Confidenţialitate

Începe Ramazan Bayram, cea mai importantă sărbătoare a lumii islamice

Duminică va începe cea mai importantă sărbătoare a lumii islamice.

Ramazan Bayram-ul este sărbătorit și de comunitatea musulmană din Dobrogea, unde trăiesc zeci de mii de turci și tătari.

Sărbătoarea vine după o lună de Post, când pe lângă restricțiile impuse de pandemie, credincioșii s-au abținut de la mâncare și băutură în timpul zilei.

Sărbătoarea începe cu slujba de dimineață oficiată de imami în toate geamiile din Dobrogea.

Având în vedere contextul actual, toate ceremonialurile religioase se desfășoară cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.

Slujbele se oficiază în curțile geamiilor, credincioșii musulmani poartă măști de protecție și păstrează distanța de doi metri între ei, vin la ceremonie cu propriul covoraș de rugăciune și trebuie să evite strângerile de mână și îmbrățișările.

Nici copiii nu se mai pot duce să-i colinde pe vârstnici pentru că ar trebui să le pupe mâna pentru a o duce apoi la frunte.

Dincolo de toate aceste restricții, Ramazan Byarmaul este o sărbătoare a bucuriei.

Este și un prilej pentru gospodinele din comunitatea musulmană de a-și arăta măestria în arta prepararii dulciurilor: baclavale, sarailii, tatalisi, cornulețe.

Tocmai de aceea sărbătoarea a căpătat și o denumire laică, Șeker Bayram, adică “Bayram-ul dulce“.

Mesele în jurul cărora se adună întreaga familie încep cu urarea, Ramazan Bayraminiz Qairli ve Mubarek Bolsun!,  -Să aveți un Bayram cu multa sănătate și indestulare!”.