Local în nord, în centru, în est și la munte și pe arii mai restrânse în regiunile sudice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat va cădea grindină, ploile vor avea și caracter torențial (cantități de apă ce vor depăși 25…35 l/mp în intervale scurte de timp), iar mai ales în sud vor fi vijelii (rafale de peste 70…80 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între 26 de grade în nordul Moldovei și 39…40 de grade, izolat în Muntenia.

La București, valul de căldură se va intensifica și vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 39…40 de grade. Cerul va fi variabil pe parcursul zilei, iar în orele serii va crește probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (înnorări accentuate, intensificări ale vântului, posibil vijelii, averse și descărcări electrice).

În zonele de munte, valorile termice vor fi mai scăzute față de ziua precedentă în cea mai mare parte a zonei montane. Local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat va cădea grindină, ploile vor avea și caracter torențial (cantități de apă ce vor depăși 25…35 l/mp în intervale scurte de timp) și sunt posibile vijelii.

Pe litoral, vremea va fi în general frumoasă și caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare după amiaza si noaptea când vor fi conditii de averse și descărcări electrice, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare ziua. Temperaturile maxime se vor situa între 27 și 30 de grade, iar cele minime vor fi de 21…23 de grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 24 și 26 de grade.