GORJ: Case în pericol să fie înghiţite de pământ

În județul Gorj, cinci case sunt în pericol să fie înghiţite de pământ în comuna Alunu, unde o haldă de steril a luat-o a vale din cauza ploilor abundente. 30 de hectare de terenuri agricole, a obturat albiile a două pârâuri, iar acum se îndreaptă către zona locuită din cătunul Poduri.

Autoritățile monitorizează zona şi sunt gata să evacueze cele 13 persoane printre care şi doi copii care locuiesc în casele ameninţate de alunecare.

Primarul Cristian Birăruţ a declarat pentru Europa FM că până la primele case sunt mai puțin de 50 de metri şi deja s-au luat toate măsurile pentru evacuarea a opt persoane printre care se află și doi minori. Centrul social al comunei a fost pregătit cu tot ce este necesar pentru găzduirea persoanelor care vor fi evacuate.

În opinia primarului, vinovată de producerea dezastrului este Exploatarea Minieră CET Govora care nu a respectat normele tehnice de compactare si fixare a sterilului. În urmă cu o lună la presiunea localnicilor societatea a fost nevoită să depoziteze steriliului în pădure la doar 700 de metri de vechea haldă care şi aceea a început să alunce şi a afectat cinci hectare de pădure. Reprezentantii companiei miniere au declarat că vor face o evaluare a pagubelor, iar oamenii vor fi despăgubiţi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS