Confidenţialitate

INFOMANIA • 1 iulie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O nouă etapă de relaxare a restricțiilor antiepidemice intră în vigoare de joi. Astfel, se prelungește, până la ora 2.00, programul cluburilor, al restaurantelor și al cafenelelor. Crește numărul celor care pot participa la evenimente private și al spectatorilor la evenimentele sportive. Hotelurile și pensiunile pot caza turiști până la capacitatea maximă. Nici sălile de fitnes nu mai restricționează numărul clienților. Totodată, se redeschid târgurile, bâlciurile și talciocurile.

România se alătură, de joi, statelor europene care emit certificatul sanitar Covid pentru călătoriile în blocul comunitar și în spațiul Schengen. Pentru persoanele vaccinate, documentul are o valabilitate de un an.
În schimb, certificatele de vindecare după Covid pot fi folosite 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2. Testul rapid va avea o valabilitate de 24 de ore, iar cel PCR – 72 de ore.

Solicitarea certificatelor de vaccinare şi vindecare, ambele gratuite, trebuie făcută cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Documentele vor putea fi eliberate în format digital. Persoanele care nu au acces la mediul online se vor putea adresa primăriilor, direcţiilor de evidenţă a populaţiei, celor de sănătate publică și medicilor de familie pentru tipărirea certificatelor.

La ieșirile din țară sau pe aeroporturi, poliţiștii de frontieră vor verifica autenticitatea şi valabilitatea acestora. Până pe 12 august, pot fi folosite și actualele adeverințe de vaccinare sau trecere prin boală.

Se caută o utilitate pentru certificatele digitale și pe plan intern. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că se vor purta discuții cu agenții economici, așa cum sunt organizatorii de evenimente, care să recunoască noile documente.

Românii care călătoresc în interes personal, cu precădere în scop turistic, în zone cu epidemie sau cu risc epidemiologic sau biologică ridicat vor beneficia, la întoarcerea în ţară, de un concediu de carantină plătit timp de doar 5 zile, şi nu 14 – ca până acum. Șeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, spune că, prin acest demers, se dorește o responsabilizare mai mare a cetățeanului şi descurajarea călătoriilor în zone în care acesta se poate îmbonăvi.

Autoritățile au raportat, miercuri, 52 de noi infecții (la aproape 27.000 de teste efectuate) și 4 decese asociate Covid. În secțiile de Terapie Intensivă, mai sunt internați 73 de pacienți.

Alte aproape 20.000 de persoane au fost vaccinate. Mai mult de 11.000 au fost rapeluri.

Ministrul Sănătății a mai anunțat că a fost definitivat ordinul care îi va obliga pe angajații nevaccinați din sistemul medical să se testeze periodic, pe propria cheltuială. Ioana Mihăilă spune că medicii și asistentele trebuie să pună mai presus siguranța pacienților pe care îi au în grijă.

În contextul perioadei de acalmie epidemiologică, ritmul de vaccinare a scăzut în mod semnificativ în ultimele săptămâni. La momentul actual, România are în stocuri 6 milioane de doze.

Între timp, autoritățile au decis să nu mai distrugă vaccinurile anti-Covid care expiră. Producătorii verifică dacă perioada de valabilitate a acestora poate fi prelungită. În așteptarea unui răspuns, loturile în cauză vor fi carantinate.

De asemenea, România donează și vinde unele vaccinuri, în special AstraZeneca, față de care interesul era redus din cauza deficitului de credibilitate.

Grecia testează toate persoanele la frontierele sale terestre, indiferent de ţara din care acestea provin, inclusiv pe cele vaccinate, avertizează Ministerul Afacerilor Externe de la București. Dacă rezultatul testului este pozitiv, persoanele nevaccinate intră în carantină timp 10 zile, iar cele vaccinate timp de 7 zile.

Confruntată cu un nou val de coronavirus, din cauza mutației Delta a SARS-CoV-2, Rusia a anunţat 669 de decese asociate Covid, cel mai mare bilanţ zilnic de la debutul pandemiei. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că s-a vaccinat cu serul Sputnik V, cu o eficacitate de peste 97%. În vârstă 68 de ani, liderul de la Kremlin a fost imunizat, în martie şi aprilie. Autorităţile nu au făcut publice imagini de la momentul vaccinării.

Chiar dacă sunt vaccinaţi cu schemă completă sau au teste negative pentru noul coronavirus, suporterii englezi nu vor putea să își susțină favoriții la meciul de sâmbătă, cu Ucraina, din sferturile de finală ale EURO 2020. Locuitorii Regatului care ajung în Italia, dar trebuie să stea în izolare timp de cinci zile. Singurul mod în care o persoană poate evita obligaţie de izolare este să demonstreze că merge în Italia pentru “muncă, tratament medical sau pentru o urgenţă”. Suporterii englezi sunt furioşi pentru că, spre deosebire de ei, personalul UEFA şi invitaţii forului european vor primi o scutire de carantină atunci când vor călători la Londra pentru semifinalele şi finala turneului de luna viitoare.

Bolnavii Covid pot transmite infecția cu SARS-CoV-2 animalelor lor de companie, iar pisicile care dorm în pat cu stăpânii “au un risc mai mare de infectare”, potrivit unui studiu prezentat la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase.

Noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale, care intră în vigoare de joi, include 3 consultații gratuite pentru prevenirea bolilor în cazul persoanelor de peste 40 de ani. Numărul vizitelor la domiciliu acordate de medicii de familie va creşte la una pe lună în cazul pacienţilor cu afecțiuni cronice, faţă de patru pe an în prezent. Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate va suplimenta finanțările necesare pentru implementarea acestui pachet. Lăuzele vor beneficia, pe lângă consultaţia la domiciliu la externarea din maternitate, de o vizită la patru săptămâni de la naştere. Pacienții care plătesc asigurări de sănătate, dar care aleg să se interneze într-un spital privat, vor achita o contribuție personală, reprezentând diferența de cost față de spitalizarea într-o unitate publică.

Energia se scumpește, de joi, pentru cei care nu au semnat un contract pe piaţa concurenţială. Gazele vor costa mai mult, în medie, cu 20%. La nivel național, doar o treime dintre consumatori au renunțat la vechile contracte cu furnizorii. La curent electric, majorarea este de 1 până la 7%, în funcţie de furnizor şi de zona de consum. Din cei aproape 9 milioane de consumatori casnici de energie electrică, mai puţin de jumătate sunt pe piaţa concurenţială. Contractele pot fi schimbate și de acum înainte. Alegerea celei mai bune oferte poate fi făcută cu ajutorul comparatorului de preţuri de pe site-ul Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei.

Persoanele care încheie un contract de furnizare a energiei electrice nu mai sunt obligate să prezinte actul de proprietate. Procedura a fost simplificată, astfel că este suficientă completarea unei declaraţii pe proprie răspundere, a anunțat Autoritatea de Reglementare în Energie.

Sejurul pe litoral costă mai mult de joi. Tarifele de cazare cresc cu aproape 20%. La un hotel de două stele, o noapte ajunge să coste 150 de lei. Cazarea într-un hotel de patru stele, cu mic dejun inclus, se ridică la 500 de lei pe noapte. Iulie și august, deși mai scumpe, sunt lunile preferate de turiști la mare. Stațiunile cu cele mai mici prețuri rămân cele din sudul litoralului.

Angajarea studenților și elevilor, în timpul vacanței, se dovedește salvatoare pentru hotelieri. Pe lângă faptul că își rezolvă problema deficitului de personal sezonier, patronii primesc de la stat câte 250 de lei pentru fiecare dintre tânăr recrutat.

Procurorii de la Crimă Organizată audiau, miercuri, zeci de persoane în dosarul contrabandei cu țigări din vestul și sudul țării. Potrivit anchetatorilor, rețeaua era protejată de polițiști, care primeau, la schimb, periodic, sume de bani și favoruri. În dosar este vizat chiar șeful Poliției de Frontieră Mehedinți, Sorin Coman. Ampla anchetă a început în 2019. Gruparea de contrabandiști era foarte bine organizată pe ierarhii, iar membrii respectau cu strictețe regulile și măsurile de precauție.

Şeful Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare va fi destituit joi. Daniel Manole a fost reţinut, miercuri, de procurorii anticorupție, fiind acuzat de constituirea unui grup organizat, abuz în serviciu şi luare de mită. Dosarul vizează achiziţia la suprapreţ a patru nave, în valoare de 85 de milioane de lei, dar şi condiţiile în care a fost realizată tranzacţia. În paralel, ministrul Transporturilor ordonase un control la această agenție după ce același Daniel Manole a cerut, în luna martie, retragerea unei nave plecate în misiune de salvare a unor marinari ucraineni, întrucât vremea era nefavorabilă. Ministrul Cătălin Drulă a explicat că achizițiile de nave au fost argumentate tocmai de nevoia de a oferi ajutor pe mare în condiții dificile.

Parlamentul a dat undă verde legii care îi pedepsește cu închisoarea, de la 6 luni, la 3 ani, pe cei care incită la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie. Legea va ajunge pe masa șefului statului pentru promulgare.

Deocamdată, preşedintele Klaus Iohannis și-a pus semnătura pe legea care permite alăptarea în spaţiile publice. Devine contravenţie interzicerea, în orice mod, a hrănirii unui sugar la sân în spaţiul public sau evacuarea unei mame care alăptează. Sancțiunile încep de la 100 şi pot ajunge la 2.000 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Șeful statului a eliberat din funcţie mai mulţi magistraţi. Trei dintre aceștia sunt de la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, după cum a anunțat Administraţia Prezidenţială.

În încercarea de a pune capăt defrișărilor, Guvernul înființează Garda Forestieră Națională. Noua instituție va supraveghea activitățile din fondul forestier și cel cinegetic. Totodată, USR PLUS a depus un proiect în Parlament prin care jandarmii vor putea opri în trafic, pentru control, autovehicule care transportă material lemnos.

Guvernul a amânat, până la sfârșitul anului viitor, termenul de la care devine obligatorie autorizaţia anti-incendiu. Lucrările de consolidare, extindere sau de schimbare a destinaţiei unor încăperi sau pentru intervenţii la acoperişul unei clădiri sunt exceptate de la obținerea avizului.

Parlamentarii intră, până pe 1 septembrie, în vacanţă. Senatorii ar putea fi convocați într-o sesiune extraordinată pe tema desființării SIIJ.

Peste 120.000 de elevi au susţinut proba la alegere a profilului în cadrul examenului de Bacalaureat. 36 dintre candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă. Astăzi, elevii care aparțin minorităților susțin testarea la limba maternă. Primele rezultate ale BAC-ului vor fi afişate pe 5 iulie, când cei nemulțumiți vor putea depuse contestaţiile.

Specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează în legătură cu unele mesaje private expediate de hackeri pe platforma Instagram, folosind conturi false. Victimele sunt înștiințate că ar fi încălcat drepturi de autor prin unele postări și, chipurile, că le vor fi închise conturile în termen de 24 de ore. Cei care cad în plasă sunt direcționați spre completarea unui formular, care copiază identitatea vizuală a Instagram şi care cere introducerea datelor de acces la cont.

Uniunea Europeană prelungește cu 6 luni sancţiunile economice impuse regimului de la Moscova pentru anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. În tot acest timp, președintele rus a acuzat Marea Britanie și Statele Unite că au premeditat escaladarea tensiunilor din Marea Neagră. Vladimir Putin consideră că Londra și Washingtonul au vrut să testeze capacitatea de reacția a forțelor ruse în incidentul în care a fost implicat, recent, un distrugător britanic.

În ultimele zile, în orașele spaniole s-a stat la cozi pentru preschimbarea vechilor pesete în euro. Desfășurat în ultimii 20 de ani, procesul a ajuns la final. Persoanele care n-au apucat să schimbe vechile monede și banconte le vor păstra, de acum înainte, ca amintire.

Alte 4 cadavre au fost recuperate dintre ruinele blocului turn prăbuşit parțial în statul american Florida. Bilanțul dezastrului a a ajuns la 16 decese. Aproape 150 de persoane sunt încă dispărute după surparea inexplicabilă a imobilului de locuințe de pe țărmul Miami Beach.

Curtea Supremă din Pennsylvania a anulat condamnarea actorului american Bill Cosby pentru agresiune sexuală, pronunţată în urmă cu aproape 3 ani. În detenţie de atunci, acesta a fost eliberat. Avocații lui Bill Cosby au dovedit un viciu de procedură. Procurorii au folosit o mărturie a acestuia dintr-un proces civil, intentat de o victimă împotriva acestuia, și au folosit declarația în procesul penal care i-a adus condamnarea. Vedetă a micilor ecrane în anii 1980, Bill Cosby are 83 de ani.

Pe iarba de la Wimbledon, Irina Begu (79 WTA) s-a calificat în turul al treilea, trecând de croata Petra Martic (30 WTA). Românca s-a impus cu scorul de 7-5, 6-7 (7), 6-3, în două ore şi 33 de minute. Irina Begu o va avea ca adversară pe poloneza Iga Swiatek (9 WTA).

La rândul său, Sorana Cîrstea (45 WTA) s-a calificat în turul secund, unde o va întâlni pe biolorusa Victoria Azarenka (14 WTA). Românca a învins-o în prima rundă pe britanica Samantha Murray Sharan (230 WTA) scor 6-3, 6-3, într-o oră şi 18 minute.

În schimb, Patricia Ţig (64 WTA) a fost învinsă de rusoaica Daria Kasatkina (35 WTA), scor 6-0, 3-6, 6-3, iar Ana Bogdan (92 WTA) a fost eliminată de rusoaica Anastasia Pavliucenkova (19 WTA), care s-a impus cu un dublu 6-2.

A părăsit competiția și canadianca Bianca Andreescu (7 WTA), învinsă cu de franțuzoaica Alize Cornet (58 WTA), scor 6-2, 6-1. Lipsa performanţelor a făcut-o pe Bianca Andreescu să se departă, după French Open, de Sylvain Bruneau, antrenorul cu care colabora de mult timp.

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat programul primei etape de Liga 1. Meciurile se dispută de joi până luni. Confruntarea FC Botoşani – FCSB va deschide sezonu, pe 15 iulie. Partidele Ligii 1 vor fi transmise în direct de LOOK Sport, DIGI Sport şi TELEKOM Sport.

Arbitrul Ovidiu Haţegan va fi rezervă la meciul Elveţia – Spania, programat vineri seară, de la ora 19.00, la Sankt Petersburg, în sferturile de finală ale EURO 2020. Meciul va fi condus de o brigadă din Anglia. Tot mâine, de la ora 22.00, la Munchen, se dispută partida Belgia – Italia, considerat meciul-vedetă al sferturilor.

Selecționerul Mirel Rădoi a rămas fără doi fotbaliști pe care îi convocase la Jocurile Olimpice. CFR Cluj s-a răzgândit și nu îi mai permite lui Denis Ciobotariu să meargă la Tokyo. De asemenea, George Pușcaș a fost convocat de Reading, echipa la care evoluează. Turneul Olimpic de fotbal se va desfășura în perioada 21 iulie – 7 august. În urma tragerii la sorți, România a fost repartizată în grupa B, alături de Noua Zeelanda, Coreea de Sud și Honduras.

Mai multe zone din județul Neamț au fost evacuate, în noaptea de miercuri spre joi, din cauza inundaţiilor. Regiunea s-a aflat sub un cod roşu de fenomene meteorologice periculoase.

Un incendiu a izbucnit, joi dimineaţă, la acoperişul unui bloc cu patru etaje din orașul prahovean Câmpina. Pompierii au stabilit că flăcările au fost produse de un trăsnet.

Vremea va fi instabilã, la început în vest, centru, nord, nord-est, în zonele montane şi submontane, apoi şi în restul teritoriului. Aceasta se va manifesta prin înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã ale vântului. Pe alocuri vor fi vijelii şi grindinã. Ploile vor avea şi caracter torenţial, local se vor depãşi 20…40 l/mp şi izolat 60…70 l/mp. Temperaturile vor fi în scãdere, dar local în regiunile sudice şi estice vremea va fi cãlduroasã, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi. La nivelul întregii ţãri, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 de grade în estul Transilvaniei şi 35 de grade în sud-vestul Olteniei.

La București, vremea va fi cãlduroasã, cu disconfort termic ridicat şi un indice temperaturã-umezealã (ITU) care va depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi. Treptat instabilitatea atmosfericã se va accentua şi se va manifesta, mai ales în a doua parte a zilei, prin intervale de timp cu înnorãri accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Probabilitatea va fi ridicatã şi pentru grindinã şi vijelie. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 32 de grade.

La munte, vremea va fi instabilã. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate, iar pe arii extinse se vor semnala averse, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului şi pe alocuri grindinã şi vijelii. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantitãţile de apã vor depãşi local 20…40 l/mp şi pe spaţii mici, 60…70 l/mp. Valorile termice vor scãdea faţã de ziua anterioarã.

Pe litoral, vremea va fi caldã dar va deveni în general instabilã. Cerul va prezenta înnorãri temporar accentuate îndeosebi spre searã şi noaptea când, trecãtor, vor fi averse, descãrcãri electrice şi izolat grindinã. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificãri temporare ziua dar şi în timpul averselor când poate avea aspect de vijelie. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 27 de grade iar cele minime între 21 şi 22 de grade. Temperatura apei mãrii va avea valori de 21..23 grade.