Confidenţialitate

INFOMANIA • 22 ianuarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

  • Reuniți joi seară în videoconferință, liderii statelor comunitare au convenit utilizarea testelor rapide pentru depistarea infecțiilor cu SARS-CoV-2 și recunoașterea reciprocă a rezultatelor. O platformă online va reuni un set standardizat de date. Strategia își propune un mai bun control al crizei sanitare. Între țările Uniunii sunt recomandate doar călătoriile esențiale. În discuție s-a aflat și controversatul pașaport de vaccinare, propus de Grecia – susținut de Malta și Portugalia, care va avea doar scop medical, nu unul turistic.
  • Întrucât contextul epidemiologic rămâne îngrijorător  pe continent,  compania Pfizer – principal furnizor de vaccin anti-Covid în Uniunea Europeană – a înjumătățit în aceste zile livrările către mai multe state, inclusiv România. Grupul farmaceutic își recalibrează instalațiile de producție pentru a putea răspunde cererii ridicate. Situația ar urma să fie remediată săptămâna viitoare.
  • Alte aproape 36.000 de persoane au fost vaccinate anti-coronavirus în România, ridicând totalul spre 330.000. Până acum, 10.000 dintre aceștia au primit și a doua doză de vaccin, după cum indică ultimele date.Platforma de programare pentru imunizare le dă în continuare bătăi de cap celor care o folosesc. Medicii de familie, care trebuie să înscrie mai multe persoane, se plâng că pierd ore întregi cu această procedură. Doctorii mai spun că și-ar dori să primească mai multe doze de imunizare, dar loturile sunt limitate.
  • Joi, autoritățile au decis să asigure prioritate la vaccin persoanele care au și cea mai mare nevoie de el. Potrivit unei noi hotărâri, trei sferturi din programările zilnice ar trebui să includă vârstnici şi suferinzii de afecţiuni cronice. Cât privește persoanele imobilizate, dializate sau care nu sunt deplasabile, reprezentanţii direcţiilor de asistenţă socială au sarcina să întocmească liste nominale. Medicii de familie care au în grijă aceste categorii vor transmite, la rândul lor, informări. Vaccinările se vor face cu prioritate, cu ajutorul echipelor mobile sau prin serviciile de ambulanţă.
  • Prin vocea liderului Marcel Ciolacu, opoziția social-democrată denunță “incapacitatea administrativă” a coaliției de guvernare în gestionarea crizei sanitare.
  • La nivel naţional, judeţul Timiş continuă să aibă cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2, aproape 4 cazuri la mia de locuitori. Peste pragul de 3 la mie (zone roşii) mai sunt județele Ilfov şi Cluj.
  • Autorităţile au raportat, joi, aproape 2.900 de noi contaminări, depistate după 30.000 de teste efectuate. Alte 69 de decese sunt asociate bolii Covid. La Terapie Intensivă, în acest moment, sunt internaţi 1.005 pacienţi, cel mai scăzut număr din ultimele luni.
  • Se face anchetă epidemiologică după ce pasagera care a leșinat, ieri, la bordul unei curse aeriene pe ruta București-Madrid a fost confirmată cu SARS-CoV-2. Avionul a aterizat de urgență la Timișoara, reluându-și călătoria după dezinfecție.
  • Autoritățile bucureștene analizează o eventuală ieșirea din scenariul roșu. Media ultimelor zile arată că s-au infectat mai puțin de 3 persoane dintr-o mie. O nouă ședință este programată vineri. După mai mult de 3 luni, cinematografele, teatrele și sălile de spectacol s-ar putea redeschide alături de incintele localurilor și de cele ale sălilor de pariuri, dar toate la capacitate redusă. Joi, au fost înregistrate aproape 450 de infecții la 4.700 de teste efectuate în Capitală. Aproape 6. 000 de bucureșteni sunt izolați la domiciliu și 9.700 se află în carantină.
  • Primăria Sectorului bucureștean 6 face apel la persoanele care merg să se vaccineze la Clubul Seniorilor să nu se prezinte mai devreme de intervalul la care sunt programate, pentru a nu fi nevoite să stea la coadă şi în frig. De asemenea, cei care au posibilitatea sunt rugaţi să descarce online formularele necesare.
  • Deputaţii olandezi au aprobat, joi seară, impunerea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii. Măsura va intra în vigoare de sâmbătă. Cetăţenii olandezi vor putea ieşi din locuițe între orele 21.00 şi 4.30 doar pentru urgenţe medicale, deplasarea la serviciu în domenii considerate esenţiale, sau cu animale de companie.
  • Germania plănuiește să îşi imunizeze împotriva Covid întreaga populaţie până la sfârşitul verii, a anunţat cancelarul. Angela Merkel consideră că vaccinurile reprezintă soluţia crizei sanitare actuale, deoarece ele pot fi adaptate rapid variantelor de coronavirus.
  • Din fotoliu de nou preşedinte american, Joe Biden a lansat joi strategia  “de război” împotriva Covid. Orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată, de acum înainte, să intre în carantină. De asemenea, pasagerii vor trebui să prezinte un test cu rezultat negativ. Fosta administrație de la Washington, condusă de republicanul Donald Trump, a minimizat mult timp efectele pandemiei şi a refuzat să ofere un răspuns la nivel federal, lăsând guvernatorii fiecărui stat să preia iniţiativa. În Statele Unite, bilanţul deceselor asociate Covid l-a depăşit pe cel al militarilor americani ucişi în al Doilea Război Mondial. De departe cea mai îndoliată naţiune de actuala pandemie, prima putere mondială înregistrează peste 405.000 de cazuri mortale în rândul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.
  • Preşedintele Comitetului Internațional Olimpic s-a declarat convins, joi, că Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfăşura în această vară. “Nu avem în acest moment niciun motiv să credem că Jocurile Olimpice de la Tokyo nu se vor deschide la 23 iulie pe stadionul olimpic din Tokyo. Acesta este motivul pentru care nu există un plan B şi de aceea suntem total dedicaţi să facem aceste jocuri sigure şi de succes”, a confirmat Thomas Bach, în cadrul unui interviu acordat agenţiei japoneze Kyodo, cu şase luni înainte de startul competiției.
  • Festivalul Glastonbury nu se va organiza nici în 2021. Biletele cumpărate în 2019 rămân valabile pentru 2022. Marea Britanie se confruntă cu o agravare a crizei sanitare de Covid, din cauza răspândirii unei noi tulpine a coronavirusului.
  • Ministrul Mediului dă asigurări că, în 2021, nu se va introduce vreo taxă auto în România. Tanczsos Barna spune că trebuie învățat din greșelile trecutului. În ultimii zece ani, statul a pierdut toate procesele privind taxa auto de poluare. La momentul actual, 24 de state europene au diverse modalități prin care descurajează folosirea mijloacelor de transport vechi. Aflat în vizită la Poiana Mare, în județul Dolj, ministrul a chemat Poliția și Garda de Mediu după ce a observat că, într-o curte, ardeau cauciucuri. Proprietarul a fost, în consecință, amendat cu 6.000 de lei.
  • Ministrul Transporturilor pune la sertar proiectul metroului spre Otopeni. Cătălin Drulă consideră că, la acest moment, este mai viabilă continuarea Magistralei 5, către nord-estul Capitalei.
  • Primarul general al Capitalei l-a destituit, joi, pe șeful interimar al Direcţiei de Mediu din cadrul municipalității. Nicușor Dan a precizat că a oprit la timp defrişarea a 22 de arbori din centrul Bucureștiului. Potrivit edilului, în respectiva zonă s-au făcut demersuri pentru demolarea unor case vechi și ridicare de blocuri.
  • Opoziția social-democrată anunță că va prezenta, miercurea viitoare, alternativa sa de buget naţional. PSD susține că va demonstra că “e posibil să creşti veniturile angajaţilor şi pensiile vârstnicilor”, respectând chiar deficitul prevăzut de guvernul condus de liberalul Florin Cîțu.
  • Consiliului Concurenţei a postat pe pagina sa de internet comparatoarele de tarife pentru gaze naturale şi energie electrică. Aplicaţiile ajută consumatorii să analizeze ofertele furnizorilor. De asemenea, utilizatorii pot face simulări privind valoarea facturii, prin introducerea datelor referitoare la consumul lunar şi la preţul de furnizare din contractul actual, putând, astfel, compara ofertele pentru a o alege cea care corespunde cel mai bine nevoilor lor.
  • Programarea în vederea obţinerii certificatului de cazier judiciar se va putea face online, începând de vineri, în judeţul Cluj, după ce autorităţile şi un dezvoltator au creat o aplicaţie în acest sens.
  • Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat joi că reactorul 1 va fi oprit controlat în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru realizarea unor lucrări de remediere, ca urmare a apariţiei unei defecţiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al unităţii, urmând ca manevrele de reducere a puterii să înceapă pe 23 ianuarie, ora 0:01.
  • Curtea Constituţională de la Chișinău a admis, joi, contestația față de legea care acorda limbii ruse un statut special pe teritoriul Republicii Moldova. Hotărârea este definitivă şi nu mai poate fi supusă vreunei căi de atac.
  • Poliția moscovită i-a reţinut, joi, pe 3 aliaţi ai opozantului Alexei Navalnîi, în urma apelurilor făcute online pentru participarea la proteste neautorizate pentru a cere eliberarea celui mai vocal criticul Kremlinului, reținut la revenirea în Rusia din Germania, unde a fost tratat pentru otrăvirea cu o neurotoxină.
  • Tratatul privind interzicerea armelor uucleare a intrat în vigoare vineri, dar puterile care dezvoltă programe atomice şi multe ţări care sunt protejate de acest pact par să nu îi acorde o mare importanţă.
  • Cea mai valoroasă monedă digitală a lumii – Bitcoin – a consemnat câteva săptămâni sălbatice, apropiindu-se pentru scurt timp de pragul a 42.000 de dolari la începutul acestei luni, înainte de a se deprecia brusc. Criptomoneda a scăzut până aproape de nivelul a 31.000 de dolari. Evoluția negativă a șters peste 100 de miliarde de dolari din piață în decurs de două zile.
  • Etapa a 18-a a Ligii 1 programează, vineri, două meciuri. De la ora 17.00, se întâlnesc Chindia Târgovişte și Academica Clinceni. De la ora 20.00, este programat duelul FCSB – FC Voluntari.
  • Clubul Kayserispor a anunţat că Denis Alibec îşi va relua pregătirile cu echipa peste aproape  şase săptămâni. Românul s-a accidentat în partea dreaptă a zonei inghinale. Aflat și el în recuperare, Silviu Lung va începe, săptămâna viitoare, antrenamentele specifice portarilor.
  • Federația Internațională de Fotbal a avertizat că nu va recunoaşte o superligă a Europei, punând capăt speculaţiilor pe această temă. Potrivit FIFA, riscă să fie suspendaţi jucătorii care ar participa la o asemenea competiție, dorită de cluburile bogate de pe Bătrânul Continent.
  • La 42 de ani,  portarul Ionica Munteanu a revenit în campionatul de handbal feminin, urmând să evalueze la Minaur Baia Mare, pentru care a mai jucat și în trecut. Sportiva era liberă de contract, după ce Crișul Chișineu Criș s-a retras, luna trecută, din Liga Florilor.
  • Lider în clasamentul tenisului mondial feminin, australianca Ashleigh Barty și-a confirmat participarea la turneul demonstrativ de la Adelaide. La competiție a fost invitată și românca Simona Halep, locul 2 WTA. Ajunși de o săptămână în Australia, toți sportivii străini vor mai sta încă o săptămână în carantină.
  • Premiera cinematografică a lungmetrajului No Time to Die, al 25-lea film din seria James Bond, a fost din nou amânată din cauza pandemiei. Așteptata producție ar urma să ajungă pe marile ecrane la 8 octombrie, conform unui anunț făcut joi de studiorile MGM. În actualul context sanitar global, cinematografele rămân închise în majoritatea pieţelor importante.
  • Șefa Departamentului Bourgogne-Franche-Comté, una dintre cele mai importante regiuni viticole din Franţa, i-a oferit noului preşedinte american două sticle cu vin de Burgundia în speranţa de a-l convinge să ridice suprataxa aplicată vinurilor şi băuturilor spirtoase franţuzeşti.Într-o scrisoare adresată lui Joe Biden, Marie-Guite Dufay face apel la ridicarea “taxelor Trump” care îi “penalizează” pe viticultorii din regiune.
  • De-a lungul timpului, deșertul Sahara a trecut prin variații de temperatură, iar ninsorile au fost un fenomen extrem de rar. Săptămâna aceasta, la Ain Sefra, în Algeria, temperatura a coborât până la – 3 grade Celsius. În consecință, printre dunele de nisip s-a așternut zăpadă.