Confidenţialitate

INFOMANIA • 20 mai 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Riscul de inundații se menține pe râul Crişul Negru. O viitură se propagă către granița cu Ungaria, între staţiile hidrometrice Beiuş şi Talpoş. Barajul de la Ginta a redus din forța puhoaielor. Pompierii militari sunt mobilizați la fața locului. Autoritățile locale iau în calcul inundarea controlată a unui teren agricol dacă nivelul apelor va crește și mai mult. În ultimele zile, s-au atins cote istorice pe râurile Crişul Negru, Boga, Galbena şi Valea Roşie.
  • Vremea va fi rece şi instabilă, cu înnorări temporar accentuate şi averse însoţite pe alocuri de descărcări electrice. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi local 20 l/mp şi pe arii restrânse, cu precãdere în zona Carpaţilor de Curbură, 35…40 l/mp. Izolat vor fi condiţii de grindină. La altitudini de peste 1.700 de metri, trecător vor mai fi şi precipitaţii mixte, dar ploile vor determina topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă prezent. Vântul va avea intensificări la munte, îndeosebi spre seară pe crestele masivelor sudice (rafale de peste 70 km/h), iar pe alocuri şi în celelalte regiuni, cu viteze mai mari în vest, sud-vest, sud-est, iar de scurtă durată şi în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 şi 21 de grade. Dimineaţa, pe suprafeţe mici se va forma ceaţă. La București, vremea va fi instabilă şi se va răci. Vor fi înnorări, va ploua moderat cantitativ, iar vântul va avea intensificări. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade.
  • România mai are, la ora actuală, puțin peste 15.000 de cazuri active de Covid, un nivel similar lunii septembrie a anului trecut. În spitale mai sunt internați 4.400 pacienți, din care 718 primesc îngrijire la Terapie Intensivă. Autoritățile au raportat, miercuri, 700 de noi infecții și 54 de decese asociate infecției cu SARS-CoV-2. Spitalele care s-au organizat pentru a putea trata pacienți Covid în perioada de vârf a celui de-al treilea val pandemic încep să revină la activitatea de dinainte. După dezinfectarea saloanelor, pot fi internați bolnavii cu diverse alte afecțiuni, al căror acces la tratament a fost îngreunat de criza sanitară de coronavirus. La București, spre exemplu, ultimul pacient Covid din Secţia ATI a Spitalului Foişor fost transferat, miercuri, la altă unitate medicală.
  • Aproape 3 milioane de români sunt complet imunizați împotriva SARS-CoV-2, însă este în scădere numărul zilnic al celor celor care caută prima doză de ser. Noi maratoane de vaccinare sunt programate în acest weekend în mai multe orașe din țară. Alte peste 94.000 de persoane au fost vaccinate în decursul a 24 de ore. Au fost raportate aproape 70 de reacţii adverse. Premierul Florin Cîțu dă asigurări că, de la 1 iunie, vor intra în vigoare noi măsuri de relaxare chiar dacă nu se va atinge ținta de 5 milioane de persoane vaccinate la nivel național. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV) a anunţat că, joi, România primește o nouă tranșă de vaccin produs compania farmaceutică Johnson & Johnson. Cele 74.400 doze de vaccin vor fi distribuite în centrele regionale de imunizare
  • Organizatorii de concerte și evenimente culturale reclamă că nu se regăsesc între categoriile afectate de pandemie care ar urma să primească sprijin financiar în urma votului de miercuri din Camera Deputaților. Documentul i-ar include doar pe organizatorii de expoziții, târguri și congrese. Festivalul Neversea, desfășurat în anii trecuți la malul mării, va fi reprogramat pentru o nouă perioadă din acest an. Organizatorii consideră că setul actual de reguli nu oferă predictibilitate şi claritate pentru reluarea concertelor. Din același motiv, festivalul Electric Castle a fost anulat.
  • De joi, indiferent de sport, spectatorii pot ocupa cel mult 25 la sută din locurile unui stadion. Un ordin comun al miniștrilor Sănătății și Sportului a fost publicat în Monitorul Oficial.
  • Statele Uniunii Europene au convenit să își redeschidă complet granițele pentru persoanele vaccinate împotriva Covid, cu serurile a căror eficacitate a fost recunoscută de Agenția Europeană a Medicamentului. 40% din populația adultă a blocului comunitar s-a imunizat până acum. Discuțiile pe tema introducerii certificatului de vaccinare s-au împotrmolit, pentru moment, la nivel european. Documentul ar trebui să le permită turiștilor să demonstreze că sunt fie vaccinați, fie recuperați după Covid, fie au efectuat recent un test al cărui rezultat a fost negativ.
  • Olanda s-a alăturat țărilor care au relaxat din restricţiile antiepidemice. Terasele, sălile de sport și grădinile zoologice s-au redeschis, iar bordelurile au putut primi din nou clienți. Evenimentele cu public continuă să fie interzise în Olanda. Muzeele, teatrele şi cinematografele rămân închise.
  • Premierul liberal va avea o întâlnire joi, de la ora 15.00, cu reprezentanți ai opoziției social-democrate pentru a discuta despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. PSD are unele obiecții. Florin Cîţu vrea să se convină politic asupra strategiei de a atrage pentru România cele 30 de miliarde de euro, puse la dispoziție de Comisia Europeană.
  • 25 de polițiști sibieni sunt bănuiți că, în ultimi ani, au luat mită cu regularitate de la șoferi contraveninenți. Șpăgile, cu valori curprinse între 50 sau 500 de lei, erau mascate în sponsorizări ale echipei de fotbal a IPJ Sibiiu. Potrivit procurorilor, unii polițiști se mulțumeau cu mese gratuite la restaurant. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a calificat drept “curăţenie în propria ogradă” cazul de la Sibiu.
  • Poliția și Inspecția Muncii fac anchete la o fabrică din Râmnicu Vâlcea, unde explozia unui cazan cu amestecuri bituminoase a ucis doi angajați. Un al treilea a fost rănit.
  • Societatea bucureșteană de transport în comun (STB) cercetează disciplinar o vatmaniță care a fost la un pas să spulbere pe o trecere de pietoni din București o mamă cu trei copii. Tragedia a fost evitată în ultimul moment. Tramvaiul circula cu viteză în zona Prelungirea Ferentari, pe linia 23.
  • Femeia care a fost ucisă împreună cu copilul său de fostul concubin, în județul Argeș, participase în urmă cu câteva luni la o emisiune a postului Antena 1, în care victima și agresorul au fost intervievați de moderatoare și invitații acesteia. Voci din societatea civilă consideră că producătorii au romanțat povestea dintre agresor și victimă și cer, de aceea, intervenția Consiliului Național al Audiovizualului, ca posibilă modalitate de sancționare și responsabilizare a realizatorilor de emisiuni TV.
  • A fost amânată pentru vinerea viitoare judecarea cererii de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea. Avocata fostului lider PSD nu s-a putut prezenta la Tribunalul București din motive medicale. Liviu Dragnea este încarcerat la Penitenciarul Rahova.
  • Este ultima zi de înscrieri online în programul Rabla pentru electrocasnice. De vineri, începe alocarea de vouchere pentru trei categorii, anume maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase și frigidere sau aparatură frigorifică. Fiecare tichet valorează 400 de lei, sumă ce poate fi folosită pentru achiziția unui aparat electrocasnic nou.
  • Aproape 3 sferturi dintre participanții la un sondaj sunt de părare că uciderea ursului Arthur are drept cauză coruția din România. Animalul sălbatic a fost împușcat de un prinț al statului Liechtenstein. Cazul este cercetat de procurori. Conform anchetei sociologice realizate de IRES, peste o treime dintre cei care au răspuns sunt de acord cu desfiinţarea grădinilor zoologice și cu interzicerea creșterii animalelor sălbatice.
  • România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei în aprilie. Avansul a fost de 2,7%. România este depășită doar de Ungaria (5,2%) Polonia (5,1%), Luxemburg (3,3%), Cehia (3,1%) și Suedia (2,8%), potrivit Eurostat. În raportul său trimestrial, Banca Naţională a României a prognozat o traiectorie pronunţat ascendentă a inflației locale în lunile următoare.
  •  Piaţa auto europeană a înregistrat o creştere semnificativă în aprilie. Peste un milion de autoturisme au fost înmatriculate luna trecută. Totuși, România a avut una dintre cele mai modeste creşteri, fiind înmatriculate mai puțin de 7.000 de autoturisme.
  • Criptomonedele bitcoin şi ether au scăzut, miercuri, ajungând la cele mai reduse niveluri din ultimele aproape 4 luni. Ambele au consemnat cel mai amplu declin zilnic din martie 2020 încoace, notează Reuters.
  • Hackerii grupării DarkSide au avut aproape 50 de victime în ultimele două luni, între care Colonial Pipeline, cel mai mare operator american de oleoducte. Potrivit presei de dincolo de Atlantic, companiile sau instituțiile vizate de atacurile cibernetice ale DarkSide au plătit răscumpărări care echivalează în bitcoin cu 90 de milioane de dolari.
  • Statele Unite ale Americii renunţă la sancţionarea principalei companii implicate în construirea gazoductului Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania. Deși continuă să se opună proiectului energetic, Washingtonul consideră că sancțiunile nu se mai susțin. De altfel, orele trecute, șefii diplomațiilor americană și rusă au avut primul dialog direct.
  • Preşedintele american i-a cerut premierului israelian să reducă semnificativ bombardamentele asupra enclavei palestiniene Fâşia Gaza. Joe Biden și-ar fi înăsprit tonul în dialogul cu Benjamin Netanyahu. Liderul de la Casa Albă a îndemnat, în mai multe rânduri, cele două tabere să înceteze violențele. Pe cale diplomatică, se caută soluții pentru un armistițiu în Orientul Mijlociu. De la startul ostilităților, pe 10 mai, aproape 4.000 de rachete au fost lansate de grupările Hamas și Stat Islamic înspre Israel, unde bilanţul este de cel puţin 12 morţi şi peste 500 de răniţi. În Fâşia Gaza, bombardamentele au ucis cel puţin 219 oameni, între care numeroși civili, şi au rănit peste 1.500.
  • Se prefigurează un acord în dosarul activităților nucleare ale Iranului. O nouă rundă de negocieri s-a încheiat la Viena. Cancelariile europene se arată optimiste. Regimul de la Teheran, care discută prin intermediari cu Washingtonul, așteaptă eliminarea unora dintre sancțiunile impuse de Statele Unite în timpul președinției lui Donald Trump, care a acuzat Iranul că se înarmează în secret cu bomba atomică și că finanțează unele grupări teroriste.
  • Polițiștii belgieni sunt în alertă maximă în încercarea de a prinde un soldat cu viziuni extremiste, despre care se crede că este puternic înarmat. Individul  a amenințat un virusolog care a susținut, în ultimul an, deciziile guvernului privind carantina. Cea care a alertat autoritățile este iubita soldatului.
  • Seismologii italieni monitorizează atent activitatea vulcanilor Etna și Stromboli, care au erupt miercuri. Din adâncuri au ieșit pietre și nori groși de cenuşă. În zona vulcanului Etna, au fost observate și coloane de lavă incandescentă.
  • Puternic afectată de pandemie, India este lovită de cel mai puternic ciclon din istoria sa. Format în Marea Arabiei, ciclonul tropical Tauktae a atins uscatul cu rafale de vânt de peste 200 de kilometri pe oră. Zeci de persoane au murit. Între timp, bilanțul deceselor asociate Covid a trecut de pragul a 283.000 în India.
  • După meciurile jucate în ultima etapă a fazei play-out a Ligii 1, Astra Giurgiu a retrogradat. În schimb, FC Hermannstadt şi FC Voluntari vor disputa meciuri de baraj pentru menţinerea în primul eşalon fotbalistic.
  • Palatul Parlamentului va putea fi vizitat gratuit de copii şi părinţi pe 1 iunie. Clădirea legislativului va avea porțile deschise între orele 10.00 şi 16.00.