In Turcia, a intrat in vigoare legea care interzice vanzarea bauturilor alcoolice intre orele 22.00-06.00

Majoritatea comercianților nu sunt dispuși să respecte această interdicție.

Comercianții din Turcia spun că au cele mai mari vânzări la alcool, după 10 seara, așa că nu sunt dispuși să respecte interdicția de a mai vinde băuturi alcoolice după această oră, pentru că afacerile lor avea de suferit. Noua lege nu face decât să încurajeze vânzările ilegale – a spus patronului unui magazin citat de publicația Hurriyet.

Vânzarea alcoolului e interzisă la orice oră din zi în localurile aflate la 100 de metri de școli și moscheilor.

Sunt obligat să închid, așa că nu va mai exista nimeni care să vândă alcool – a povestit pentru Agenția France Presse proprietarului unui bar din Afyon, localitate situată la 500 de kilometri de Istanbul. Primăria de aici a luat o măsură și mai drastică: a interzis consumul de alcool în locurile publice din centrul orașului.

Potrivit noii legi, producătorii de băuturi alcoolice nu au voie nici să sponsorizeze evenimente sportive. Iar imaginile care încurajează consumul de alcool nu sunt permise pe afișe, în reclame, în filme sau videoclipuri muzicale. Cei care conduc băuți rămân fără permis jumătate de an, plătesc amendă 700 de lire turceti și riscă să facă și 2 ani închisoare, dacă alcoolemia depășește 0,1 la sută.

Autoritățile din Turcia au explicat că a fost nevoie de noua lege pentru protejarea tinerilor. Potrivit Institutului Național de Statistică din Turcia, 85 la sută din populație nu consumă însă alcool.