Independenta justitiei a fost afectata de declaratiile lui Bercea Mondial

Sunt concluziile Inspecţiei Judiciare -ce vor fi prezentate în ședința Consiliului Superior al Magistraturii de mâine.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a declarat pe 19 iunie, înainte de a fi audiat la Direcţia Anticorupţie, că aproape 2 milioane de euro ar fi ajuns la şefa DNA, Codruţa Kovesi, la preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, dar şi la Vasile Blaga, despre care susţinea că ar fi implicat în acest caz.

Toți cei vizați de afirmațiile lui Bercea au negat orice implicare în acest caz. O zi mai târziu, pe 20 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări. Raportul, potrivit căruia declarațiile au afectat independenţa justiţiei, va fi discutat miercuri în plenul CSM.

Mircea Băsescu şi Marian Căpățână au fost arestaţi în 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări video care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele şefului statului.

Anchetatorii susţin că, în schimbul unor sume de bani, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Bercea Mondial la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Bercea Mondial a fost condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare cu executare, pentru că şi-a înjunghiat un nepot într-un bar, în 2011, iat fiul acestuia, Florin Anghel, a primit o pedeapsă de cinci ani şi trei luni de închisoare, pentru tentativă de complicitate la omor.