Confidenţialitate

Indemnizații pentru creșterea copilului, reduse pentru unele mame din cauza noului Cod Fiscal

Femeile care au născut anul acesta și aveau venituri inclusiv din drepturi de autor s-au trezit că aceste venituri nu au fost luate în calcul când s-a stabilit indemnizația pentru creșterea copilului. Ordonanța din 2010 stabilește că toate veniturile mamei trebuie luate în calcul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adrian Bența: În baza de calcul a contribuției pentru mămici din ordonanța din 2010, veniturile care se luau în considerare la stabilirea indemnizației erau patru categorii: venituri din salarii, venituri din activități independente, silvicultură, piscicultură. În momentul în care veniturile din drepturi de autor au fost scoase din această categorie a activităților independente, nu mai sunt în baza de calcul a contribuțiilor pentru indemnizația la mămici. Efectiv nu se mai regăsesc acolo. Legislația din 2010 nu a fost actualizată.

Reporter: Ce se întâmplă concret cu indemnizația pentru mămici?

Adrian Bența: Dacă există cazul în care o persoană s-a angajat în aprilie 2018 și câștigă doar drepturi de autor și va deveni părinte în 2019, riscă să nu aibă decât indemnizația minimă, fără să îi fie luate în considerare veniturile din drepturi de autor.

Reporter: Ce poate face Ministerul Muncii în acest caz?

Adrian Bența: Trebuie să actualizeze cât mai rapid legislația, iar eventualele persoane care sunt afectate pot să primească, dacă vrea Guvernul, o despăgubire.”

Potrivit unor surse, Ministerul Muncii ar urma să schimbe legislația. Deocamdată, un răspuns oficial întârzie. Asociația „Mame pentru Mame” a depus deja o adresă la Ministerul Muncii și așteaptă, de asemenea, ca cineva să ofere un răspuns.  Ana Măiță –  președinta asociației care le reprezintă pe mame:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Este un efect al incompetenței celor care au făcut aceste modificări și nu au urmărit până la capăt. Practic, oamenii care așteaptă deja un bebeluș și care se va naște începând cu luna martie anul viitor și care generează venituri pe drepturi de autor nu vor mai beneficia de acest drept legal al lor. E foarte regretabil, avem o adresă trimisă, așteptăm să iasă public și să spună măcar că investighează și că se caută o soluție cât mai repede și că lucrurile nu vor rămâne așa.”

Surse din Ministerul Muncii spun că vor supune spre aprobare guvernului un act normativ care să rezolve problema. Rămâne de văzut dacă se vor plăti sau nu sumele retroactiv.