Confidenţialitate

INFOMANIA • 18 februarie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Criza ucraineană a fost dezbătută, joi, într-o reuniune a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Statele Unite ale Americii au cerut Rusiei “să renunţe la calea războiului” cu “pretexte falsificate”.

“În viitor, lumea îşi va aminti de acest angajament sau de refuzul de a o face”, a punctat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, care a propus să se întâlnească cu omologul său rus, Serghei Lavrov, “în Europa, săptămâna viitoare.

Amenințarea unui război la granița Ucrainei cu Rusia este analizată, vineri, într-o ședință a Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa. OSCE este forul care monitorizează în teren situația încă din 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

Mai multe salve de obuz au fost trase, joi, în regiunea Donbas din estul separatist al Ucrainei, în apropierea zonelor controlate de rebelii susținuți de Moscova. Lovite ar fi fost o grădiniță, o școală și o stație de termoficare. Ambele părți se acuză reciproc pentru bombardamente.

Organizația Nord-Atlantică este de părere că rușii caută un pretext pentru o invazie în Ucraina. Din indiciile pe care le are, preşedintele american Joe Biden consideră că acest lucru s-ar putea întâmpla “în zilele următoare”.

Administrația de la Kremlin a respins, din nou, scenariul. Imagini satelitare arată, totuși, că rămâne intensă activitatea militară rusă în preajma Ucrainei.

Într-un document întins pe 10 pagini, Rusia a răspuns preocupărilor americane față de securitatea în Europa, menționând că se opune unei eventuale extinderi NATO în Ucraina.
România nu este menționată explicit în text, ci tangențial la paragraful despre retragerea instalațiilor militare, așa cum este scutul antirachetă de la Deveselu. Bucureștiul insistă că acesta are doar rol defensiv.

În lipsa unei înțelegeri, Moscova nu exclude “punerea în practică a unor măsuri cu caracter tehnico-militar”.

În disputa diplomatică, Rusia l-a expulzat pe secundul Ambasadei americane la Moscova. De la Washington, Departamentul american de Stat a promis că va riposta.

Aflat la Bruxelles, la un schimb de opinii între liderii europeni, președintele Klaus Iohannis a transmis că blocul comunitar și aliații trebuie să dea dovadă de unitate și să adopte împreună decizii în funcție de situația din teren. Liderul de la Cotroceni a reiterat sprijinul puternic al României pentru suveranitatea Ucrainei, integritatea teritorială şi pentru dreptul acesteia de a decide asupra aspiraţiilor sale europene şi euro-atlantice.

3 aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Germane au aterizat la Baza Aeriană din localitatea constănțeană Mihail Kogălniceanu. Aparatele vor executa misiuni de poliţie aeriană întărită sub comandă NATO.

Ministerul Apărării efectuează antrenamente cu rachete într-o regiune aflată la sud de Mangalia. Operaţiunea este inclusă în instrucţia rachetiştilor navali. Militarii se pregătesc pentru trecerii la noile sisteme de instalaţii mobile de lansare a rachetelor antinavă, care vor intra în dotarea Forţelor Navale Române în 2024.

Vârful actualului val pandemic a fost atins, România aflându-se acum într-o fază de platou. Numărul infecțiilor se menține peste pragul de 15.000, dar aproape că s-a înjumătățit față de acum o săptămână. Alte 125 de decese au fost asociate Covid.

Dacă situația epidemiologică va continua să se îmbunătățească, peste două-trei săptămâni s-ar putea adopta primele măsuri de relaxare a restricţiilor, după cum a anunțat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Potrivit medicilor, aprilie va fi o lună de acalmie pandemică.

În ultimele zile, peste 9.000 de persoane au primit tratamente în centrele de evaluare Covid.

În schimb, mai puțin de 8.000 de doze anti-Covid au fost administrate în descurs de 24 de ore. 1.200 de români au început o schemă de vaccinare.

Persoanele fără adăpost sau acte de identitate pot fi introduse în registrul de vaccinare, a anunţat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Imunizările se fac cu echipe mobile. În momentul de faţă, 700 de persoane care se încadrează în această categorie au primit cel puțin o doză de vaccin.

La Hong Kong, pentru prima dată de la începutul pandemiei a fost depăşit pragul a 2.000 de infecţii zilnice. Al cincilea val a lovit puternic metropola şi a copleşit capacitatea autorităților de a-l gestiona.

Președintele chinez Xi Jinping a ordonat guvernului din Hong Kong să controleze situația. Guvernul de la Beijing nu vrea ca explozia de cazuri să umbrească finalul Jocurilor olimpice hibernale.

Pe fondul răspândirii variantei Omicron, Coreea de Sud a depăşit, pentru prima dată pragul de 100.000 de infecții zilnice.

Institutul bucureștean Balș a redeschis o parte a pavilionului mistuit, în urmă cu un an, de flăcări. Joi, la etajul al treilea au fost internați primii pacienți.

Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, unde a izbucnit un alt incendiu anul trecut, urmează să fie redat circuitului medical la începutul lunii martie.

Familia unui pacient care a murit, recent, la Spitalul Județean Constanța a reclamat că nu i-au fost restituite bijuteriile pe care acesta le purta la internare. Rudele au depus plângere la Poliție, care a fost deschis un dosar penal.

Europa este în alertă sanitară din cauza mai multor focare de Salmonella. Pe continent au fost confirmate aproape 300 de cazuri, dintre care unele grave.

Cele mai afectate ţări sunt Spania și Franţa, unde s-au înregistrat şi două decese. Sursa bacteriei ar fi ouă livrate de trei mari crescătorii avicole din statul iberic.

Medicii insistă că se impune o igienă minimă în bucătărie și evitarea contactului între alimentele crude cu cele gătite.

Invitat al serii de joi la Europa FM, liderul PSD a opinat că liberalizarea pe piaţa energiei a fost una “haotică”. “Ne-am trezit în această anomalie în care România are preţul la energie electrică mai mare decât în Germania”, ne-a spus Marcel Ciolacu.

Potrivit lui, costul electricității și gazelor pentru firmele mici şi mijlocii şi pentru clienți casnici trebuie să rămână aşa cum este reglementat în ordonanţa în vigoare la acest moment, iar dacă nu este găsită o altă soluţie, măsura trebuie prelungită până în luna aprilie.

Un asemenea plan costă, a avertizat, joi, liderul PNL. Comentând propunerea unui TVA de 5% la energie, susţinută de PSD, Florin Cîţu s-a pronunțat pentru “un TVA scăzut generalizat”.

Tot la Europa FM, liderul PSD a comentat propunerea ministrului de Finanţe ca proprietarii de mai multe apartamente sau mașini să plătească taxe mai mari. Potrivit lui Marcel Ciolacu, impozitul pe proprietăţi figurează în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar veniturilor vor ajunge la administraţiile locale.

Tot la Europa FM, Marcel Ciolacu a respins varianta unei alianţe electorale cu PNL pentru alegerile din 2024.  Până atunci, anul viitor PSD ar trebui să preia șefia guvernului, conform rocadei convenite.

Întrebat despre viitorul actulei coaliţii, președintele Klaus Iohannis a spus că acesta este o soluție de compromis actual, fiind mulțumit de activitatea executivului condus de liberalul Nicolae Ciucă.

Forţa Dreptei a devenit, în mod oficial, partid politic. Fostul premier Ludovic Orban spune că noua formațiune pe care o conduce îi reprezintă pe “toți cei care consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită”.

România primeşte 234 de milioane de euro din Fondul Social European. Suma va sprijini recuperarea de cursuri şcolare pierdute în timpul pandemiei și acordarea de stimulente de angajare a persoanelor care au rămas fără loc de muncă în criza sanitară.

Poliţia canadiană a anunțat, joi seară, primele arestări printre liderii amplei mişcări de contestare a restricțiilor sanitare, care blochează străzile capitalei Ottawa de aproape trei săptămâni. Protestul nu mai este “paşnic”, a denunțat premierului Justin Trudeau.

Un judecător din cadrul Curții Supreme a statului american New York a decis că fostul președinte Donald Trump și copiii săi trebuie să depună mărturie în ancheta despre afacerile familiei. Fostul lider republican a încercat, prin diverse tertipuri avocățești, să blocheze investigația. Familia Trump ar fi mințit în legătură valoarea reală a proprietăților imobiliare, pentru a obține facilități fiscale sau împrumuturi avantajoase.

Congresul american a amânat pentru câteva săptămâni paralizia serviciilor federale, care ameninţa să se întâmple de sâmbătă din lipsa bugetului.

Cu 65 de voturi contra 27, Senatul a votat textul, joi, deja aprobat de Camera Reprezentanţilor care prelungeşte bugetul actual al statului federal american până la 11 martie, transmiţându-l astfel pentru promulgare preşedintelui Joe Biden.

În pofida diviziunilor partizane puternice, nici democrații și nici republicanii nu au dorit această situaţie care risca să provoace dezordine prin trimiterea forţată a sute de mii de angajaţi federali în şomaj tehnic.

Deutsche Bahn a oprit circulaţia trenurilor pe distanţe lungi în nordul Germaniei, măturat de o puternică furtună.

Intemperiile au lovit mai multe regiuni din centrul Europei. Bilanțul se ridică, până acum, la 4 decese. Rafale de vânt cu putere de uragan au fost consemnate în Cehia.

Un cod roșu de vreme severă este în vigoare în Marea Britanie.

Un băiat de 9 ani este blocat de 3 zile într-un puţ secat din provincia Zabul, situată în sud-estul Afganistanului. O operaţiune de salvare contracronometru a copilului este în desfăşurare. Cazul aminteşte de cel de la începutul lunii din Maroc, când un băiat de 5 ani a căzut pe fundul unui puţ secat şi a fost găsit fără viaţă după 5 zile de eforturi continue ale echipelor de salvare.

Continuă căutarea supravieţuitorilor în oraşul brazilian Petropolis, grav afectat de alunecări de teren. Cel puțin o sută de oameni au murit în dezastru. Guvernatorul statului Rio de Janeiro a declarat că situaţia este aproape similară celei cauzate de un război.

Simona Halep (23 WTA) s-a calificat, joi seară, în semifinalele turneului de tenis feminin de la Dubai. Românca a eliminat-o pe tunisianca Ons Jabeur (10 WTA), scor 6-4, 6-3. Partida a durat o oră și 21 de minute.

În semifinalele competiției din Emirate, Simona Halep o va întâlni, vineri, pe letona Jelena Ostapenko (21 WTA).

Chiar dacă nu este vaccinat anti-Covid, tenismenul sârb Novak Djokovic va putea evolua la Openul Italiei. Autoritățile din Peninsulă au anunțat că evenimentele sportive în aer liber se vor organiza fără restricții sanitare. La începutul acestui an, liderul ATP nu a putut participa la Australian Open, fiind nevoit să părăsească țara de la Antipozi. Openul Italiei, din capitala Roma, este programat la începutul lunii mai.

La Jocurile Olimpice de la Beijing, Andreea Grecu şi Katarina Wick vor concura, vineri, în proba de bob două persoane. Prima manșă este programată la ora 14.00. A doua manşă va avea loc după 15 și 30 de minute.

Protagonistă a unui scandal de dopaj, patinatoarea rusă Kamila Valieva a ratat podiumul olimpic în concursul individual. Sportiva a clacat și a căzut de două ori, joi, în timpul exerciţiului şi a încheiat competiţia pe locul 4.

Alte două rusoaice au dominat proba. Anna Şcerbakova este noua campioană olimpică la patinaj artistic. Alexandra Trusova a obținut argintul după ce a reușit cinci sărituri cvadruple. Podiumul a fost completat de japoneza Saka-moto Kaori.

Nemțoaica Alexandra Burghardt intră în arena olimpică după 196 de zile. Sportiva evoluează, vineri, în proba feminină de bob pentru 2 persoane. Anul trecut, Alexandra Burghardt a participat la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, unde a concurat în întrecerile de 100 de metri şi ştafetă 4×100 metri.

Etapa a 27-a a Ligii 1 programează, vineri, două meciuri. De la 17 și 30 de minute, se joacă FC U Craiova – UTA Arad, iar de la 19 și 55 de minute, se confruntă Dinamo București și Gaz Metan Mediaș.

Joi seară, într-un meci restanță, Farul Constanţa a reușit scorul campionatului, un umilitor 8-2 cu Academica Clinceni.

În Liga Campionilor la handbal masculin, Dinamo Bucureşti a avut o prestaţie onorabilă în faţa Barcelonei. Campioni ai Europei, catalanii s-au impus cu 35-30. Partida s-a disputat, joi seară, în Sala Polivalentă din Capitală.

Mai multe râuri din nordul ţării riscă să se reverse. Hidrologii au instituit un cod galben în judeţele Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinele hidrografice Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Tur – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior.

Valorile termice vor fi ușor mai scăzute decât în intervalul precedent, iar vremea se va menține vântoasă în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi temporar noros. Cu precădere în estul, sud-estul și centrul țării, pe alocuri, vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie și lapoviță, iar la munte, la altitudini de peste 1400 m, mai ales sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zona montană, în special la altitudini mari în Carpații Meridionali și de Curbură, unde la rafală se vor depăși viteze de 100…120 km/h, va fi viscol puternic, zăpada troienită și vizibilitatea foarte scăzută, iar în prima parte a intervalului și în restul teritoriului, cu precădere în sud, est și centru, unde local vitezele vor fi de 45…55 km/h și pe arii restrânse de peste 60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 4 și 14 grade.

La București, valorile termice se vor menține mai ridicate decât în mod obișnuit în această perioadă a anului. Cerul va fi variabil. Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în jurul a 55 km/h. Temperatura maximă va fi de 13…14 grade.

În regiunile de munte, valorile termice, în special cele nocturne, vor fi mai scăzute decât în intervalul precedent, iar vremea se va menține vântoasă. Cerul va fi temporar noros și mai ales ziua, local, vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare la altitudini de peste 1400 m și mixte la altitudini mai mici. Temporar vântul va avea intensificări, în special la altitudini mari în Carpații Meridionali și de Curbură, unde la rafală se vor depăși viteze de 100…120 km/h, va fi viscol puternic, zăpada troienită și vizibilitatea foarte scăzută, iar în prima parte a intervalului și în restul zonei montane, dar la viteze mai mici.