Confidenţialitate

Importul de laptopuri, la maximul istoric în UE, în aprilie. România, pe primul loc | GRAFIC

Cu o creștere de 38%, România se situează pe primul loc în topul importatorilor de laptopuri în primele șase luni, activitate care în UE a atins în aprilie maximul istoric, conform Eurostat.

România este urmată de Danemarca (35%), Slovacia (27%) și Italia(26%). Singura țară din UE care a înregistrat o scădere a importului de laptop-uri a fost Estonia (-0,3%).

În anii trecuți, importurile de laptopuri au atins un maxim în noiembrie, în așteptarea cumpărăturilor de la sfârșitul anului. În primele luni ale anului 2020, primul val de COVID-19 a provocat o perturbare a comerțului internațional și importurile de laptopuri au scăzut brusc, de asemenea, comentează oficiul european pentru statistică.

Pe măsură ce țările s-au adaptat la criză, mai mulți oameni au nevoie să lucreze sau să studieze de acasă, precum și să se bazeze pe întâlniri virtuale pentru a comunica cu prietenii și familia. Acest lucru a făcut ca importurile de laptopuri să atingă un maxim istoric în aprilie 2020.

China a reprezentat aproximativ 90% din importurile de laptopuri din afara UE din 2019 și 2020. Importurile din China au crescut cu 19%, de la 12,1 miliarde euro în primele șapte luni ale anului 2019 la 14,4 miliarde euro în 2020. Printre primele 6 surse de import, doar Vietnamul a înregistrat o creștere mai mare, de la 0,5 miliarde euro la 0,6 miliarde euro (+ 31%).

Grafic & Info: Eurostat