Confidenţialitate

Impozite de 5 ori mai mari pentru clădirile părăsite din Timișoara

Proprietarii a aproape 200 de clădiri din zona istorică a Timisoarei vor plăti anul viitor impozite majorate cu până la 500%.

Consiliul local a aprobat astăzi, în ultima ședință din acest an supraimpozitarea întrucât proprietarii nu s-au apucat de lucrări pentru reabilitarea clădirilor.

Multe dintre ele au bucăți din fațade căzute sau balcoane distruse și prezintă un risc pentru cei care trec pe lângă ele.

Imobilele ce vor fi supraimpozitate fac parte atât din centrul orașului cât și din cartierele istorice, Elisabetin, Iosefin sau Fabric. Consilierii locali au votat în unanimitate pentru majorarea impozitelor.

Pentru cele mai multe, impozitele vor fi cu 400% mai mari decât în 2019.

Taxa de paragină se aplică pentru că proprietarii nu s-au apucat de reabilitarea clădirilor, deși au primit mai multe notificări, somații și chiar amenzi de la poliția locală.

Anul trecut, pe lista de surpaimpozitare au fost 2.000 de clădiri din zona centrală.

Unii proprietari s-au apucat imediat de lucru dar alții au preferat să plătească impozitul majorat.

Câțiva proprietari ai unor clădiri care ar fi trebuit să plătească suprataxa au dat în judecată primăria și au câștigat în instanță, magistrații considerand că documentația pregătită de juriștii primăriei nu era completă.

24 de asemenea procese a pierdut primăria, alte 15 fiind încă pe rol.

În câteva dintre clădiri, inclusiv primăria Timișoara are unul sau mai multe apartamente.

Edilii locali spun însă că au pregătit banii pentru reabilitare, dar ceilalți proprietari de apartamente din clădire refuză să dea bani pentru reafacerea imobilului.

Supraimpozitarea ar urma să fie aplicată de la 1 ianuarie 2020.