Confidenţialitate

Ursula von der Leyen: Certificatele europene de vaccinare ar putea fi disponibile în 3 luni

Certificatele UE de vaccinare împotriva Covid ar putea fi disponibile în termen de 3 luni, potrivit șefei Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a spus, joi, după o întâlnire virtuală a liderilor continentului, că un document care să ateste dacă cetățenii au fost sau nu imunizați ar putea fi folosit în curând.

„Avem nevoie de cel puțin trei luni pentru dezvoltarea tehnică a unui sistem interoperabil la nivel european”, a explicat șefa executivului comunitar.

Certificatul va fi pentru cei care au primit jabul, un test PCR negativ sau care au deja anticorpi.

“Avem deja permise de vaccinare în prezent și aceste permise de vaccinare sunt folosite ca dovadă atunci când călătoriți în unele țări, de exemplu, pentru febra galbenă. Ar trebui să existe un pic de adaptare a acestor tipuri de permise”, a declarat – pentru Euronews – Guntram Wolff, directorul think-tank-ului Bruegel.

În timp ce țările din sudul Europei, dependente de turism, precum Grecia și Spania, prijină certificatele, națiunile din nordul UE, precum Germania, s-au arătat până acum sceptice cu privire la funcționarea unui astfel de sistem.

“Mai întâi trebuie să existe dovezi clare că persoanele vaccinate nu mai sunt infecțioase”, a declarat cancelarul german într-un interviu publicat joi în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung. Atâta timp cât numărul celor care au fost vaccinați este încă mult mai mic decât numărul care așteaptă vaccinarea, statul nu ar trebui să trateze diferit cele două grupuri”, a adăugat Angela Merkel.

“Simt că există o mulțime de confuzie uneori cu privire la acest subiect”, a spus președintele francez după summitul de joi. “Dacă reușim să redeschidem anumite locuri, nu le putem condiționa accesul prin vaccinare”, a precizat Emmanuel Macron.

Șefii de stat și de guvern ai UE s-au reunit prin videoconferință pentru a face un bilanț al situației epidemiologice de pe continent.

„Prioritatea noastră principală acum este de a accelera producția și livrarea de vaccinuri (…) De aceea, susținem eforturile Comisiei de a colabora cu industria farmaceutică pentru a identifica blocaje, a garanta lanțurile de aprovizionare și a extinde producția și dorim mai multă predictibilitate și transparență pentru a se asigura că companiile farmaceutice își respectă angajamentele”, a declarat președintele Consiliului European.

Charles Michel a mai spus că blocul comunitar trebuie să continue să investească în cercetarea vaccinurilor, pentru a lupta împotriva oricăror noi variante de SARS-CoV-2 care ar putea apărea.

Liderii UE vor discuta vineri, tot ptin videoconferință, despre securitatea și apărarea blocului comunitar, precum și despre relațiile cu țările din vecinătatea sudică din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.