In Ucraina, armata castiga teren pe zi ce trece impotriva militiilor din estul tarii (AUDIO)

Cel puțin așa susține ministrul ucrainean al apărării, într-un interviu acordat BBC.

El spune că orașul Lugansk este înconjurat și e convins că victoria forțelor ucrainene va veni în curând.

De partea cealaltă, Rusia anunță că peste 400 de militari ucraineni s-au predat și au fost primiți pe teritoriul rusesc.

Forțele ucrainene încearcă să rupă legăturile între bastioanele insurgenților proruși din Lugansk și Donețk dar și cele cu frontiera ruso-ucraineană de unde separtiștii primesc arme și întăriri.

Teritoriul ocupat de separatiștii proruși este acum de două ori și jumătate mai mic decât era în urmă cu două săptămâni – a declarat într-un interviu acordat BBC, ministrul ucrainean al apărării Valeriy Heletey: ‘Sunt 100 la sută sigur că victoria va veni foarte curând. Oamenii mor, dar nu avem de ales. Trebuie să continuăm lupta. Peste 65 de orașe și sate au fost eliberate de către forțele ucrainene din regiunea Donețk și Lukansk. Forțele noastre sunt într-o fază ofensivă, dar vreau ca lumea să știe, că Rusia ripostează. Ucraina este ca o casă în flăcări. Armata ucraineană se află înăuntru pentru a stinge flăcările. Dacă nu reușim, focul se va extinde în Kiev, peste tot. Cerem fiecărui ucrainean să ia o găleată de apă și să ne ajute să stingem focul.’

Ministrul apărării i-a acuzat pe rebelii proruși că au împiedicat accesul experților internaționali la locul prăbușirii avionului malaezian, dar oficialul ucrainean promite c ă nu va mai avea loc nicio luptă până nu vor fi adunate toate rămășițele și dovezile, de la locul tragediei aviatice, teritoriu controlat în prezent de insurgenții proruși.

Între timp, Rusia a anunțat că cel puțin 400 de militari ucraineni, aflați în operațiune în estul țării, s-au predat și au fost primiți pe teritoriul Federației Ruse. Militarii au cerut crearea unui coridor umanitar, după ce unul dintre colegii lor ar fi fost rănit și ar fi avut nevoie de spitalizare.