Confidenţialitate

INFOMANIA • 19 noiembrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Criminaliștii și inspectorii de muncă vâlceni fac cercetări după accidentul de la Uzina Mecanică Băbeni. O explozie, produsă în timpul neutralizării unei vechi mine antipersonal, a ucis 4 persoane, trei bărbaţi şi o femeie. Alți 4 muncitori au supraviețuit și au fost transportați la spital.

Cauzele deflagraţiei sunt investigate. Din primele date, nu ar fi fost respectate procedurile. În încăperea respectivă trebuia să fie o singură persoană. Uzina Mecanică Băbeni dezamorsează armament și este certificată ca furnizor pentru Ministerul Apărării şi pentru NATO.

Polițiștii anchetează împrejurările accidentului produs în județul Bistrița-Năsăud, joi seară, pe Drumul Județean 151 între Lechința și Chiraleș. În condiții de carosabil umed, șoferul unui autobuz cu navetiști a pierdut controlul volanului și a lovit o cisternă care transporta motorină. Un pasager a murit, iar altul este în stare gravă. Alți 13 muncitori au scăpat cu viață, nefiind necesar transportul la spital. În urma accidentului, DJ 151, care face legătura între județele Bistrița-Năsăud și Cluj, a fost blocat pe ambele sensuri.

Lumea artistică este îndoliată de moartea cântărețului de muzică populară Benone Sinulescu, răpus pe patul de spital de o pneumonie. Starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid. Benone Sinulescu va fi înmormântat la Arad.

A murit actorul Boris Petroff. Artistul, care și-a dedicat întreaga viață  teatrului pentru copii, împlinise de curând 82 de ani.

De luni, va fi permisă prezenţa fizică în şcoli și grădinițe din localităţile cu rate scăzute de infectare cu SARS-CoV-2, anume sub pragul de 3 cazuri la mia de locuitori, indiferent de rata de vaccinare din rândul personalului unității de învățământ. Ministrul interimar al Educaţiei a precizat că, la momentul actual, în jur de 1.700 de localităţi se încadrează în acest scenariu.

Cât privește întârziata testarea pe bază de salivă, aceasta nu va fi obligatorie, ci o modalitate prin care putem contribui la siguranţa sanitară în unitățile de învățâmânt.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, elevii ar urma să primească, în fiecare vineri, câte două teste Covid pe bază de salivă. De principiu, acestea se vor face la domiciliu, sub supravegherea părinţilor, iar rezultatele vor fi trimise prin email. Cu acordul scris al părinților, testele vor putea fi efectuate și la școală.

Un eventual rezultat pozitiv în proba de salivă trebuie confirmat de test PCR. Dacă este infectat cu SARS-CoV-2, copilul rămâne acasă timp de două săptămâni.

Aflat la București, comisarul european pentru Piața Internă a cerut clasei politice să dea dovadă de “curaj” și să introducă certificatul sanitar la locul de muncă. Proiectul de lege în acest sens este blocat în comisiile din Camera Deputaților. Potrivit comisarului Thierry Breton, certificatul sanitar și vaccinarea sunt intrumente de control al pandemiei în peste 70 de țări.

După România, oficialul european va merge în Bulgaria, un alt stat comunitar cu o rată scăzută de vaccinare împotriva Covid.

24.000 de persoane nou-vaccinate au fost raportate joi. Autoritățile au consemnat, totodată, peste 3.000 de noi contaminări cu SARS-CoV-2 și în jur de 300 decese asociate Covid.

Presiunea pe secțiile de Terapie Intensivă este în ușoară scădere, fiind internați în stare gravă 1.632 de pacienți.

În majoritate, atât noile infecții, cât și noile decese au fost înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate, potrivit raportului săptămânal realizat de Institutul de Sănătate Publică.

A fost începută o anchetă la Direcția de Sănătate Publică Suceava după ce un angajat a murit în spital de Covid. Deși figura ca vaccinat, el fusese trecut fictiv în Registrul Electronic al Vaccinărilor de o colegă asistentă medicală.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista statelor considerate cu risc epidemiologic ridicat. Cipru şi Iordania au fost trecute pe lista roşie.

Măştile de protecție vor deveni, de sâmbătă, obligatorii în spaţiile închise în Ungaria. De asemenea, vaccinarea cu doze booster va fi obligatorie pentru personalul sanitar, iar evenimentele cu peste 500 de persoane vor fi permise doar pentru deţinătorii de certificate sanitare.

În încercarea de a controla noul val pandemic, Germania intenţionează să instituie obligativitatea vaccinării pentru personalul din spitale şi căminele de bătrâni. Guvernul cancelarului Angela Merkel a refuzat până acum să ia în considerare o asemenea măsură. Rămasă fără locuri în secțiile de Terapie Intensivă, Germania a transferat primii pacienţi în străinătate.

Federaţia Sanitas a somat guvernul interimar să găsească “soluţii concrete şi imediate” pentru a le asigura salariile angajaților din sănătate, despre care sindicaliștii spun că sunt “storşi de vlagă şi cu moralul la pământ”, “soldaţi într-o armată ce nu îşi permite ca ei să depună armele” în fața pandemiei.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a admis că la momentul actual nu sunt bani pentru lefurile personalului din Unitățile de Primiri Urgențe, din serviciile de Ambulanţă și pentru rezidenţi. În lipsa unei rectificări bugetare, în zilele următoare “trebuie găsite soluţii juridice”.

PSD și PNL se angajează ca, până joia viitoare, să ofere un guvern cu puteri depline.

Întrucât social-democrații au invocat că Florin Cîțu nu mai poate fi premier pentru că a fost destituit prin moțiunea lor de cenzură, liberalii l-au trimis din nou la înaintare pe Nicolae Ciucă. Mandatat anterior de șeful statului, generalul a eșuat în misiunea de a forma un guvern, ce-i drept, minoritar.

Uniunea Maghiară a salutat deblocarea discuțiilor politice. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, își dorește ca negocierile să avanseze, iar noul guvern de coaliție să fie supus votului în cel mai scurt timp.

Nu se știe, deocamdată, cine va avea întâietate la rocada premierilor.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a ținut să amintească, joi, că partidul care cedează fotoliul de șef al executivului primește portofoliul Finanțelor.

Invitatul serii la Europa FM, deputatul social-democrat Alexandru Rafila a manifestat un “optimism rezervat” față de succesul negocierilor politice.

Între timp, premierul interimar Florin Cîțu l-a destituit pe șeful Protecției Consumatorilor. În ultimele săptămâni, sub comanda lui Claudiu Dolot, ANPC și-a intensificat controalele și a amendat mai multe mari magazine pentru diverse nereguli, alături de site-uri de comerț online care au fost prinse cu diverse înșelătorii de Black Friday.

Într-un mesaj online, Claudiu Dolot susține că, în mandatul său, Protecția Consumatorilor a desfășurat, pe lângă controale, un “adevărat maraton al campaniilor de informare, educare și prevenție”. ”Protecţia consumatorilor nu se negociază, sens în care doar acţiunile, însoţite de rezultate contează”, a mai scris fostul preşedinte al ANPC.

Un tânăr a fugit, joi seară, din arestul Inspectoratului de Poliție Dolj.  În căutarea evadatului condamnat pentru tâlhărie și crimă, au fost instituite filtre rutiere în tot judeţul.

Muniţie neexplodată din Primul Război Mondial a fost descoperită în albia râului Şuşiţa, în timpul unor lucrări de excavare la o balastieră din Panciu. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea a intervenit cu un echipaj pirotehnic.

Bugetarii ar putea avea o minivacanță de Ziua Națională. Ministerul Muncii propune ca şi ziua de luni, 29 noiembrie, să fie zi liberă, punte între weekend şi zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, care sunt sărbători legale.

De vineri, încep înscrierile la programul Rabla pentru electrocasnice, ediția de sărbători. Ministerului Mediului anunță că voucherele sunt nominale, netransmisibile. Sesiunea beneficiază de un buget de 34 de milioane de lei.

Autorităţile din Belarus au evacuat două din taberele în care migranţii se adunaseră la graniţa cu Polonia, în ceea ce ar putea reprezenta un moment de cotitură în actuala criză. Se crede că, în ultimele săptămâni, cel puţin 10 persoane au murit la graniţa poloneză a Uniunii Europene din cauza frigului. Eliberarea taberelor a urmat unei intensificări a contactelor diplomatice între Minsk și cancelariile vestice. Tot joi, aproape 400 de irakieni au fost repatriați la cerere, după ce drumul lor spre Occident a fost blocat.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Croaţia pentru moartea unei fetiţe afgane la graniţa cu Serbia şi pentru tratamentul suferit de familia acesteia, care solicita azil. Rudele micuței au traversat cinci ţări pentru a ajunge în Croaţia în 2017, la mai mult de un an după ce părăsise Afganistanul. Pentru încălcări “multiple” ale prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, CEDO au condamnat Zagrebul trebuie să plătească familiei îndoliate 40.000 de euro drept “prejudiciu moral”, o sumă mare în raport cu despăgubirile obişnuite.

Vicecampion olimpic şi dublu câştigător de Grand Slam la dublu, Horia Tecău şi-a anunţat încheierea carierei profesioniste în tenis, la vârsta de 36 de ani. ”Sportul a fost locul meu de joacă, şcoala mea, m-a învăţat să visez, să cred şi să mă perfecţionez în timp. Energia terenului de tenis şi a iubitorilor tenisului m-a oferit o imensă recompensă şi voi păstra acest sentiment pentru totdeauna. Acum a venit timpul să mă bucur de viaţă în alt mod şi să transform toată această energie într-o nouă formă”, a scris acesta într-un mesaj online. Horia Tecău încheie o carieră în care a cucerit 38 de titluri la dublu şi a jucat alte 24 de finale.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român i-a transmis un mesaj de mulţumire lui Horia Tecău. “Retragerea e doar un nou început”, a adăugat COSR.

Înotătorul David Popovici este unul dintre cei cinci finalişti care luptă pentru titlul de cel mai bun tânăr sportiv european în acest an. Dinamovistul s-a declarat onorat de nominalizare. În vârstă de 17 ani, David Popovici a câștigat, luna aceasta, medalia de aur în proba de 200 de metri liber din cadrul Campionatului European de înot din Rusia.

Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimii aproape 600 de ani este în desfășurare vineri dimineața. Fenomenul astronomic este vizibil în toată America de Nord, precum și în unele zone din America de Sud, estul Australiei și nord-estul Asiei.

Valorile termice vor fi mai coborâte decât mediile multianuale specifice datei în nord-vest și centru, iar în restul teritoriului acestea vor caracteriza un regim normal. Cerul va fi mai mult noros în jumătatea de nord a țării, unde local va ploua, în timp ce în restul zonelor înnorările vor fi temporare, iar ploile, slabe cantitativ, se vor semnala pe areale mici. În zonele montane vor fi mai ales ninsori. Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze mari pe creste, iar pe arii restrânse și la intensități mai mici în centru, sud-vest, sud-est și nord-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 și 12 grade. Dimineața, în zonele joase de relief pe alocuri va fi ceață.

La București, vremea va fi normală sub aspect termic. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales spre seară când va crește probabilitatea ca trecător să plouă slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 11 grade.

La munte, cerul va avea înnorări și local se vor semnala precipitații slabe -predominant sub formă de ninsoare la altitudini de peste 1000m și mixte în rest. Acestea însă, în a doua parte a intervalului, în restrângere ca arie și intensitate, se vor transforma mai ales în lapoviță și ploaie. Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu viteze mai mari pe creste. Valorile termice diurne vor fi apropiate de cele normale pentru această dată, iar cele nocturne vor fi mai ridicate decât aceastea.

Sâmbătă, cerul va avea înnorări și pe arii restrânse va ploua, iar în zona înaltă vor mai fi precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări mai ales pe creste. Valorile termice vor fi în creștere față de intervalul precedent.

Duminică, vremea va fi în general frumoasă și va deveni mai caldă decât în mod normal la această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări în masivele nordice în prima parte a zilei. Vântul va sufla slab și moderat. Dimineața și noaptea pe văi și în depresiuni va fi ceață.