Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea fi plafonată, iar perioada de acordare a acesteia prelungită de la 2 la 4 ani

Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor fac „analize şi calcule de impact” pentru o eventuală plafonare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, a anunţat vicepremierul Sevil Shhaideh la Antena 3.

Shhaideh nu a spus care ar fi cuantumul plafonării, dar a anunţat că guvernul ia în calcul o posibilă prelungire a perioadei de acordare a indemnizaţiei, de la 2 ani la 4 ani.

Informaţia a fost publicată în premieră de Profit.ro, care scria vineri că guvernul ia în calcul plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la un nivel maxim cuprins între 5.000 – 10.000 lei, dar şi introducerea cardului social de beneficii.

După ce a fost plafonată ani de zile la maximum 3.400 de lei, indemnizația e calculată de anul trecut la 85% din veniturile declarate într-o anumită perioadă din ultimii 2 ani. Adică primești proporțional cu cât cotizezi. Asta ar încuraja și familiile cu bani să aibă copii.

După intrarea în vigoare a legii a apărut un caz destul de bizar cu cineva din Sibiu care a solicitat o indemnizație de 35 de mii Euro pe baza veniturilor declarate.

L-a investigat Fiscul si a descoperit că declarațiile nu erau corecte și că veniturile fuseseră, de fapt, mai mici. Indemnizaţia i-a fost redusă la 1000 de lei.