Confidenţialitate

INFOMANIA • 13 octombrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentanţii Automobile Bavaria au reacționat, miercuri seara, în scandalul autospecialelor BMW pentru Poliţia Română.

Compania spune că cele 600 de autospeciale ”nu reprezintă maşini de lux”, ci sunt unele special concepute pentru autorităţi şi ofertate la un preţ special.

Amintind că participă de peste 25 ani la licitaţii publice organizate la nivel internaţional, Automobile Bavaria adaugă că omul de afaceri Michael Schmidt – un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis – nu mai deţine vreo funcţie în cadrul companiei.

Sindicaliștii din Poliție au denunțat o licitație cu dedicație.

Opoziția politică a inițiat o moțiune împotriva ministrului Internelor. Lucian Bode a apărat legalitatea contractului.

La șapte luni de la dubla tragedie aviatică de la Palazu Mic, în care 8 militari au murit, o investigație jurnalistică dezvăluie că ordine contradictorii date de șefii Armatei au permis decolarea – în condiţii de ninsoare şi givraj – elicopterului care s-a prăbușit în Dobrogea pe când se afla într-o misiune de căutare a unui MIG dispărut de pe radare.

Potrivit surselor Recorder, ordinul de anulare a misiunii nu a ajuns la timp la echipaj.

Comandorul din turnul de control a întârziat să transmită decizia pentru că ar fi răspuns unui apel de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Dezvăluirile sugerează degringolada de la vârful Aviației într-o situație de criză.

Instituția face propria anchetă, dar nu are vreo concluzie.

Organizația Națiunilor Unite a adoptat, miercuri seară, o rezoluție prin care condamnă Rusia pentru decizia de a anexa regiunile separatiste din estul Ucrainei. 143 din cele 193 de state membre au votat în favoarea documentului.

Situația de pe front, în special valul de bombardamente ale Rusiei asupra zonelor civile, este dezbătută la Bruxelles de miniștrii europeni ai Apărării, care au decis accelerarea furnizării de echipamente militare pentru Ucraina.

Atacurile au vizat în principal infrastructura civilă de electricitate şi de căldură, în timp ce unele au lovit drumuri aglomerate, parcuri şi obiective turistice, inclusiv în centrul oraşului Kiev. Miercuri, vizată a fost o piață aglomerată din Donețk.

Sirenele de raid aerian au răsunat, pentru a treia zi la rând, în mai toată Ucraina.

Secretarul general al NATO a declarat că atacurile cu rachete ale Rusiei sunt un semn de slăbiciune din partea unei ţări care se confruntă cu perspectiva de a pierde războiul. “Realitatea este că nu sunt capabili să facă progrese pe câmpul de luptă. Rusia pierde de fapt pe câmpul de luptă”, a declarat Jens Stoltenberg.

În contextul mobilizării rezerviștilor, companiile și școlile din Rusia se confruntă cu lipsa de personal.

În cele mai recente rapoarte de pe câmpul de luptă, armata ucraineană a declarat că forţele sale au alungat trupele ruseşti din mai multe aşezări de pe malul vestic al râului Dnipro.

Ucrainenii au străpuns linia frontului rusesc în zonă la începutul lunii octombrie şi au avansat pentru a încerca să izoleze mii de soldaţi ruşi de la rutele de aprovizionare şi de evacuare peste râu.

Într-o confruntare desfășurată pe frontul sudic, forţele armate ucrainene au doborât patru elicoptere ruseşti în decurs de 18 minute.

În tot acest timp, apărarea ucraineană continuă să se întărească. Germania a trimis primul din cele patru sisteme antirachetă IRIS-T SLM, iar Statele Unite vor accelera livrarea unui performant sistem de apărare aeriană NASAMS promis.

Apelul lansat de doi tineri pe internet a strâns 10 milioane de dolari. Banii vor finanța achiziția drone kamikaze necesare armatei ucrainene.

Papa Francisc a condamnat “bombardamentele necruţătoare” ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene şi a făcut apel la “cei care au soarta războiului în mâini” să înceteze. Cel puţin 26 de persoane au fost ucise în toată ţara în cea mai mare ofensivă aeriană a Moscovei de la începutul invaziei sale din 24 februarie.

Una dintre cele două linii ale oleoductului Drujba, care leagă Rusia şi Germania, a fost închisă, în urma descoperirii unei scurgeri în centrul Poloniei  Cauzele incidentului sunt investigate.

Peste 850.000 de hectare de culturi din 38 de județe ale țării au fost afectate de seceta din vară, a anunţat Ministerul Agriculturii.

Instituția propune despăgubiri financiare pentru fermierii. Cuantumul nu va putea depăși 1.500 de lei pentru fiecare hectar uscat de arșiță.

Prețurile alimentelor s-au majorat cu peste 19% în luna septembrie, comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Rata anuală a inflaţiei a crescut pînă aproape de pragul a 16%.

Într-un an, gazele s-au scumpit cu 70%, un ritm de aproape trei ori mai mare decât costul pentru electricitate.

Institutul Național de Statistică a recalculat creșterea economică din primul semestru la 5,7%, ușor sub nivelul de 5,8% anunțat inițial. Cea mai mare contribuție la formarea PIB-ului o are industria, care însă a scăzut în prima jumătate a anului.

Polițiștii bucureșteni fac cercetări pentru distrugere din culpă în urma incendiului din Cartierul Francez, una dintre cele mai scumpe zone ale Capitalei.

Acoperișul unui penthouse a luat foc. Intervenția pompierilor a fost îngreunată de mașinile parcate și de strada îngustă.

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, susținute că 3 etaje ale blocului respectiv au fost ridicate, inițial, fără respectarea legislației. Dezvoltatorul ar fi obținut ulterior autorizația având complicitatea fostului primar Daniel Tudorache.

Pompierii tulceni urmăresc un incendiu de vegetaţie izbucnit în Ucraina, al cărui fum degajat este adus de vânt către zona de nord a Deltei Dunării, mai exact în zona localităţii Chilia Veche.

Potrivit ISU Tulcea, nu există vreun pericol pentru populaţia din zonă.

Nemulțumire mare printre medicii urgentiști, care au aflat cu doar 15 minute înainte de organizarea examenului de specialitate. Testarea are 400 de întrebări și durează mai multe ore.

Urgentiștii se plâng că este pentru a 3-a oară când se află în această situație.

Ministerul Sănătății a anunțat sec că toți cei 92 de candidați au fost informați că examenul are loc, chiar dacă a fost din scurt, iar aceștia ar fi știut unde sunt repartizați.

Inspectorii timișeni ai Registrul Auto Român au descoperit un vehicul al cărui sistemul de frânare era prins cu coliere din plastic. Proprietarul a susținut că a cumpărat maşina din Austria, pe timp de noapte.

Tot în județul Timiș, suspiciunea de pestă porcină africană a fost confirmată la o fermă din localitatea Parţa. Aproape 40.000 de animale vor fi sacrificate.

Autoritățile spun că prioritară este protejarea altor două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci, și care se află la doar câţiva kilometri distanţă de focar.

La Covasna, un profesor a fost reţinut după ce a agresat patru elevi în timpul orelor. Una dintre victime are nevoie de 4 zile de îngrijiri medicale.

Senatorul Virgil Marius Bob a anunţat că se autosuspendă din Uniunea Salvați România după ce  a lovit în cap un bărbat cu un telefon mobil. Parlamentarul de Sălaj participa la un eveniment privat și spune că regretă ieșirea nervoasă avută.

Polițiștii dâmbovițeni l-au amendat cu 2.000 de lei pe bărbatul eliberat din Penitenciarul Găeşti, dar care s-a întors în faţa închisorii şi a refuzat să plece, făcând scandal pe trotuarul din faţă şi încurcând traficul rutier.

În vârstă de 39 de ani, individul a fost sancţionat pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Echipe formate din profesori, elevi şi studenţi ai instituţiilor de învăţământ militar vor colinda, de joi, școli din București și alte orașe din țară pentru a prezenta oferta educațională și misiunile desfăşurate de Armată. Cei interesaţi de o carieră vor primi răspunsuri la întrebări.

Continuă pelerinajul la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Mai mult de 100.000 de persoane s-au închinat, până acum, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Paisie Velicicovschi.

Punctul culminant al pelerinajului va fi ziua de mâine, când este prăznuită Sfânta Parascheva.

În statul american Arizona, o companie specializată în criogenie conservă cadavre umane în azot lichid, în speranța unei “reînvieri”. Persoanele respective se aflau în stadii terminale ale unor boli, pentru care nu există niciun tratament în zilele noastre.

După deces, sângele şi alte fluide sunt extrase din trupul pacientului şi înlocuite cu substanţe chimice create pentru a preveni formarea cristalelor vătămătoare de gheaţă. Vitrificarea costă 200.000 de dolari pentru un trup şi 80.000 de dolari doar pentru creierul unei persoane decedate.

Echipele românești evoluează, joi seară, în Conference League.

La Cluj, CFR joacă returul cu Slavia Praga. Fluierul de start este programat la 19 și 45 de minute. Ardelenii s-au impus în tur cu 1-0. CFR ocupă ultimul loc în grupă, cu 4 puncte.

La București, de la ora 22:00, FCSB primește vizita Silkeborg. Elevii lui Nicolae Dică își doresc revanșa după înfrângerea umilitoare de săptămâna trecută, în care au primit 5 goluri și n-au marcat vreunul. FCSB este pe ultimul loc în grupă, cu un singur punct acumulat în trei partide.

Tot în Conference League, Marian Alexandru Barbu va fi la centrul partidei dintre Vaduz (Liechtenstein) şi Dnipro (Ucraina). Mircea Cristian Orbuleţ şi Imre Laszlo Bucsi vor fi asistenți.

În Europa League, Horaţiu Feşnic va arbitra meciul dintre FC Nantes (Franţa) şi Freiburg (Germania). Asistenți vor fi Valentin Avram şi Alexandru Cerei.

După incidentele dintre suporteri de săptămâna trecută din Suedia, poliţia germană a catalogat meciul din Europa League, din această seară, dintre Union Berlin şi Malmo FF ca fiind unul cu grad sporit de risc.

Grupurile de fani vor fi monitorizate atent.

Union a câştigat cu 1-0 joia trecută, în meciul din grupă, în deplasare, când suporterii ambelor echipe au folosit masiv obiecte pirotehnice. Meciul a fost la un pas de a fi suspendat, iar UEFA încă investighează incidentele.

Naţionala de handbal masculin a României începe o nouă campanie de calificarea la turneul continental, unde nu a mai ajuns din 1996, când se clasa pe locul 9 din 12 echipe participante.

Primul meci al tricolorilor antrenați de Xavi Pascua este programat diseară, în Austria (de la ora 19:00)

A doua partidă va avea loc duminică, la Bucureşti, cu Ucraina.

În grup se mai află Insulele Feroe.

Din cele 32 de echipe naţionale aflate la startul calificărilor, 20 vor obţine ”biletul” pentru turneul final din 2024, găzduit de Germania, între 10-28 ianuarie. Patru echipe sunt calificate direct Germania (gazdă), alături de medaliatele din 2022 – Suedia, Spania şi Danemarca.

România nu a reuşit să obţină vreo medalie la Campionatele Mondiale de judo de la Taşkent (Uzbekistan). Cel mai bun rezultat a fost un loc 5 ocupat de Florentina Ivănescu (cat. 63 kg).

România nu a mai cucerit o medalie la Mondialele de judo din 2015, când Andreea Chiţu (cat. 52 kg) şi Corina Căprioriu (cat. 57 kg) obţineau argintul.

Organizatorii Australian Open au anunțat că tenismenii ruși vor putea participa la competiţie. În vară, aceștia au avut interzis la Wimbledon ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

În altă ordine de idei, sârbul Novak Djokovic va fi binevenit la Openul Australiei dacă va obține viza necesară. La începutul anului, fostul lider ATP a fost expulzat de la Antipozi din cauza vizei. Novak Djokovic nu era nici vaccinat anti-Covid.

Turneul Australian Open se va desfășura în perioada 16-29 ianuarie 2023.

Jucătoarea britanică de tenis Emma Răducanu (68 WTA) a rămas iarăși fără antrenor.

Rusul Dmitry Tursunov, alături de care tânăra se pregătea din vara acestui an, nu a dorit prelungirea colaborării după perioada de probă.

În acest sezon, Emma Răducanu are un bilanț negativ, de 17 victorii și 19 înfrângeri. Sportiva a schimbat patru antrenori în ultimele 16 luni.

Valorile termice se vor situa sub mediile caracteristice perioadei în nord-est și vor fi apropiate de acestea în restul ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări și ploi în zona Carpaţilor Meridionali și Orientali, în cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania și izolat în rest. La altitudini foarte mari vor fi posibile precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 13 și 21 de grade. În primele ore din interval, în zonele joase de relief, pe arii restrânse va mai fi ceaţă.

În zonele de munte, vântul va sufla slab și moderat. Valorile termice vor scădea ușor faţă de ziua anterioară. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua în Carpaţii Meridionali și Orientali, iar la altitudini foarte mari vor fi posibile precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare.

La București, Vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros, dar probabilitatea de ploaie va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 19…21 de grade.