Confidenţialitate

INFOMANIA • 15 septembrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Invitat marți seară la Europa FM, în emisiunea Piața Victoriei, fostul ministru Cristian Ghinea a declarat că refacerea coaliției guvernamentală depinde de plecarea premierului Florin Cîțu. Potrivit lui, ar putea fi date uitării chiar și vorbele spuse de cele două părți în ultimele săptămâni, pentru că scena politică a dovedit că acest lucru este posibil.

Cristian Ghinea se pronunță, totuși, pentru o renegociere a portofoliilor într-un ipotetic guvern refăcut. Cert este că șefia Ministerului Justiției i-ar reveni tot lui Stelian Ion. Demiterea acestuia, pentru că nu avizase programul prin care sunt finanțate investițiile locale, a generat actuala criză.

Realitatea politică a momentului se menține contondentă. Cu sprijinul tacit al PSD, PNL și UDMR își continuă eforturile de a bloca moțiunea de cenzură inițiată împotriva guvernului condus de Florin Cîțu. Depunerea și citirea documentului în Parlament sunt contestate, întrucât semnăturile nu ar fi fost verificate regulamentar. Disputa se mută la Curtea Constituțională. Surse politice susțin că magistrații CCR vor răspunde plângerii după 25 septembrie, când este programat congresul pentru conducerea PNL. USR PLUS, partidul care a inițiat moțiunea, acuză un blat între liberali și social-democrați și o încălcare “abuzivă” a cutumei parlamentare.

Miercuri începe votul online al membrilor USR PLUS pentru desemnarea preşedintelui partidului, a mai anunțat Cristian Ghinea la Europa FM. Candidați sunt Dan Barna și Dacian Cioloș. Congresul USR PLUS este programat la 2 octombrie.

La solicitarea grupului minorităţilor naţionale din Parlament, ministrul Energiei este așteptat miercuri, de la ora 12.00, în Camera Deputaţilor. Virgil Popescu trebuie să le explice aleșilor majorarea facturilor la energie. De curând, Parlamentul a decis înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru stabilirea cauzelor scumpirii substanţiale a gazelor naturale şi electricității, ca efect al liberalizării pieței.

În prag de sezon rece, facturile le energie au crescut în mai multe state europene. Cererea a crescut pe măsură ce economiile de pe continent depun eforturi pentru a depăși criza generată de pandemie.

Guvernul spaniol a decis să plafoneze tarifele la gaze. În același timp, executivul de la Madrid vrea să recupereze mai multe miliarde de euro din profiturile extraordinare ale companiilor energetice. În încercarea de a sprijini populația și micii întreprinzători, guvernul italian plănuiește să revizuiască modul de calcul pentru facturile la electricitate. Cam 20% din factura finală o reprezintă stimulentele acordate pentru energia regenerabilă.

—-

Curtea de Apel Bucureşti a dictat, marți, sentințele finale în dosarul Giga TV, judecat de-a lungul a 6 ani. Folosindu-și influența pe care o avea în 2013, fostul parlamentar social-democrat Viorel Hrebenciuc a intervenit pe lângă fosta conducere a Consiliului Audiovizualului, după ce postul de televiziune rămăsese fără licență. O faptă pentru care a primit 3 ani de închisoare. Patron al Giga TV și fost primar al orașului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan a primit 4 ani şi jumătate de detenție. Fostă şefă a CNA, Laura Georgescu va sta și ea în spatele gratiilor mai mult de 4 ani. În fine, Narcisa Iorga, care a făcut parte din Consiliu, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, instanţa obligând-o să desfăşoare o activitate neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 120 de zile la o administraţie bucureșteană a domeniului public.

Curtea Constituţională discută, miercuri, sesizarea șefului statului față de legea care ar urma să pedepsească incitarea la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Preşedintele Klaus Iohannis invocat că din actul normativ lipsesc criteriile în urma cărora va fi incriminată o astfel de infracţiune.

România s-a apropiat, marți, de pragul a 4.000 de infecții cu SARS-CoV-2, la peste 47.000 de teste efectuate. Bilanțul este cel mai ridicat din ultimele 5 luni. Bucureștiul a înregistrat aproape 500 de contaminări. Judeţul Satu Mare are cea mai mare rată de infectare din ţară, anume 2,6. Alte aproape o sută de decese au fost asociate Covid. Numărul pacienților din secțiile de Terapie Intensivă a crescut la 675.

Varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă şi în România şi că este mult mai contagioasă, după cum a avertizat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Potrivit medicului militar, tulpina se răspândește foarte ușor, similar bolilor copilăriei, precum pojarul și vărsatul de vânt. Autoritățile au raportat, marți, puțin peste 10.000 de noi vaccinări, din care 7.000 au reprezentat prima doză.

Din poziția de consilier onorific al premierului, Nelu Tătaru – fost ministru al Sănătății – propune vaccinarea obligatorie sau testarea săptămânală pentru anumite categorii profesionale, precum medici, profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi. Strategia i-ar viza și pe vârstnici, bolnavii de SIDA, pacienții oncologici sau supuși unui transplant. Nelu Tătaru recomandă și obligativitatea certificatului sanitar, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau un test recent negativ, pentru accesul la unele evenimente.

Vaccinarea devine obligatorie, de miercuri, pentru cadrele sanitare în Franța. Strategia autorităților este contestată cu înverșunare de o mică parte a populației din Hexagon. Proteste sunt organizate în fiecare sfârșit de săptămână. De cealaltă parte a Canalului Mânecii, guvernul britanic analizează impunerea vaccinării obligatorii pentru personalul medical şi de asistenţă socială aflat în prima linie cu pandemia.

Olanda renunță la distanțarea socială. Intrarea în baruri, restaurante şi la festivaluri va fi condiționată de prezentarea unui certificat sanitar. Rata de infectare este în scădere în Ţările de Jos, care la începutul pandemiei au instituit unele dintre restricţiile cele mai slabe din Europa, dar le-au întărit în timpul unui al doilea val mortal.

Mai mult de o mie de cazuri de Covid au fost depistate în rândul călugărilor de pe Muntele Athos. 9 dintre ai au murit. Statul elen consemnează o creştere importantă a numărului de infecţii în lăcașurile de cult.

Preşedintele rus s-a autoizolat. Persoane din anturajului lui Vladimir Putin s-au îmbolnăvit de Covid. Primele teste făcute de acesta au avut rezultate negative. Liderul de la Moscova s-a vaccinat, în primăvară, cu serul de producție rusească Sputnik V. Anterior izolării, Vladimir Putin a asistat la exerciţiile militare și l-a primit, la Kremlin, pe dictatorul sirian Bashar al-Assad, un aliat fidel al său.

Preşedintele Cehiei a fost spitalizat la Praga. Internarea lui Milos Zeman este învăluită de mister. În toamna lui 2019, președintele în vârstă de 76 de ani a mai petrecut câteva zile de “refacere” în același spital militar.

Procuratura din Haiti a cerut inculparea premierului în ancheta asasinării președintelui. Jovenel Moise a fost ucis, în iulie, de mercenari. Procurorii susțin că au dovezi despre existența uneor convorbiri telefonice între premierul Ariel Henry și unul dintre suspecți.

Talibanii salută promisiunile de ajutor internațional pentru Afganistan. Donatorii s-au angajat să ofere peste un miliard de dolari, pentru a sprijini poporul afgan, amenințat de foamete după 20 de ani de război. Reveniți la putere cu forța la Kabul, talibanii au cerut Statelor Unite să dea dovadă de mai multă “generozitate”. Guvernul de la Washington a anunțat că va aloca 64 de milioane de dolari pentru organizaţiile umanitare care activează în Afganistan. În tot acest timp, talibanii neagă că ar fi comis crime de război, așa cum susțin activiștii pentru drepturile omului.

Procurorii ieșeni au cerut mandate de arestare în ancheta abuzării sexuale a unei fetițe. Scenele au fost filmate pentru a deveni material pornografic. În imagini, micuța apare alături de doi adulți, care o constrâng pe aceasta să întrețină raporturi sexuale cu un bărbat. Cercetat este și angajatul unui cotidian ieșean, pe al cărui site au apărut imagini din timpul agresiunii. Publicația susține că acestea nu au fost “suficient de bine blurate”.

Cântărind 160 de kilograme, o tânără de 32 de ani a născut prin cezariană un copil sănătos, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe. Potrivit medicilor, intervenţia a fost una foarte dificilă, mama supraponderală suferind de mai multe boli.

Salvamontiștii brașoveni au recuperat un adult şi trei copii de pe muntele Tâmpa, unde au rămas blocaţi pe când încercau să scurteze traseul. Toţi purtau haine de oraş, fără a avea echipament de drumeție montană.

Ministerul Educației dă startul înscrierilor la concursul pentru funcțiile de directori de școli. La nivel național, sunt peste 10.000 de posturi. Proba scrisă se va desfășura pe 15 octombrie. Înscrierile se fac online. Rezultatele finale vor fi cunoscute la 17 decembrie.

Experți ai UNESCO verifică în teren, de miercuri, datele din dosarul prin care „Ţinutul Buzăului” vrea capete recunoaștere ca teritoriu cu valori naturale şi culturale de importanţă mondială. În analiza evaluatorilor se vor afla vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi. Din România, doar Ţara Haţegului mai are statut de Geoparc Global UNESCO. Vizita experţilor în Ţinutul Buzăului reprezintă ultima etapă a procesului de evaluare.

Compania Apple și-a prezentat, marți, noua serie de telefoane. iPhone 13 oferă îmbunătățiri considerate minore față de precedenta generație de modele aflate în portofoliul companiei americane.  Noua gamă este compusă din patru telefoane, ale căror ecrane sunt mai luminoase. Așa-numitul breton este mai îngust. Procesorul și camerele foto au fost îmbunătățite. Autonomia seriei iPhone 13 este mai mare. Capacitatea de stocare începe de la 128 de giga și ajunge până la 1 Tera, opțiune rezervată versiunilor Pro. Prețurile pornesc de la 699 dolari pentru iPhone 13 mini și urcă până la 1.099 dolari pentru iPhone 13 Pro Max.

Într-o rezoluție adoptată marți, Parlamentul European susține că minoritățile sexuale trebuie să se bucure de drepturile fundamentale, precum cel al familiei, oriunde în blocul comunitar. Potrivit documentului, căsătoriile sau parteneriatele gay înregistrate într-un stat membru ar trebui să fie recunoscute, în mod unitar, în toate celelalte. În majoritate, eurodeputații consideră că executivul comunitar ar trebui să ia măsuri împotriva României, în cazul în care autoritățile de la Bucureştiul nu adaptează legislaţia. Mai aspru criticate sunt Polonia și Ungaria, unde minoritățile sexuale sunt marginalizate de guvernele conservatoare.

În prima rundă a noului sezon de Liga Campionilor, Bayern Munchen a învins FC Barcelona cu 3-0. Avându-l pe Cristiano Ronaldo în lot, Manchester United a fost învinsă de Young Boys Berna în grupele Ligii Campionilor. Formația elvețiană s-a impus cu 2-1. Sub comanda lui Mircea Lucescu, Dinamo Kiev a remizat alb pe teren propriu (0-0), cu Benfica Lisabona. Egal 1-1 s-a încheiat confruntarea dintre FC Sevilla și FC Salzburg. Ambele goluri au fost marcate din penalti. Austriecii au mai ratat 2 lovituri de la 11 metri.

Dinamo s-a despărțit de antrenorul Dario Bonetti după nici două luni, urmare a recentei înfrângeri umilitoare suferite în fața FCSB. În cele opt etape din acest sezon în care italianul s-a aflat pe banca tehnică, dinamoviștii au înregistrat două victorii şi şase eşecuri.

Jucătoarea de tenis Simona Halep se căsătorește în această după-amiază, la Constanța, orașul său natal. Campioana, care peste 2 săptămâni va împlini 30 de ani, se cunună cu alesul inimii sale, afaceristul Toni Iuruc. Petrecerea va fi organizată într-un club de la malul mării. Simona Halep i-a trimis o invitație și președintelui Klaus Iohannis. Martorii la acest eveniment nu vor avea voie să facă poze sau să filmeze şi nici să ofere cadouri sau tradiționalul dar în plic.

Vremea se va menţine caldă în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în vest şi în sud.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate dupã-amiaza şi seara, când se vor semnala averse şi trecător descărcări electrice, local în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură, pe arii restrânse în regiunile centrale şi sudice şi cu totul izolat în rest.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 22 şi 31 de grade. La începutul zilei, pe arii restrânse se va semnala ceaţă, cu o probabilitate mai mare pe văi şi în depresiuni.

La București, vremea se va menţine caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza şi seara când vor fi condiţii pentru averse slabe şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 27…28 de grade.