Încep consultările pentru desemnarea noului prim-ministru

La această oră încep, la palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru.

Primii chemați de președintele Iohannis sunt reprezentanții coaliției majoritare PSD – ALDE, care au și ajuns deja la întâlnirea cu șeful statului.

Deși a promis anul trecut că nu va mai pune piciorul la Palatul Cotroceni câtă vreme Klaus Iohannis este președinte, liderul PSD Liviu Dragnea s-a dus totuși la consultările cu șeful statului.

„Când am spus-o, nu m-am gândit că o să mai fie nevoie”, a explicat ieri Liviu Dragnea.

El s-a dus la Cotroceni pentru a-i prezenta, în mod oficial, șefului statului propunerea coaliției ca Viorica Dăncilă să devină al treilea prim-ministru de când PSD-ALDE a preluat guvernarea, la începutul anului trecut.

Dăncilă a fost aleasă ieri, în unanimitate, de către liderii PSD pentru a-i succeda lui Mihai Tudose la Palatul Victoria, iar cei de la ALDE au anunțat că sunt de acord cu propunerea social-democraților.

Deși de-a lungul carierei politice a avut o activitate mediocră, atât pe plan local, cât și european, Viorica Dăncilă a fost prezentată de către Liviu Dragnea drept un europarlamentar respectat, a cărei desemnare în funcția de premier va ajuta România în procesul de pregătire a preluării, anul viitor, a președinției Uniunii Europene.

După PSD-ALDE, la Palatul Cotroceni sunt așteptate partidele de opoziție, urmând ca la ora 16:00 consultările președintelui cu formațiunile parlamentare să se încheie.


Varianta audio a materialului. Cristi Citre

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS