Confidenţialitate

INFOMANIA • 13 aprilie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

  • România a mai consemnat o tragedie în unitățile de Terapie Intensivă Covid. Se fac mai multe anchete după defectarea instalației de oxigen a TIR-ului ATI de la spitalul bucureștean “Victor Babeș”. Ventilați mecanic în acel moment, 3 pacienți Covid au murit. Presiunea de oxigen a crescut brusc. Alți 5 pacienți au fost transferați rapid.  Criticând “fuga de comunicare” a unor oficiali, dar fără să facă vreo nominalizare directă, premierul i-a cerut ministrului de Interne o anchetă transparentă, la finalul căreia cei vinovați să fie trași la răspundere. Florin Cîțu a insistat că presiunea pe unitățile de Terapie Intensivă poate fi redusă doar printr-o campanie susținută de vaccinare.
  • Șeful Departamentul pentru Situații de Urgență a ținut să precizeze că nu s-a făcut vreo improvizație la instalația electrică, iar TIR-ul ATI de la “Victor Babeș” a funcționat anterior, timp de mai multe luni, în județul Argeș. Potrivit lui Raed Arafat, reprezentantul firmei care distribuie ventilatoarele, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit echipament complet de protecție împotriva Covid. Personalul medical semnalase intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune. Unitatea mobilă de la “Victor Babeș” fusese pusă în funcțiune sâmbăta trecută, în contextul crizei de locuri din spitalele Covid ale Capitalei.
  • Într-o postare pe Facebook, primarul general a anunțat că le-a cerut angajaților spitalului “Babeș” să colaboreze cu procurorii. În schimb, Nicușor Dan nu a făcut vreun comentariu despre recentul caz al spitalului Foișor, transformat pe repede-înainte în unitate Covid. Vinerea trecută, la ceas de seară, pacienții de acolo au fost evacuați în grabă. Spitalul de ortopedie Foișor se află în subordinea municipalității. Ministrul Sănătății a acuzat managerul spitalului că a amânat, timp de un an, înregimentarea unității în rândul celor care tratează pacienți Covid.
  • Partenerii de coaliție și-au ascuns sub preș tensiunile generate de scandal. În ciuda reproșurilor făcute de unii liberali, Vlad Voiculescu rămâne la șefia Sănătății, având deplina susținere a USR-PLUS. Alianța a transmis că responsabilitatea pentru gestionarea situaţiei de la “Foişor” aparţine celor care s-au ocupat efectiv de transferul pacienţilor. Președinte al PNL, Ludovic Orban consideră că fiecare dintre formaţiunile care alcătuiesc actuala coaliţie ar trebui să facă propria evaluare a activităţii miniştrilor. De asemenea, premierul are dreptul, atunci când are suficiente argumente, să propună schimbarea unui ministru. La rândul său, vicepremierul Dan Barna, co-președinte al USR-PLUS, a admis că Vlad Voiculescu nu este – citez – “un diamant în ceea ce înseamnă managementul sistemului de sănătate, dar e de departe cea mai bună opțiune a coaliției”.
  • Din opoziție, PSD a decis să depună o a doua moţiune împotriva ministrului Sănătăţii. Demersul se poate dovedi un test pentru soliditatea coaliției. Deputatul social-democrat Alexandru Rafila a acuzat, aseară, că nenorocirile care se produc în spitalele din România sunt cauzate de “lipsa organizării și a responsabilității”.
  • 6.400 de persoane au făcut, luni, rapelul cu vaccinul AstraZeneca. Între acestea s-a numărat primarul Clujului. Emil Boc a reluat îndemnul la imunizare, ca soluție pentru a reveni o viață normală. Potrivit unei centralizări, peste 300 nu au revenit pentru a doua doză. De asemenea, mulți dintre cei programați pentru prima doză cu AstraZeneca nu s-au prezentat, ceea ce confirmă neîncrederea în acest ser. Autoritățile susțin că doar trombozele și șocul anafilactic reprezintă reacțiile adverse care impu întreruperea imunizării cu acest vaccin.
  • Sub așteptări se desfășoară programul pilot de vaccinare în cabinetele medicilor de familie din Timișoara. Doar 28 de persoane s-au vaccinat împotriva Covid, potrivit raportării Direcţiei de Sănătate Publică. Programul-pilot de vaccinare în cabinetele doctorilor de familie a debutat în 7 aprilie.
  • Mai multe persoane din Giurgiu sunt cercetate pentru că ar fi vândut teste Covid false. Anchetatorii au descins la sediile a trei societăți de transport internațional și la câteva domicilii ale unor suspecți. Verificările au început după ce, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-au prezentat mai mulţi călători români cu teste suspecte. Potrivit rechizitoriului, administratorii societăților comerciale le-au oferit călătorilor adeverințe Covid cu rezultat negativ, analize care în realitate nu fuseseră efectuate.
  • Cehia, una dintre ţările grav afectate de pandemie, a raportat cel mai scăzut număr zilnic de cazuri noi infecții din ultimele luni. Autorităţile au relaxat, totodată, restricţiile. Starea de urgenţă s-a întins pe şase luni în Cehia. Elevii din clasele primare s-au întors la şcoală. Călătoriile în afara districtelor de domiciliu sunt din nou permise. Cu o populația de nici 11 milioane de locuitori, Cehia a raportat un total de 1,6 de milioane de îmbolnăviri de-a lungul ultimului an, cea mai mare rată de infectare la nivel mondial, iar numărul deceselor asociate Covid se apropie de 28.000 în Cehia.
  • Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că mai este cale lungă până la sfârșitul pandemiei, aflată la momentul actual într-un punct “critic”. După cum indică cifrele ultimelor șapte săptămâni, numărul contaminărilor și al cazurilor mortale “crește exponențial”.
  • Ministerul Apărării a negat că România ar transfera, pe cale aeriană, armament și trupe către Ucraina. Un asemenea scenariu s-a viralizat pe rețelele de socializare. Reprezentanții MApN le cer cetățenilor să nu distribuie mesaje pe care nu le pot verifica. Situația se menține tensionată în estul separatist al Ucrainei. Rusia a mobilizat mai mult de 4.000 de soldați la graniță, dar insistă că nu s-ar pregăti de război. Statele Unite urmăresc situația cu atenție și au atras atenția că o eventuală invazie militară va avea “consecințe”.
  • Poliția franceză caută individul care a împuşcat mortal un bărbat şi a rănit o femeie la Paris. Anchetatorii cred că a fost o răfuială și nu un act terorist. Bărbatul ucis avea cazier. Femeia rănită se află în stare gravă la spital.
  • În cazul tânărului afro-american ucis în statul american Minnesota, primele date ale anchetei arată că polițiștul a încurcat armele. În loc să scoată din teacă pistolul cu electroșocuri, l-a scos pe cel cu gloanțe și a tras. Durante Wright avea 20 de ani. Moartea sa a reaprins tensiunile rasiale în Statele Unite, generând proteste de stradă.
  • Israelul acuză că Iranul nu a abandonat niciodată eforturile de îmbogățire a uraniului. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că statul evreu nu va permite regimului de la Teheran să se doteze cu bomba atmoică. De cealaltă parte, Republica islamică susţine că programul său nuclear are doar scopuri paşnice.
  • Astra și Dinamo se confruntă, în această seară, în manșa tur a semifinalelor Cupei României. Fluierul de start va fi dat la ora 19.00. Mâine este programat duelul dintre Universitatea și Viitorul Târgu Jiu.
  • FCSB își va disputa toate partidele din play-off pe Stadionul din Giurgiu. Proprietarul Arenei Naționale a suspendat contractul clubului bucureștean în perioada de pregătire a apropiatului European de fotbal. Prima partidă a FCSB din play-off va fi contra FC Botoșani.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.