In aceasta seara – echipele Braziliei si Croatiei dau lovitura de start a editiei 2014 a Cupei Mondiale

Partida e programată la ora 23, ora României și se joacă pe arena din Sao Paulo.

Brazilienii așteaptă de 64 de ani să câștige titlul mondial pe teren propriu și să șteargă din memorie eșecul înregistrat în 1950 pe ”Maracana”: Uruguay câștiga atunci partida cu 1 la 0 și cucerea Cupa.

Naționala Braziliei încearcă să câștige acum al șaselea său titlu mondial.

Președinta Braziliei, Dilma Rousseff, a lansat un mesaj de bun venit celor aproximativ 600.000 de suporteri străini așteptați în țară și i-a invitat pe brazilieni să-i întâmpine călduros.

Ceremonia de deschidere va dura 25 de minute. Vor participa 600 de artiști, gimnaști și specialiști brazilieni în cunoscutului sport brazilian – capoeira. La festivitate vor fi prezenți Jeniffer Lopez, Pitbull și cântăreața braziliană – Claudia Leitte. Starurile vor intona împreună imnul Cupei Mondiale – We are One.

Balonul oficial al Mondialului de fotbal din acest an, botezat ”Brazuca” are linii roșii, albastre și verzi pe un fond alb și cântărește 437 grame. A fost testat timp de doi ani și jumătate de 600 de jucători din 30 de echipe din lumea întreagă.

Mascota oficială este Fuleco, un tatu brazilian, animal care cântărește mai puțin de 1 kg și este pe cale de dispariție. Numele mascotei este o combinație de cuvinte din limba portugheză – fotbal și ecologie.

Meciurile competiției din Brazilia vor fi găzduite de 12 stadioane din tot atâtea orașe. Finala se joacă pe 13 iulie, pe Maracana.

La nivel de jucători, Liga I din România nu are niciun reprezentant la Mondialul brazilian. Fostul internațional român Ionuț Lupescu, director tehnic la UEFA, a fost inclus însă în Grupul de Studiu Tehnic al FIFA. El va analiza toate cele 64 de partide ale Cupei Mondiale.