Confidenţialitate

IN MEMORIAM Benone Sinulescu (1937 – 2021)

Cântăreţul de muzică populară Benone Sinulescu s-a născut la 24 mai 1937, în localitatea buzoiană Siriu.

În copilărie, artistul se urca în copac pentru a-l vedea lumea şi începea să cânte, dar îi plăcea şi să inventeze cântece.

Benone Sinulescu a făcut parte din corul bisericii, unde cânta la Denii şi la Prohod. După ce a terminat şcoala elementară din Siriu, tânărul cântăreț a devenit solistul şcolii din Pleşcoi şi dirijorul corului. La vârsta de 12-13 ani, Benone avea deja un repertoriu vast şi cunoştea şi cântecele unor artişti precum Ioana Radu, Maria Tănase şi Maria Lătăreţu.

În timp ce urma cursurile Şcolii Medii Tehnice din Buzău, mergea să cânte la staţia de amplificare a oraşului. După absolvire, a mers la Bucureşti, unde a dat examen la Şcoala Specială de Muzică, dar nu a reuşit să intre de prima dată. Ulterior, a încercat din nou şi a fost luat în clasa Elisabetei Moldoveanu, profesoară de canto.

În 1956, la vârsta de 18 ani, a înregistrat la radio piesele: “Străina mamei, străină”, “La Lenuţa sub cerdac” şi “În munţii Buzăului”. Au urmat concerte în ţară şi în străinătate, cele mai mari succese înregistrându-le cu ansamblul “Ciocârlia”. Împreună cu acesta, a susţinut turnee la Moscova, la Kiev, precum şi pe muntele Găina, în faţa a peste 150.000 de persoane.

Mai târziu, obţine un angajament în orchestra “Barbu Lăutaru” a Filarmonicii de Stat “George Enescu”, perioadă în care le-a avut colege de scenă pe Maria Lătăreţu, Maria Tănase, Ioana Radu, Lucreţia Ciobanu, Ion Cristoreanu, etc.

Ulterior, Benone a creat, împreună cu Irina Loghin, dialogul muzical în folclorul românesc. Dintre acestea, au avut mare succes: “Azi e nor, mâine-i senin”, “Cine bate seara la fereastra mea”, “Dă-mi, mândruţo, gura ta”, etc.

“Nea Beni”, aşa cum i se mai spunea, a cântat şi în faţa unor preşedinţi de stat, precum Hruşciov, Brejnev, Gheorghiu Dej, Nicolae Ceauşescu şi alţii.

În 1999, începe o colaborare muzicală cu băieţii de la “Ro-Mania”, având mare succes în muzica etno cu piesele “Radu mamii” şi “Crâşmăriţă din Buzău”, precum şi cu editarea altor cântece precum: “Dulce-i vinul”, “Lasă-mă să beau”, “Hai să ciocnim, paharul plin”.

A mai colaborat cu trupa K1, Etno, Ho-ra, Double D, Di Steffano, BabyKat. În 2002, artistul a scos pe piaţa muzicală albumul “Roata vieţii”. Concertul de lansare a fost transmis în direct de postul TVR Internaţional pentru a putea fi urmărit şi de românii din străinătate. Pentru acest album, Benone a primit “Discul de Aur” pentru vânzări, devenind primul cântăreţ de muzică populară al cărui videoclip a fost difuzat pe postul MTV.

În 2003, a obţinut premiul Ministerului Culturii pentru întreaga activitate şi, tot în acelaşi an, a lansat cel de-al doilea album etno-dance intitulat “Bennymania”. Evenimentul a fost, de asemenea, transmis de TVR Internaţional.

Printre premiile şi distincţiile primite de-a lungul timpului, se numără: 1962 – Laureat al Festivalului Mondial al Tinerilor şi Studenţilor de la Helsinki; 1963 – Medalia Muncii; 1966 – Ordinul Muncii; 1968 – Ordinul “Meritul Cultural”; 1969 – Primul Disc de Aur acordat de către “Electrecord”; 1998 – Premiul criticii muzicale acordat de Uniunea Compozitorilor din România; 1998 – Diploma de Onoare acordată de Societatea Română de Televiziune, cu ocazia a 45 de ani de carieră muzicală; 1999 – Titlul de “Academician în folclor” acordat de Academia de Folclor “Astra” – Sibiu; 2000 – Diploma de Onoare “Mihai Eminescu”, oferită cu prilejul a 150 de ani de la naşterea poetului; 2001 – Diploma de Excelenţă conferită de Răzvan Theodorescu – ministrul Culturii; Distincţia Crucea Naţională “Serviciul Credincios” (2002) şi Ordinul “Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofiţer (2003), acordate de Preşedinţia României; “Discul de Aur” acordat de Media Services (2003, 2004) etc. În 2005, Casa de discuri Electrecord îi acordă, cu Magna cum laude, “Discul de aur” şi primeşte Diploma de Excelenţă “50 de ani de cântec”, din partea TVR – Tezaur Folcloric.

În mai 2017, Primăria municipiului Buzău l-a desemnat pe cunoscutul interpret de muzică populară, la împlinirea vârstei de 80 de ani, “Omul anului-2017”. Tot în 2017, a avut loc, în zilele de 27 şi 28 mai, în Piaţa Dacia din Buzău, prima ediţie a Festivalului Concurs de Muzică Populară “Benone Sinulescu”.

Benone Sinulescu a murit la 18 noiembrie 2021, la vârsta de 84 de ani.