Confidenţialitate

INFOMANIA • 23 septembrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Asociaţia Pro Infrastructură cere instalarea de urgenţă, după model suedez, a unor parapete înguste, separatoare de sens, pe porţiunile de drum periculoase din ţară. Miercuri, 4 persoane au murit într-un accident în lanț produs pe DN 2, între localitățile ialomițene Sineşti şi Moviliţa. Sistemul 2+1 alternativ are siguranță rutieră de autostradă, susține ONG-ul, care dă exemplu și sistemul cu cabluri elastice, testat la Afumaţi.

Problemele acestui drum, pe care se circulă ca și cum ar avea două benzi pe sens, deși are doar una, au fost documentate într-un reportaj în emisiunea Lumea Europa FM.

Întrucât situația epidemiologică se agravează rapid în țară, autoritățile pregătesc noi restricții. În localitățile unde rata de infectare depășește 4 cazuri de Covid la mia de locuitori, activităţile economice vor înceta la ora 18.00, a anunțat premierul Florin Cîțu.

Carantina de noapte va fi instituită la Timişoara din acest weekend, unde s-a depășit pragul de 4 la mie. Între orele 20.00 şi 5.00, circulaţia persoanelor va fi permisă doar în baza declaraţiei pe propria răspundere în orașul de pe Bega. Primarul Dominic Fritz consideră că măsura carantinei nu ar trebui, totuși, aplicată persoanelor care s-au vaccinat anti-Covid.

La nivel naţional, peste 300 de localităţi figurează în scenariul roşu, adică peste pragul de 3 la mie. Bucureștiul și Craiova s-au alăturat pe această listă, pe care se mai aflau Satu Mare și Cluj Napoca. Prezența în diferite spaţii închise şi participarea la evenimente este condiţionată de prezentarea certificatului sanitare, care atestă vaccinarea anti-Covid, testarea recentă sau trecerea prin boala Covid.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, miercuri seară, că riscul de a reveni la aceste măsuri a fost invocat atunci când autoritățile au îndemnat populația să se vaccineze. România se numără printre codașele Europei la acest capitol. În opinia șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, prea multă lume a căzut în capcana dezinformărilor.

Campania de imunizare pare că a prins avânt. Miercuri, au fost consemnate 17.000 de doze administrate. Numărul este dublu față de acum 10 zile.

În România, supra-rapelul va fi administrat, din 28 septembrie, pentru persoane care au încheiat schema de vaccinare în urmă cu cel puțin 6 luni. Prioritate vor avea cadrele medicale, angajații din învățământ, vârstnicii și suferinzii de boli cronice. Cea de-a treia doză de vaccin se va face, doar pe bază de programare, cu seruri de la Pfizer și Moderna, create prin tehnologia ARN Mesager. Pentru vaccinul Johnson & Johnson nu există, deocamdată, recomandare pentru o a doua doză. Miercuri, au fost raportate peste 7.000 de noi infecții, la aproape 54.000 de teste efectuate.

Potrivit centralizării, 172 de persoane incluse în bilanțul de joi au făcut boala pentru a doua oară. Alte 130 de decese au fost asociate Covid. La acest moment, numărul pacienţilor internaţi în spitale se apropie de 9.000, iar la Terapie Intensivă sunt mai mult de o mie de bolnavi Covid.

Ministerul Sănătății anunță că va fi suplimenta numărul de paturi în secțiile de Terapie intensivă. Într-un interviu acordat Europa FM, șeful interimar al Sănătății ne-a spus, joi, că vor urma mai multe săptămâni de creștere a bilanțului epidemiologic. Cseke Attila a confirmat, totodată, că procurorii anticorupție au preluat documente de la Minister despre achizițiile de vaccinuri anti-Covid. Până în acest moment, România a recepționat 56 de milioane de doze. Mai mult de un milion au fost fie distruse, pentru că au expirat, fie au fost donate.

Doi angajați ai Primăriei Drobeta Turnu Severin sunt suspectați că au falsificat aproape o sută de adeverințe de vaccinare. Procurorii au descins, miercuri, la adrese din Mehedinţi, Dolj şi Caraş-Severin. Zeci de persoane au fost audiate în dosar. Potrivit anchetatorilor, în schimbul unor sume de bani, cei doi suspecți au acesat ilegal registrul electronic, iar unul dintre ei a suprapus datele unor persoane nevaccinate cu cele ale unor imunizate. La solicitarea certificatului, acestea din urmă descopereau că nu mai apar, de fapt, în sistem.

În Germania, din noiembrie, persoanele nevaccinate care ajung în caratină vor avea salariul suspendat. Până acum, guvernele regionale plăteau sumele. Potrivit autorităților germane, decizia de a nu te vaccina trebuie să fie însoţită de “responsabilitatea” unor consecinţele financiare. La momentul actual, guvernul Angelei Merkel întâmpină unele dificultăţi în accelerarea ritmului vaccinării.

Comisia economică a Senatului a amânat, pentru săptămâna viitoare, întâlnirea cu reprezentanţii Autorității de Supraveghere Financiară pe tema insolvenţei companiei City Insurance. Mai multe comisii parlamentare vor să analizeze impactul falimentului acestei societăţi asupra întregii pieţe de asigurări. Procurorii de la crimă organizată vor investiga, la solicitarea acţionarilor City Insurance, modul în care a fost administrată compania.

Înaintea iernii, stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din ultimul deceniu. Potrivit Reuters, situația sporește riscul unor noi scumpiri, prețurile fiind deja la niveluri record.

Peste 40 de europarlamentari, printre care și șase români, au cerut Comisiei Europene să investigheze rolul companiei rusești Gazprom în creșterea prețului la gaze. Prețurile au crescut în ultimele luni, contribuind la majorare costurilor energiei electrice. În Franța, Olanda, Spania și la noi în țară se resimt cele mai mari diferențe. În scrisoarea către executivul comunitar, europarlamentarii spun că suspectează că Gazprom a manipulat piața și astfel au crescut prețurile.

Cei aproape 60 de români aflați pe insula spaniolă La Palma, afectată de puternica erupție a vulcanului Cumbre Vieja, sunt în afara pericolului. Evacuată dintr-o locuință amenințată de lavă, o familie de români a primit sprijin din partea comunității locale. Mii de persoane sunt sinistrate pe insulă. Locuitorii să țină ferestrele închise. Erupția vulcanică de pe insula La Palma ar putea dura zeci de zile.

Pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea au salvat un bărbat afundat în nămol până la brâu, în canalul de deversare al barajului Râureni, într-o zonă cu păpuriş. Salvatorii au intervenit cu o barcă la fața locului. Bărbatul, fără locuinţă, nu le-a putut explica acestora ce căuta în zona periculoasă. 

Rusia a respins orice implicare în tentativa de asasinat ce a vizat un consilier al președintelui ucrainean. Indivizi necunoscuți au deschis focul asupra maşinii care îl transporta pe Serghii Şefir. Vehiculul nu era blindat. Șoferul consilierului prezidențial a fost rănit. Serghii Şefir este în stare de șoc.

Relația dintre Franța și Statele Unite a fost detensionată după o discuție telefonică între președinți. În dialogul cu Emmanuel Macron, Joe Biden a admis că Washingtonul ar fi trebuit să informeze Parisul despre negocierile cu Australia pentru achiziția de submarine nucleare. Ambasadorul francez se va întoarce în America săptămâna viitoare.

FCSB s-a calificat în optimile de finală ale Cupei României, miercuri seară, după ce au învins, cu emoții, CS Hunedoara, echipă de liga a treia. Elevii lui Edward Iordănescu au condus cu 3-0, au fost egalați şi s-au impus abia în prelungiri cu 5-3.

Deşi valorile termice diurne vor fi uşor mai ridicate decât în ziua precedentă în regiunile vestice şi sud-vestice, vremea va fi în continuare mult mai rece decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii septembrie în aproape toată ţara. Cerul va fi mai mult noros în nord, centru şi nord-est unde pe alocuri va ploua slab, iar în restul teritoriului va fi variabil, cu înnorări temporare şi doar izolat condiţii de ploaie. La altitudini mari în Carpaţii Meridionali, la începutul zilei, trecător vor mai fi precipitaţii slabe sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare în zona montană înaltã, dar local cu viteze în general de 40…50 km/h, pe parcursul zilei şi în celelalte zone. Temperaturile maxime se vor încadra între 10…11 grade în estul Transilvaniei şi 20…21 de grade în vestul şi sudul Olteniei. Dimineaţa, în zonele joase, izolat se va semnala ceaţã.

La București, vremea va fi în continuare mai rece decât normal în aceastã perioadã din an. Cerul va avea înnorãri temporare, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 17…18 grade.

La munte, vremea va fi în continuare mult mai rece decât în mod obişnuit în ultima decadã a lunii septembrie. În Carpaţii Orientali, iar ziua şi în estul Carpaţilor Meridionali, cerul va fi mai mult noros şi pe alocuri va ploua slab, iar în restul masivelor vor fi înnorãri temporare şi doar izolat ploi slabe. În zona înaltã, la începutul zilei precipitaţiile vor fi trecãtor şi sub formã de lapoviţã sau ninsoare, dar slabe cantitativ. Vântul se va intensifica, în special în a doua parte a intervalului, când rafalele vor depãşi pe creste 80…90 km/h.

Pe litoral, vremea va fi rece, cu maxime cuprinse între 14 şi 16 grade şi minime între 8 şi 10 grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri ziua, iar vântul va sufla moderat, cu intensificãri temporare în prima parte a intervalului, iar noaptea va scãdea în intensitate. Temperatura apei mãrii va fi de 17…19 grade.