Confidenţialitate

IN MEMORIAM Edith Piaf (1915 – 1963)

La 19 decembrie 1915, se năștea artista franceză Edith Gassion, celebră interpretă de şansonete.

Sub numele de scenă Edith Piaf, cântăreața a dat viaţă unor piese memorabile precum ‘La vie en rose’, ‘Je ne regrette rien’, ‘Milord’, ‘Je sais comment’, ‘Mon legionnaire’, ‘Jezebel’, ‘Johnny, tu n’est pas un ange’.

Primul său mare succes datează din ianuarie 1937, când obține un angajament la teatrul ‘ABC’ din capitala Franţei, Paris, sub numele de Édith Piaf. Impresarul Raymond Asso îi înregistrează discul cu ‘Mon légionnaire’. Urmează ani frumoşi cu succes după succes, toată lumea fiind impresionată de vocea inconfundabilă şi talentul imposibil de contestat.

La începutul anului 1959, în cursul unui concert la New York, Edith Piaf se prăbușește epuizată pe scenă. Internările în clinici vin una după alta. În ciuda stării sale de sănătate, Edith Piaf cucerește din nou Parisul în 1961 într-un concert în sala Olympia, cu ‘Non, je ne regrette rien’.

Artista a intrepretat roluri în filmele ‘Etoile sans lumière’ şi ‘Les Amants de demain’.

La un an după ce se căsătoreşte cu Theophanis Lamboukas, deprimată şi neîmplinită, bolnavă, epuizată, drogată, Édith se stinge din viaţă în ziua de 11 octombrie 1963.

Deşi pare că nu a avut noroc în dragoste, ea a reuşit să ofere o mulţime de cântece care-i inspiră tocmai pe îndrăgostiţi.

Edith Gassion este înhumată în cimitirul ‘Pére Lachaise’ din Paris.