Confidenţialitate

INFOMANIA • 11 mai 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Guvernul prelungește starea de alertă cu 30 de zile, începând de miercuri, dar permite organizarea de evenimente-test culturale și sportive cu aprobare prealabilă și respectarea strictă a regulilor sanitare, la care vor putea participa spectatori fie vaccinați anti-Covid, fie cu un test negativ recent efectuat sau care au trecut prin boală în ultimele 3 luni. Autoritățile vor urmări eventualele efecte epidemiologice ale acestor evenimente cu public, la care purtarea măștii va rămâne obligatorie, după cum a precizat, luni seară, vicepremierul Dan Barna. Totodată, a fost eliminată interdicţia organizării de pelerinaje şi procesiuni religioase. Credincioșii vor trebui să se deplaseze individual, cu mijloace proprii, nu în grup cu autobuzele.
  • Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că prelungirea stării de alertă permite detaşare de personal medical sau rezolvarea unor probleme care încă apar în gestionarea crizei sanitare. Potrivit lui Raed Arafat, dacă evoluția epidemiologică își va menține actuala tendință, de scădere a numărului zilnic de infecții, pe viitor se va putea renunța la starea de alertă. Luni, au fost raportate puțin peste 600 de infecții noi, la aproape 11.000 de teste efectuate. Alte 68 de decese au fost asociate Covid. La Terapie Intensivă, sunt internați 962 de pacienți.
  • Săptămâna viitoare, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va stabili măsurile care urmează să fie implementate după data de 1 iunie. În analiză vor fi activităţile care s-au reluat în ultima perioadă, odată cu revenirea localităților în scenariul verde, dar și impactul recentelor sărbători pascale.
  • Alte aproape o sută de mii de vaccinări au fost raportate la 24 de ore. Peste 20.000 de persoane s-au vaccinat în maratonul organizat, peste weekend, la București. Fluxurile au fost solicitate constant. Peste 1.300 de voluntari, anume medici, asistente și studenți la Medicină, au fost implicați. Maratonul se reia peste 3 săptămâni pentru rapel. Un maraton al vaccinărilor a început, luni, pe stadionul din Craiova, unde acțiunea va dura o săptămână. În weekend, imunizări doar cu buletinul se vor face și pe stadionul din Ploieşti.
  • Șeful campaniei de vaccinare împotriva Covid, Valeriu Gheorghiţă, spune că România va fi pregătită şi pentru imunizarea copiilor cu vârste peste 12 ani, cu acordul prealabil al părinților, atunci când va exista autorizare în acest sens de la Agenția Europeană a Medicamentului.
  • Testarea anti-Covid în farmacii va deveni posibilă. Ministrul Sănătății a aprobat activitatea. Unitățile trebuie să obțină în prealabil un aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică. Testele folosite vor fi unele rapide. Rezultatele vor fi comunicate DSP-urilor. Testul este gratuit, însă farmacia poate percepe un cost pentru procedura de testare.
  • Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Numărul statelor a crescut la 75, fiind incluse Spania, Belgia, Danemarca, Emiratele Arabe Unite sau India.
  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii a calificat drept ”îngrijorătoare” tulpina indiană de SARS-CoV-2, în special pentru că este mai contagioasă. Potrivit statisticilor oficiale, în India aproape 4.000 de persoane mor de Covid în fiecare zi, unde bilanţul total se apropie de pragul unui sfert de milion de decese.
  • Un nou studiu, realizat de specialiști francezi, a dezvăluit că 6 din 10 pacienţi Covid spitalizaţi au prezentat cel puţin un simptom la 6 luni după externare, cel mai adesea oboseală, dificultăți de respiraţie, precum şi dureri musculare şi articulare. Unii dintre aceștia încă nu s-au întors la serviciu. Potrivit experților, ”deşi bărbaţii prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta forme grave, femeile par să aibă un risc mai mare de a suferi de simptome persistente ca şi durată”.
  • Grecia a redeschis, de luni, toate unitățile de învățământ. Copiii de grădiniță sau de clase primare s-au putut întoarce la cursuri după o jumătate de an. Atât elevii, cât și profesorii trebuie să prezinte, săptămânal, rezultate negative pentru autotestele disponibile gratuit în farmacii. În weekend, plajele private ale Greciei au primit din nou turişti. Statul elen va redeschide sezonului vacanțelor din 15 mai. Mai mult de 20% din PIB-ul Greciei depinde de acest sector. Grecia este sever afectată de cel de-al treilea val al pandemiei, cea mai mare parte dintre cele peste 10.000 de decese provocate de Covid fiind înregistrate în decursul ultimelor luni. Au fost realizate peste 3,4 milioane de vaccinări, iar peste un milion de persoane au primit cea de-a doua doză.
  • După aproape cinci luni, toate magazinele neesenţiale din Cehia s-au redeschis, dar cu măsuri stricte de siguranţă sanitară, precum purtarea obligatorie a unei măşti şi menţinerea unei distanţe fizice între persoane. Guvernul de la Praga a acceptat această uşoară relaxare după îmbunătăţirea situaţiei epidemiologice. Cehia se numără printre cele mai sever lovite țări de ultimul val de Covid.
  • Irlanda a intrat într-o nouă fază de relaxare a restricţiilor, cu deschiderea centrelor comerciale neesenţiale şi reluarea activităţilor culturale în muzee, biblioteci sau galerii de artă. Saloanele de coafură sau centrele de cosmetică s-au redeschis, în timp ce majoritatea centrelor comerciale vor oferi doar un serviciu de “rezervare şi ridicare” cu comandă prealabilă. De luni, până la şase persoane din aceeaşi familie se pot reuni, deşi întâlnirile pot fi organizate doar în exterior, iar cetăţenii se pot deplasa pe întregul teritoriu al Irlandei.
  • Contractul semnat de Uniunea Europeană cu compania farmaceutică AstraZeneca va rămâne în vigoare şi după luna iunie. Clarificarea a venit de la Bruxelles după o declarație a comisarului european pentru piaţa internă. Thierry Breton a spus că înțelegerea nu va reînnoită, dând astfel de înţeles că din iunie vor înceta livrările vaccinului produs de AstraZeneca. Compania a livrat Uniunii Europene în primul trimestru al acestui an numai 29,8 milioane de doze de ser şi a promis că, până la sfârşitul lunii iunie, numărul dozelor livrate va ajunge la 100 de milioane, adică numai o treime din cele prevăzute în contractul semnat cu Comisia Europeană, care din acest motiv a acţionat în judecată grupul anglo-suedez.
  • Premierul Florin Cîţu și mai mulți miniștri ai cabinetului său se vor deplasa, marți, la Bruxelles. Delegația are programată o cină de lucru cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Miercuri, vor avea loc discuții pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și a proiectelor care ar urma să primească finanţare europeană.
  • Colegiul Medicilor Veterinari cere ajutorul premierului. Forul avertizează că, în peste 300 de localități din ţară, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu a atribuit contractele către medicii veterinari de liberă practică, iar animalele sunt comercializate fără documente şi fără să se cunoască dacă sunt sau nu bolnave. Judeţe precum Alba, Vâlcea, Olt, Argeş, Ialomiţa au mari teritorii neacoperite. Colegiul Medicilor Veterinari îi cere premierul Florin Cîțu să intervină pentru a fi găsite soluții în regim de urgenţă. La momentul actual, în România transportul și comerțul de păsări vii este suspendat, după descoperirea unor focare de gripă aviară.
  • Complexul Energetic Hunedoara a deschis listele cu cereri de disponibilizare voluntare. Angajaţii care pleacă de bunăvoie ar putea primi plăți compensatorii de până la 10.000 de euro, potrivit propunerilor formulate de conducerea societăţii şi sindicate. Salariaţii din mine sau termocentrale care doresc disponibilizatea pot depune cereri în acest sens la sediile sucursalelor unde lucrează până joi, la prânz.
  • La videoconferința pe tema situației de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, președintele Klaus Iohannis a pledat pentru sporirea prezenței militare a NATO pe teritoriul României. Potrivit liderului de la Palatul Cotroceni, întrucât acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în zonă sunt îngrijorătoare, se impune consolidarea apărării. Săptămânile trecute, Rusia a masat trupe în apropierea frontierei sale cu regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde trupele ucrainene sunt în conflict cu separatiştii susţinuţi de Moscova. Potrivit Casei Albe, preşedintele american Joe Biden și-a manifestat dorința de a coopera mai strâns cu partenerii din Europa Centrală și de Est.
  • Klaus Iohannis și omologul polonez, Andrzej Duda, vor asista, marți, la exercițiile militare din Poligonul Smârdan.“Justice Sword 21” are ca obiectiv verificarea capacităţii structurilor participante de a executa acţiunile şi măsurile stabilite prin documentele de planificare şi modul de realizare a sprijinului acordat de România pentru forţele şi echipamentele militare care tranzitează teritoriul naţional.
  • Cel puțin 20 de palestinieni au fost uciși în atacuri ale armatei israeliene asupra unor poziții din Fâșia Gaza, ca răspuns la tiruri cu rachete lansate de mișcarea islamistă Hamas, care controlează enclava palestiniană, asupra unor zone din sudul statului evreu.Există temeri că violenţele s-ar putea intensifica. De aceea, cancelariile lumii au făcut apel la calm. Situaţia din Cisiordania şi Ierusalimul de Est a fost tensionată de la începutul Ramadanului, luna sfântă de post şi rugăciune a musulmanilor, care s-au revoltat întrucât poliţia israeliană a restricţionat accesul în unele zone din Oraşul Vechi, precum Esplanada Moscheilor. Începând de vineri seară, 600 de palestinieni au fost răniţi în ciocnirile violente cu forţele de ordine israeliene.
  • Sepsi Sfântu Gheorghe s-a impus, cu 1-0, pe terenul CFR Cluj, aseară, în etapa a şaptea a fazei play-off a Ligii I de fotbal. Campioana a avut un joc foarte slab. CFR păstrează primul loc în clasament întrucât FCSB a remizat cu Academica Clinceni, scor 2-2.
  • China mizează pe fotbaliștii naturalizaţi pentru a se califica la Mondialul din 2022, organizat de Qatar. Federaţia de la Beijing a selecţionat cinci jucători născuţi în străinătate pentru preliminarii. Au trecut 20 de ani după prima şi singura participare a Chinei la Cupa Mondială de Fotbal.
  • Mai mulți actori au cerut industriei de film să se distanţeze de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood până ce  vor fi implementate reforme substanţiale în cadrul organizaţiei, pentru a fi reprezentată cât mai bine diversitatea. Asociația acordă anual Globurile de Aur. În semn de boicot, actorul Tom Cruise a înapoiat cele 3 trofee obținute de-a lungul timpului. Postul de televiziune NBC a anunțat, orele trecute, că nu va mai transmite gala Golden Globes în 2022.
  • Vremea se va încălzi şi va deveni deosebit de caldă pentru această dată în regiunile intracarpatice. Cerul va fi mai mult senin. Vântul va avea unele intensificări în sudul Banatului şi pe crestele Carpaţilor Meridionali. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 grade pe litoral şi 29 de grade în vestul ţării. La București, zi cu vreme frumoasă. Cerul va fi mai mult senin. Temperatura maximă va fi de 23…24 de grade.