Impostorul Matteo Politi, reţinut pentru înşelăciune | AUDIO

Falsul chirurg italian Matteo Politi a fost reținut, miercuri seară, pentru 24 de ore, după ce a fost audiat de către polițiștii Secției 4 din Capitală.

Individul este suspect pentru înșelăciune, fiind vizat totodată de o anchetă in rem pentru exercitarea fără drept a unei profesii.

„Începând cu noiembrie, am demarat activități în ceea ce înseamnă identificarea autenticității unor documente. Am întrebat autoritățile române și autoritățile din străinătate (…) în legătură cu aceaastă persoană. Sunt mai multe seturi de documente pe care le-am primit. Unele sunt în limba română, altele urmează să fie analizate. (…) Pot confirma că cetățeanul a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare. De asemenea, autoritățile italiene ne-au comunicat că el nu figurează în tabloul medicilor din Italia. (…) El are calitatea de suspect pentru infracțiunea de înșelăciune. Între timp, Colegiul Medicilor a adresat o plângere în cursul lunii ianuarie. Le-am reunit și se efectuează și cercetări dacă a exercitat profesie fără autorizările necesare”, a declarat comisarul-șef Ionuț Dana, șeful Sectorului 1 de Poliție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit comisarului-șef, Poliția a primit mai multe răspunsuri de la autoritățile din Uniunea Europeană. Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Mediafax, individul este cercetat și în Marea Britanie, pentru fapte similare.

„Avem mai multe adrese, răspunsuri primite de la autoritățile din UE cu privire la faptul că a fost cercetat sau condamnat pentru fapte similare. Aceste documente trebuie analizate. (…) În cursul zilei de ieri (marți, n.r.), am primit altă corespondență, de unde am tras concluzia că această persoană trebuie chemată și audiată. (…) Tot în cursul zilei, a fost dat în consemn. (…) A fost emis mandat de aducere”, a mai spus poliţistul.

Italianul care pretindea că este chirurg a fost adus, miercuri seară, la audieri, la Secția 4 de Poliție.

Matteo Politi a fost prins, miercuri, de polițiștii de la punctul de graniţă Curtici, județul Arad, în timp ce încerca să fugă din țară.

„În momentul efectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emisă o alertă, având ca obiect punerea in aplicare a unui mandat de aducere emis de către autorităţile române, persoana în cauză fiind cercetată într-un dosar de înșelăciune”, se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră.

În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după ce a mințit timp de mai mulţi ani că e medic și a profitat că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputaţie din Modena, respectiv Luigi Vincenzo Politi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS