Confidenţialitate

Încă două cazuri noi cu varianta Omicron, confirmate în România. 13 români, infectați până acum cu această tulpină

Încă două cazuri noi cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate vineri, în România. Bilanțul celor infectați cu această tulpină a ajuns la 13.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 45 ani, din județul Constanța, cu istoric de călătorie în Africa de Sud. Aceasta este vaccinată cu schema completă de vaccinare, se află in izolare, iar starea de sănătate este una bună.

Cea de-a doua persoană este un bărbat în vârstă de 29 de ani din județul Ilfov, cu istoric de călătorie în Zanzibar. Și această persoană se află în izolare, cu stare de sanatate bună, nevaccinată.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 13 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.

Valul cinci al pandemiei se va manifesta la finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, avertizează autoritățile sanitare. Spitalelor li s-a cerut din nou să găsească spații suplimentare în care să primească pacienții. Îngrijorările sunt legate mai ales de varianta Omicron, care se răspândește și pe calea aerului, adică în spațiile închise, neventilate.

Tulpina Omicron a coronavirusului va duce la un număr de trei ori mai mare de cazuri față de valul precedent, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare:

„Să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se întâmple, că o să scăpăm și de data aceasta și n-o să ne infectăm. La cât de contagioasă este această variantă, din punctul nostru de vedere este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate populațională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus.”

Citește și: Ursula von der Leyen: Cercetătorii se aşteaptă ca Omicron să fie deja varianta dominantă în Europa la mijlocul lui ianuarie | AUDIO