Confidenţialitate

Cât ar urma să plătim pentru consumul de energie. Guvernul vrea ca Parlamentul să ia decizia finală și se rezumă doar la recomandări | AUDIO

Haos privind facturile la energie: Prețul maxim de 1,3 lei pe kWh oră pentru cine consumă mai mult de 255 kWh va fi votat de fapt, în Parlament, săptămâna viitoare, când aleșii vor modifica Ordonanța Guvernului. Ce a făcut vineri Executivul prin actul normativ aprobat: să vină cu o serie de recomandări. În plus, nu este clar de când se va aplica acest preț.

Ministrul Energiei ,Virgil Popescu, după ședința de Guvern:

„Sunt două plafoane, sunt trei plafoane de fapt: plafonul până în 100 kW, unde este foarte clar, plafonul până în 300 de kW unde primii 255 sunt 85 de bani, între 255 și 300 1,30 lei, peste 300 de kW unde toată cantitatea este 1,30 lei.

-Ce se întâmplă până în luna ianuarie cu românii care consumă mai mult de 300 de kW? Ei rămân în perioada de iarnă la prețul pieței?

Eu aș aștepta modificările în Parlament, dar până atunci au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde prețurile sunt sub 80 de bani.

-Există posibilitatea ca acest preț de 1,30 lei/kW pentru cei care depășesc pragul de 255 de kW să intre în vigoare mai repede de 1 ianuarie?

O decizie care trebuie luată după părerea mea în Parlament.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De reținut: pragurile de consum de până acum rămân în vigoare

Așada, nimic concret vineri de la Guvern. Totul va fi decis în Parlament, acolo unde Camera Deputaților va aproba legea de adoptare a ordonanței. Deja Senatul a votat mai multe amendamente. Tot aici vor fi stabilite și prețurile maxime pentru IMM-uri și mari consumatori.

Întrebat dacă vede aceste amendamente incluse în legea de adoptare a ordonanței pe energie, ministrul Popescu spune că decizia va fi luată în coaliție:

„În Parlament sunt o serie de amendamente în momentul de față, susțineți adoptarea lor? De exemplu, în Senat, s-au prevăzut bisericile, producătorii de medicamente, farmaciile, bolnavii care folosesc concentratoare de oxigen, familiile cu mai mult de trei copii. Vedeți toate aceste categorii prinse ca beneficiari ai prețului mai mic de 68 de bani și respectiv de 1 leu pentru instituții?

Săptămâna viitoare, într-o ședință a coaliției, vom stabili exact, dar cert este că nimeni nu va plăti mai mult de 1,3 lei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce s-a întâmplat vineri de fapt la Palatul Victoria: Guvernul a stabilit numai un mecanism de achiziție a energiei electrice, valabil de la 1 ianuarie până la începutul anului 2025.

Producătorii ar urma să fie obligați să vândă energia electrică cu 450 de lei pe MWh.

Foto: Shutterstock

Citește și: Șapte companii, amendate de ANRE pentru că au emis facturi la energie cu întârziere