Confidenţialitate

INFOMANIA • 26 februarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

    • Bilanțul pandemiei de coronavirus a depășit pragul a 2,5 milioane de decese. Peste 112 milioane de infecții cu SARS-Cov-2 au fost recenzate pe glob. România a depășit, săptămâna aceasta, pragul a 20.000 de cazuri mortale.
    • Autoritățilea raportat, joi, aproape 4.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2, cel mai ridicat bilanț din ultimele 6 săptămâni. Au fost realizate aproape 37.000 de teste. Alte 81 de decese sunt asociate Covid. Se menține aproape de pragul a o mie numărul pacienților internați la Terapie Intensivă.
    • Până la acest moment, România a primit 2,1 milioane de doze de vaccin anti-Covid. În stocuri mai sunt aproape 714.000, inclusiv cele 149.000 de la AstraZeneca, ajunse joi în țară.
    • Certificatele UE de vaccinare împotriva Covid ar putea fi disponibile în termen de trei luni, potrivit șefei Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a spus, joi, după o întâlnire virtuală a liderilor continentului, că un document care să ateste dacă cetățenii au fost sau nu imunizați ar putea fi folosit în curând.
    • Audiați în premieră, joi seară, în plenul Parlamentuluu European, reprezentanții principalelor companii farmaceutice implicate în dezvoltarea de vaccinuri anti-Covid au promis o mai strânsă colaborare cu autoritățile comunitare, dar și eforturi susținute pentru a spori producția de seruri. Lanțul de aprovizionare trebuie, de asemenea, întărit.Răspunzând criticilor formulate de unii eurodeputați, un oficial al grupului anglo-suedez AstraZeneca a admis că angajamentele asumate în fața Comisie Europene au fost depășite de realitatea cererii de vaccinuri. Americanii de la Moderna au subliniat că, înainte de criză, nu activau în Europa. Nemții de la CureVac au susținut că industria trebuie să pregătească din punct de vedere logistic, încă de pe acum, pentru următoarea pandemie. Unii eurodeputați au criticat întârzierile înregistrate de campania imunizărilor din țările comunitare. Consorțiul Pfizer/BioNTech a anunțat că studiază dacă o a treia doză a vaccinului anti-Covid poate oferi protecție suplimentară pentru noile variante de coronavirus, care se răspândesc rapid.
    • Cercetători americani au identificat o nouă variantă de coronavirus, care se răspândește în regiunea New York. Tulpina conține o mutație care permite virusului să evite sistemul imunitar și, de aceea, poate reduce eficacitatea vaccinurilor actuale.
    • Experții britanici au descoperit că SARS-CoV-2 poate supraviețui pe materialele textile obișnuite până la trei zile. Testele de laborator au arătat că o temperatură de 67 de grade a apei de spălat este suficientă pentru a elimina coronavirusul de pe haine.
    • Mai multe țări din Uniunea Europeană au atras atenția că primesc de la ”pretinși intermediari” oferte de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid. Agenţia Antifraudă a blocului comunitar face o anchetă. OLAF amintește că grupurile farmaceutice vând serurile doar în mod direct guvernelor.
    • Câinii pregătiți la Centrul Chinologic de la Sibiu pentru a depista persoanele infectate cu SARS-CoV-2 vor fi trimiși la Aeroportul Sibiu. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat proiectul pilot, după un acord cu reprezentanții Aeroportului și ai Direcției sibiene de Sănătate Publică. Proiecte similare se mai desfășoară în alte state, precum Finlanda sau Germania. Centrul Chinologic de la Sibiu pregătește, an de an, peste o mie de câini care activează în structurile Ministerului de Interne.
    • Autorităţile din Ungaria au avertizat că următoarele două săptămâni vor fi foarte dificile. Țara vecină se confruntă cu al 3l-ea val al pandemiei. Autoritățile de la Budapesta se așteaptă ca numărul de infectări să crească în următoarea perioadă și, de aceea, plănuiesc să prelungească restricţiile, în speranţa că până la mijlocul lunii viitoare ritmul de vaccinare va creşte. Premierul Viktor Orban ar urma să se vaccineze, săptămâna viitoare, cu serul anti-Covid produs de compania chineză Sinopharm. Ungaria a apelat și la dozele de vaccin rusesc Sputnik V. Niciunul dintre aceste seruri nu a fost aprobat la nivel european.
    • Prima zi a dezbaterii proiectului de buget în comisiile parlamentare a fost, pe alocuri, tensionată. Sumele alocate fiecărui minister au fost adoptate, amendamentele opoziției fiind respinse în bloc. Social-democrații au denunțat un buget al austerității și al constrângerilor pentru toate categoriile sociale. De cealaltă parte, Ministrul Finanţelor a spus că proiectul este unul “echilibrat şi realist”, destinat relansării economice. Alexandru Nazare a insistat, totodată, că impozitele şi taxele nu cresc, anvelopa salarială nu înregistrează scăderi, iar veniturile vor crește, potrivit estimărilor. Păstrarea locurilor de muncă amenințate și reforma pensiilor în următorii doi ani sunt prioritățile ministrului Muncii, Raluca Turcan.
    • Șefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a arătat extrem de nemulțumită de faptul că bugetul instituției a fost redus cu 20% față de cel de anul trecut. Corina Corbu a reclamat că nu sunt bani nici măcar pentru o expertiză a instalației electrice din clădirea Instanței Supreme și că instituția funcţionează într-un sediu impropriu. Mai multe fonduri vot fi alocate la rectificarea bugetară, a spus ministrul Justiției, Stelian Ion, după dezbaterile din legislativ. La rândul, procurorul șef al Direcției Anticorupție, Crin Bologa, a spus că sumele alocate sunt insuficiente.
    • Premierul le-a răspuns sindicaliștilor care, în ultimele săptămâni, au protestat în stradă față de înghețarea salariilor în acest an. Florin Cîțu a dat asigurări că niciun bugetar nu va fi concediat și că toți angajații la stat vor avea lefuri la nivelul ultimului an. Șeful executivului a adăugat că marea provocare pentru România a fost să menţină economia deschisă într-o perioadă de criză “fără precedent”.
    • Ministrul Economiei susține că este ținta grupurilor de interese pe care le-a ”debranșat de la banii contribuabililor”. Claudiu Năsui a explicat că atacurile au început după ce nu a mai aprobat contracte și programe păguboase pentru stat, din care “se sifonau” bani. Ministrul Economiei susține că fiecare coleg de cabinet are de ales între “complicitate cu mafia și liniște sau reformă și scandaluri constante”.
    • Ministrul Sănătății spune că este dezinformat zilnic de cei din instituțiile din subordine. Vlad Voiculescu spune că primește “date eronate sau ceva ce arată mai degrabă a sabotaj”. Ministrul a invocat interese care țin de “o agendă cât se poate de personală ale unui funcționar sau altul”. Recent, Vlad Voiculescu a demis-o pe Maria Nițescu de la conducerea Institutului bucureștean „Matei Balş”, acuzând-o de raportări deficitare după incendiul care a cuprins pavilionul cu pacienți Covid al institutului.
    • Sindicatul Europol reclamă că polițiștilor le este impusă o normă zilnică de amenzi. Agenților li s-ar cere să raporteze, în fiecare zi, până la ora 23.00, numărul de sancțiuni contravenționale date. Sindicatul Europol spune că polițiștii ar fi vizați de acțiuni de “intimidare”.
    • Ministrul de Interne a anunțat că pregătește concursuri pentru posturile de șefi ai inspectoratelor județene de poliție, dar și pentru cea de șef al IGPR. Lucian Bode consideră că împuternicirea în funcție “este o mare pacoste” pentru un management performant. La momentul actual, mai multe inspectorate județene de poliție din țară sunt conduse de ofițeri prin procedura împuternicirii.
    • Direcţia Anticorupţie a intrumentat puțin peste 6.000 de dosare anul trecut, mai puţine decât în 2019. Trendul descendent este explicat prin pierderea de competenţe în diverse anchete, a explicat şeful DNA, Crin Bologa, la ședința de bilanț. Totuși, a adăugat el, procurorii anticorupție au trimis instanțelor în jur de 300 de cauze spre soluționare de-a lungul anului 2020, acesta fiind “cel mai bun procent de trimitere în judecată”.
    • Consilierii generali bucureșteni dezbat, vineri la prânz, propunerea primarului general de suspendare a planurilor urbanistice zonale de sector. Nicușor Dan a invocat modul haotic în care construiește în Capitală. Liberalii bucureșteni susțină că l-ar fi convins pe edil ca suspendarea să nu depășească 3 luni, nu doi ani cum a cerut el inițial. Expert în administrație publică, Sorin Ioniță a pus soluția de compromis sub semnul întrebării.
  • Fostul director al Pieţelor Timişoara a fost pus sub control judiciar. Reținut pe aeroportul Otopeni, pe când intenționa să plece din țară, Ionuţ Nasleu este acuzat de şantaj. Destituit de primarul Dominic Fritz, directorul este un apropiat al fostului edil Nicolae Robu şi i-a fost acestuia consilier personal.
  • Rusia se declară îngrijorată de situația din Armenia, al cărei premier a denunat o tentativă de puci. Nikol Paşinian susține că șefii Armatei i-au cerut să demisioneze. Guvernul de la Erevan este criticat de opoziție după înfrângerea pe carea suferit-o în războiul cu Azerbaidjanul în Nagrno Karabah. Nikol Paşinian și-a îndemnat susținătorii să iasă în stradă. Kremlinul a îndeamnat ”la calm” forțele politice din această fostă republică sovietică.
  • Israelul pare să construiască un complex nuclear secret din cadrul programului atomic nedeclarat, în ceea ce ar fi cel mai mare proiect din ultimele decenii, conform imaginilor obţinute din sateliţi analizate de jurnaliștii agenţiei americane Associated Press. Lucrările se fac lângă un vechiul reactor de cercetări nucleare, în apropierea oraşului Dimona. În acest complex, există de câteva decenii laboratoare subterane pentru procesarea combustibilului nuclear rezultat din producerea de plutoniu de uz militar pentru programul israelian de bombe nucleare. Guvernul Israelului a refuzat să răspundă la întrebările Associated Press. În cadrul politicii de ambiguitate în domeniul atomic, Israelul nici nu confirmă, nici nu infirmă că ar avea bombe nucleare. Israelul este una dintre cele patru ţări care nu au semnat Tratatul de Neproliferare, un acord menit să oprească înarmarea nucleară.
  • Împiedicată să participe la unele competiții întrucât refuză un tratament pentru reducerea nivelului de testosteron, atleta sud-africană Caster Semenya s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului. În vârstă de 29 de ani, sportiva are un exces natural de hormoni sexuali masculini în corp. Din această cauză, de mai mulţi ani, Caster Semenya ase află în conflict cu Federaţia internaţională de atletism.
  •  După o pauză de peste doi ani, Elena Vesnina revine în circuitul de tenis profesionist. În vârstă de 34 de ani, rusoaica va evolua în proba de dublu a turneului de la Doha, alături de nemțoaica Laura Siegemund. Mai apoi, fosta semifinalistă de la Wimbledon va merge la St. Petersburg, unde a primit un wildcard pentru tabloul principal de simplu.
  • Vremea va continua să se încălzească, devenind – în cea mai mare parte a ţării – deosebit de caldă pentru sfârșit de lună februarie. Cerul va fi mai mult senin. În primele ore, în zonele joase de relief, în special din Transilvania, sudul Olteniei şi al Moldovei, se va forma ceaţă. Vântul va sufla mai tare la munte. Temperaturile maxime vor fi de 9 grade, în zonele cu ceaţă mai persistentã din Transilvania, până la 22 de grade în dealurile subcarpatice, îndeosebi ale Munteniei şi Moldovei. Zi deosebit de caldă și la București. 17 grade vor fi la amiază.
  • La Europa FM, continuă campania Deșteptarea României. Prima temă de dezbatere este educația. Vineri, invitatul lui Călălin Striblea va fi ministrul Educației. De la 13 și 15 minute, după Jurnalul de prânz, Sorin Cîmpeanu va intra în dialog cu ascultătorii Europa FM.