Începe judecarea torționarilor disidentului anticomunist Gheorghe Ursu

Curtea de Apel Bucureşti începe judecarea torționarilor disidentului anticomunist Gheorghe Ursu

Fostul ministru de Interne Tudor Postelnicu este acuzat, alături de  Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, de complicitate la infracţiuni contra umanităţii.

La termenul precedent, cel dintâi nu a fost citat corect, instanţa stabilind ca procesul să înceapă în 10 mai.

Judecătorii au hotărât, la 16 martie, încetarea procesului penal în cazul fostului ministru de Interne George Homoştean, întrucât acesta a murit în decembrie anul trecut.

Andrei Ursu încearcă să-i convină pe judecători că tatăl său, inginerul Gheorghe Ursu, a fost ucis de angajații Securității, la 17 noiembrie 1985.

De astfel, acum doi ani, fiul lui Gheorghe Ursu a intrat în greva foamei, exasperat de tergiversarea cercetărilor.

După gestul extrem al lui Andrei Ursu, procurorii au reluat ancheta.

Gheorge Ursu a intrat în vizorul Securității, după ce a călătorit în străinătate de mai multe ori în anii 70 și începutul anilor 80, unde i-a cunoscut pe disidenții Monica Lovinescu si Virgil Ierunca.

Ofițerii l-au urmărit ani întregi și i-au confiscat jurnalul intim, jurnal prefațat de prietana sa, poeta Nina Casian. De altfel, după acest evenimnet, Nina Casian a emigrat în Statele Unite unde a și rămas până la sfârșitul vieții.

După Revoluție, SRI a anunțat că printre cele 50 de mii de pagini de manuscrise confiscate de Securitate și găsite, aproape o mie erau ale  inginerului Gheorghe Ursu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS