Confidenţialitate

Directorul Agenţiei de Salvare a Vieţii pe Mare, reţinut de DNA

Directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) a fost reţinut de procurorii anticorupție.

Daniel Manole este acuzat de constituirea unui grup organizat, abuz în serviciu şi luare de mită.

Dosarul vizează achiziţia la suprapreţ a patru nave, în valoare de 85 de milioane de lei, dar şi condiţiile în care a fost realizată tranzacţia.

”În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menţionată mai sus, împreună cu ceilalţi inculpaţi ar fi constituit un grup infracţional care ar fi avut ca scop achiziţia, cu fraudarea legislaţie primare în materie, de către instituţia pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare şi una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA). Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiţi la recepţia finală”, a transmis DNA.

Potrivit rechizitoriului, societatea câştigătoare a licitaţiei doar „ar fi mimat” construcţia acelor nave, în realitate acestea fiind achiziţionate la jumătate de preţ de la o societate comercială din Estonia.

”Pentru contribuţia sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, adaugă comunicatul DNA.

Din 1997, Daniel Manole a deţinut, în mai multe rânduri, funcţia de director general al ARSVOM.

În anchetă, procurorii au mai reținut 3 administratori ai unor societăţi comerciale.

Manole Daniel şi doi dintre aceștia urmează să fie prezentaţi Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ministrul Transporturilor a anunțat că Daniel Manole va fi destituit.