Confidenţialitate

IN MEMORIAM Anda Călugăreanu (1946 – 1992)

Născută la 24 octombrie 1946, la București, actriţa şi cântăreţa Anda Călugăreanu a urmat cursurile IATC, la clasa actorului Mihai Mălaimare.

Artista a debutat în 1965 alături de formația ”Sincron” condusă de Cornel Fugaru, moment din care a început ascensiunea sa în muzica ușoară.

Anda Călugăreanu a cântat și pe scena Festivalului de la Mamaia, alături de nume mari ale muzicii ușoare de atunci, prilej cu care a lansat câteva șlagăre. A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediția a II-a (1969), unde a luat mențiune.

Sunt celebre cupletele alături de Toma Caragiu, precum cele din cadrul emisiunii ”Călătorie Muzicală”, difuzată la televiziune în noaptea Revelionului 1972/1973.

A particpat la recitaluri de muzică și poezie, colaborând cu Florian Pittiș, Mircea Vintilă, Dan Andrei Aldea. A compus ea însăși cântece pe versurile unor poeți consacrați și a participat la numeroase festivaluri.

Câteva dintre piesele celebre ale Andei Călugăreanu sunt: ”N-am noroc”, ”Beng, beng”, ”Seara”, ”Noi, nu!” ”O portocală”, ”Cântec”, ”Te-aș ruga”, ”Cu viața nu glumi”, ”Să ai un plop”, ”Micul prinț”, ”Prin nopți tăcute”, ”Poveste de iarnă”, ”Cheamă-mă!”, ”Nu te mai gândi”, ”Dacă am trăi de două ori”.

În 1984 este distribuită la Teatrul Mic, în spectacolul ‘‘Mitică Popescu”, un musical semnat de Nicu Alifantis după piesa cu același nume de Camil Petrescu, în care joacă alături de actorul Mitică Popescu.

A fost distribuită, de asemenea, în filme precum “Bietul Ioanide” (1979), “Stop-cadru la masă” (1980), “O zi la București” (1986).

A fost căsătorită de două ori, prima dată cu actorul Dan Tufaru, având împreună cu acesta o fiică, Ioana. A doua căsătorie a fost cu Alexandru Medeleanu.

Anda Călugăreanu a încetat din viață pe 15 august 1992, la vârsta de 45 de ani.