Confidenţialitate

Începe primăvara astronomică

Echinocţiul marchează, duminică, la ora 17 și 33 de minute, debutul primăverii astronomice.

Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata diurnă (față de cea nocturnă) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

În emisfera sudică, fenomenul este invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice.

În regiunile polare, încep lunga zi, respectiv lunga noapte, fiecare cu o durată de câte 6 luni.