Confidenţialitate

Împușcarea ursului la Sibiu, criticată de Klaus Iohannis/ Președintele cere proceduri clare de intervenție

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a privit ”stupefiat” imaginile cu ursul care a fost împuşcat la Sibiu: ”Cum este posibil să existe ISU, Poliţie Locală, să se adune 50 de oameni la urs, să strige toţi pe acolo şi, în loc să vină cineva cu o puşcă cu tranchilizante, cineva zice hai să îl împuşcăm, că poate este periculos”, a spus șeful statului.

Președintele a adăugat că din imaginile video i s-a părut că acel animal era speriat şi nu părea deloc agresiv, motiv pentru care a ridicat întrebarea: ”Nu era mai simplu ca în loc de 50 de oameni dezorganizaţi să avem 2-3 oameni instruiţi, care ar fi intervenit în linişte, fără panică şi care nu ar fi creat o emoţie enormă?”.

De aceea, liderul de la Cotroceni cere elaborarea unor proceduri simple şi clare şi oameni instruiţi pentru a interveni în situaţii de genul acesta.

 

Anterior, prefectul de Sibiu, Cristian Roman, a anunţat, că a cerut instituţiilor implicate în operaţiunea de miercuri să prezinte un raport al intervenţiei, precum şi motivele pentru care nu a putut fi salvat animalul. Totodată, prefectul a spus că a început discuţii cu asociaţiile de protecţia animalelor pentru a stabili proceduri de urmat în astfel de situaţii.

Potrivit DSVSA Sibiu, ursul avea 5-6 ani și era sănătos, arată analizele. Animalul avea 176 de kilograme și 1,60 metru lungime. Examenul de trichineloză a ieșit negativ; la fel și testul primar pentru depistarea rabiei.