Confidenţialitate

INFOMANIA • 15 martie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe teritoriul României se află, la acest moment, 75.000 de ucraineni, dintre care 29.000 sunt copii. Fugind din calea armelor, aceștia și-au găsit refugiul dincoace de graniță.

Autoritățile de la București vor finaliza, în aceste zile, o procedură foarte clară de înregistrarea tuturor minorilor refugiați care nu sunt însoțiți.

Numerele de urgență din România sunt disponibile și în limba ucraineană. La 112 și 119, refugiații vor primi sprijin în limba maternă.

Luni seară, a fost organizată o misiune complexă contracronometru de salvare a doi bebeluşi din Ucraina, ambii de naţionalitate română. În vârstă de doar câteva zile, micuții au fost aduși cu o ambulanţa ucraineană până la Vama Siret, fiind mai apoi predaţi echipajelor SMURD aflate la faţa locului.

Primele 8 ambulanţe donate Ucrainei de Italia au ajuns, luni, în Punctul de Trecere a Frontierei. Complet echipate, vehiculele fac parte dintr-un lot total de 22. Italia a mai trimis aproape 40 de camioane cu ajutoare.

Primăria Capitalei a făcut publică, luni, o listă a produselor de primă necesitate de care au nevoie cetăţenii ucraineni. Între acestea, medicamente, truse de prim ajutor şi alimente neperisabile. Ajutoarele pot fi donate la cele 3 centre administrate de municipalitate.

O sibiancă este cercetată penal după ce s-a dat drept refugiată din Ucraina, pentru a primi alimente şi alte bunuri de la un centru de colectare de donaţii. Tânăra a fost identificată de polițiști, care au reușit să recupereze întregul prejudiciu în valoare de aproximativ 1.500 de lei.

Până la acest moment, mai mult de 200 de refugiați ucraineni au fost angajați în România, găsindu-și de lucru în producţie şi în servicii. În majoritate, aceștia și-au găsit job direct la angajator, fără intemedierea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă.

Ministrul Apărării insistă că ”în niciun caz” România nu va reveni la stagiul militar obligatoriu. Potrivit lui Vasile Dîncu, un asemenea scenariu nu este nici practic, nici economic. În opinia sa, trendul zilelor noastre este cel al armatelor de profesioniști.

Ostilitățile continuă în Ucraina.

9 decese au fost raportate după ce două rachete au distrus un turn de televiziune în apropiere de localitatea vestică Rivne.

Trupele de ocupație au bombardat, luni, un bloc de 9 etaje dintr-un cartier al capitalei Kiev, ucigând o persoană. Salvatorii au reușit să evacueze din imobol mai mult de 60 de locatari.

Tot în apropiere de Kiev, un jurnalist britanic al Fox News a fost rănit şi spitalizat.

Potrivit ministerului ucrainean al Internelor, trupe ale liderului cecen, Ramzan Kadîrov, ar fi plănuit să ia cu asalt un orfelinat din regiunea capitalei.

Zone rezidențiale au fost lovite și la Harkov, oraș devastat de bombardamente, fiind ucise cel puțin două persoane.

Tiruri de artilerie au vizat și orașul Mykolaiv, sub asalt din mai multe părți.

La Mariupol, a murit gravida fotografiată pe o targă cărată de voluntari în timpul bombardamentelor ce au vizat o maternitate. Nici bebelușul acesteia nu a supraviețuit, a declarat medicul care îngrijea pe cei doi. Imaginea surprinsă de un jurnalist de la Associated Press, săptămâna trecută, a devenit simbolică pentru ororile la care sunt supuși civilii ucraineni.

Autoritățile din Mariupol spun că bilanțul victimelor depășește 2.000 de morți.

Pe un coridor umanitar, 160 de vehicule au putut părăsit portul, asediat de ruși.

Într-un nou mesaj video, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut soldaţilor ruşi să se predea, cu promisiunea că fi trataţi “cu decenţă”.

Întreruptă luni, a patra rundă de negocieri dintre părțile beligerante va continua, marți, prin videoconferință. Pauza tehnică a fost convenită pentru clarificarea unor definiţii de termeni.

Ucrainenii le cer rușilor un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor.

Kremlinul insistă pe un statut de neutralitate al Ucrainei, demilitarizarea acesteia, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste din Donbas.

În ciuda tratativelor de pace, armata rusă nu exclude lansarea de asalturi pentru a prelua controlul total asupra marilor oraşe ucrainene.

Totuși, un apropiat al președintelui Vladimir Putin a admis că operaţiunea din teren nu se desfăşoară pe cât de repede s-ar fi dorit. Șeful Gărzii Naţionale a Federaţiei Ruse, Viktor Zolotov, a dat vina pe ceea ce a numit “rezistența naționaliștilor” ucraineni, așa cum este descris regimul de la Kiev.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga va pronunţa, miercuri, verdictul său în procedura lansată de Kiev, cerând celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să înceteze invazia.

Luni seară, s-a viralizat pe internet momentul în care o jurnalistă de la televiziunea rusă Pervîi Kanal a protestat în direct, afișând un mesaj anti-război și anti-propagandă. Transmisiunea a fost întreruptă brusc, iar tânăra Marina Ovsyannikova a fost arestată.

Șeful Federaţiei Internaţionale de Şah s-a alăturat vocilor care condamnă invazia din Ucraina. În trecut, Arkadi Dvorkovici a fost adjunct în guvernul de la Moscova. În urmă cu două săptămâni, federaţia a interzis şahiştilor ruşi să concureze sub propriul drapel.

Papa Francisc a deplâns diferitele războaie care se duc în lume, mai ales cel actual din Ucraina după invazia Rusiei şi care demonstrează că “cei care guvernează destinele popoarelor nu au învăţat lecţia tragediilor din secolul al XX-lea”. Mesajul a fost adresat luni, cu prilejul întrunirii cu o asociaţie a oamenilor de afaceri italieni, cărora papa le-a cerut ca politica şi economia să fie “într-un dialog constant între ele pentru a se pune în slujba vieţii, nu a morţii, cum din păcate se întâmplă uneori”.

Binecuvântarea completă oferită invadării Ucrainei de patriarhul Moscovei i-a divizat pe ortodocșii din lumea întreagă şi a declanşat o rebeliune internă despre care teologii afirmă că este una fără precedent. În vârstă de 75 de ani, Kiril un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. La Amsterdam, spre exemplu, preoţii din Parohia Sfântul Nicolae refuză să mai rostească numele patriarhului în rugăciunile lor.

De când a început invazia militară rusă în Ucraina, cererea pentru buncăre a crescut semificativ, potrivit constructorilori. Dacă în ultimii 20 de ani compania italiană Minus Energie nu a vândut decât 50 de adăposturi antinucleare în total, în ultimele două săptămâni a primit 500 de cereri, relatează Business Insider.

Statele Uniunii Europene au adoptat noi sancţiuni împotriva companiilor petroliere ruseşti Rosneft, Transneft şi Gazprom, dar vor continua să cumpere petrol de la acestea. Cele trei entități sunt deja supuse restricţiilor privind împrumuturile şi finanţarea datoriilor.

Rusia a decretat îngheţarea temporară a exporturilor de zahăr, grâu şi porumb.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a avertizat că actualul conflict armat riscă să genereze un “uragan al foametei” în mai multe ţări.

Potrivit lui Antonio Guterres, din cauza blocajului din producţia agricolă din Ucraina, prelungirea conflictului armat va semăna “seminţele instabilităţii politice şi ale tulburărilor în întreaga lume”.

Preţurile cerealelor le-au depăşit deja pe cele de la începutul Primăverii Arabe şi de la revoltele foametei din perioada 2007-2008.

Traiul zilnic este tot mai scump de la o lună la alta, după cum confirmă datele statistice. Inflaţia a urcat la 8,5% în februarie.

Gazele naturale (45%), cartofii (30%), combustibilii (27%) și uleiul pentru gătit (26%) s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Prețurile au crescut semnificativ, de asemenea, la energia termică, făină și mălai.

Doar energia electrică s-a ieftinit, efect al schemelor de plafonare și compensare aprobate de Guvern.

În această săptămână, executivul le va prelungi cu un an.

Peste criza energetică din această iarnă s-a suprapus războiul de la nord de România.

Ministerul Muncii pregăteşte un proiect de lege cu măsuri de protecţie socială pentru companiile care vor avea de suferit în urma sancțiunilor economice impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.

Schema de ajutor se adresează atât angajaţilor, cât şi angajatorilor, şi va fi valabilă până la finalul acestui an, cu posibilitatea de prelungire.

Guvernul caută, în prezent, surse de finanţare.

Potrivit ministrului Marius Budăi, afectate sunt firme care au acţionariat rusesc şi societăţi comerciale care folosesc în procesul de producţie materie primă din Ucraina.

Problemele întâmpinate de platforma de autorecenzare vor fi remediate în cel mult două zile. Interesul cetățenilor a fost unul peste așteptări în prima zi, fiind depășită capacitatea de 1.200 de accesări pe secundă.

Directorul Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, a spus că varianta de rezervă este o scurtătură accesibilă pe pagina de internet a instituţiei.

Până la 15 mai, sunt posibile autorecenzările online. Cei care aleg această variantă primesc o zi liberă de la serviciu. Persoanele care nu au acces la internet, pot contacta centrele locale de recenzare.

Lucrările la Autostrada Transilvania sunt în grafic pe sectorul Suplacu de Barcău şi Nuşfalău. “Felul în care arată şantierul după sezonul rece ne dă speranţe”, a transmis Asociaţia Pro Infrastructură, care monitorizează șantierele din țară.

Bilanțul epidemiologic a revenit pentru pragul a 2.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Alte 20 de decese au fost asociate Covid. În spitale, sunt internați 3.800 de pacienți. Mai mult de 500 se află la Terapie Intensivă.

Masca de protecţie rămâne obligatorie în Spitalul Judeţean Sibiu. Managerul unității reamintește că, deși autoritățile s-au grăbit să ridice toate restricțiile, coronavirusul SARS-CoV-2 nu a dispărut peste noapte.

Deputații au respins moţiunea depusă de opoziție împotriva ministrului Justiţiei, liberalul Cătălin Predoiu. Uniunea Salvați România a contestat desființarea “de formă” a controversatei Secții de investigare a infracțiunilor comise de magistrați.

USR reclamă o nouă încercare de amnistiere a plagiatori. Social-democratul Adrian Solomon a depus un amendament în acest sens la o lege care se referă la cu totul altceva, anume cea privind vârsta de pensionare a femeilor din învățământ. Paragraful respectiv ”amnistiază plagiatorii de dinainte de 2011” în ”regim de urgenţă”.

Fondator al platformei Wikileaks, Julian Assange poate fi predat Statelor Unite, care îl vor judecat pentru o scurgere masivă de documente.

Curtea Supremă de Justiție a Marii Britanii a încuviințat, luni, extrădarea.

În 2019, Julian Assange a fost arestat la Londra după ce a petrecut 5 ani în ambasada Ecuadorului, unde ceruse azil politic.

Cu ajutorului unui complice, Julian Assange a dezvăluit o serie de documente militare și diplomatice americane secrete, un moment stânjenitor pentru administrația de la Washington.

Zeci de polițiști și vameși au fost arestați în Kosovo, sub acuzația că au luat mită pentru a permite intrarea unor mărfuri ilegale dinspre Albania. Corupţia şi crima organizată sunt principalele obstacole pentru micul stat balcanic în atragerea investiţiilor străine.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este celebrată, la 15 martie, atât în Ungaria, cât şi dincolo de graniţele acesteia.

La Indian Wells, Simona Halep și Sorana Cîrstea se confruntă, marți seară, în optimi. Partida nu va începe înainte de ora 20.00.

Este prima întâlnire directă a celor două din ultimii aproape 12 ani. În cele 3 meciuri disputate până acum în circuitul WTA, Sorana Cîrstea s-a impus de două ori.

În competiția masculină, rusul Daniil Medvedev a fost eliminat de francezul Gael Monfils, scor 6-4, 3-6, 1-6.

În aceste condiții, sârbul Novak Djokovic va reveni, săptămâna viitoare, în fruntea clasamentului ATP.

În play-off-ul Ligii 1, FCSB a învins Farul Constanța cu 2-0, luni seară, pe Arena Națională. În play-out, FC Botoşani a trecut de Gaz Metan Mediaş, cu un categoric 5-0.

Baschetbalistul american LeBron James scrie istorie. Starul echipei Los Angeles Lakers a devenit primul jucător din NBA care a ajuns la 30.000 de puncte, 10.000 de recuperări şi 10.000 de pase decisive în cariera sa.

În vârstă de 37 de ani, LeBron James şi-a construit recordul în 19 sezoane, de-a lungul cărora a câştigat patru titluri de campion.

Pentru a marca cele 6 decenii de activitate, trupa engleză The Rolling Stones va fi în turneu european (SIXTY) în această vară. Vor fi primele concerte fără bateristul Charlie Watts, care a murit anul trecut.

Vedetă a muzicii country, cântăreaţa Dolly Parton a refuzat nominalizarea de a fi inclusă în acest an în Rock and Roll Hall of Fame, panteon al muzicii americane. “Deşi sunt extrem de flatată, simt că nu am câştigat acest drept”, a precizat artista într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.

Valorile termice vor continua să crească, dar vremea va fi încă rece dimineața. Îndeosebi din a doua parte a zilei cerul se va înnora treptat în regiunile vestice și sud-vestice, iar în restul zonelor va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 și 13 grade.

La București, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă, în creștere față de ziua anterioară se va situa în jurul valorii de 12 grade.

La munte, cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales în a doua parte a intervalului când local în masivele vestice, vor predomina ninsorile și vor fi condiții de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe creste. Valorile de temperatură vor continua să crească.