Confidenţialitate

Începe Festivalul Internațional de Film Transilvania. Cluj-Napoca devine capitala cinematografiei | AUDIO

Cluj Napoca este, de vineri, capitala filmului în România. Vineri seară începe oficial Festivalul Internaținal de Film Transilvania – TIFF. Deschiderea va fi marcată de un recital Corina Chiriac, dar și de un film despre drepturile femeilor: Rețeaua Jane.

Totul se desfășoară în acest an sub îndemnul „Make films, not War”.

În Piața Unirii din Cluj-Napoca e forfotă mare încă de la primele ore ale dimineții. Se fac ultimele pregătiri pentru marea deschidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania – ediția 2022.

Aproape toate vitrinele din oraș sunt împânzite cu mesajul „Make films, not War”, un puternic semnal de alarmă cu privire la războiul din Ucraina.

Restaurantele și cafenele îi așteaptă, de asemenea, pe împătimiții de film. Atmosfera de festival se simte deja pe străzile din centrul Clujului. Așa mi-a spus și Cosmin, angajatul unui bar din zona „zero” a festivalului:

„Așteptam să vină TIFF-ul, e un vibe, o vibrație plăcută, se vede pe zâmbetul oamenilor nerăbdarea, când începe, când este deschiderea.”

De aceeași părere este și Rareș:

„Toată lumea așteaptă cu nerăbdare aceste eveniment, mai ales că venim după doi ani de pandemie unde nu prea s-au ținut foarte multe chestii. Lumea e încântată.”

Deschidere oficială va avea loc în această seară, de la ora 20 și 45 de minute. În deschidere va fi proiectat filmul „Rețeaua Jane”, o poveste despre drepturile femeilor, inspirată din viața Americii anilor 60.

De asemenea, festivalul va fi deschis de un recital susținut de Corina Chiriac, care va primi la TIFF un premiu special pentru întreaga carieră.

În premieră la TIFF se va vedea și filmul Metronom, debutul regizorului Alexandru Belc, inclus în Selecția Oficială de la Cannes.

Până pe 26 iunie Cluj-Napoca va fi găzdui numeroase proiecții de film, de la comedii, la drame și la pelicule inspirate din fapte reale. Printre altele, filmele se vor vedea la cinema Florin Piersic, la cinema Victoria, la cinema arta, dar și în aer liber în Piața Unirii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Cristi Vescan