Împărțirea cotelor de refugiați: Să acceptăm impunerea Europei sau să plătim pentru a nu primi sirieni?

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat în această dimineață regretul vis-a-vis de votul dat aseară în Consiliul European pentru Justiție și Afaceri Interne, în care, pentru prima dată cu un vot majoritar, iar nu prin consens, Europa a decis împărțirea proporțională a cotelor de refugiați.

România, Ungaria, Cehia și Slovacia au votat împotrivă, Polonia, care de asemenea își exprimase inițial dezacordul, s-a răzgândit și a votat pentru cotele obligatorii de refugiați. E semn, zic eu, că Polonia a negociat, simțind că se apropie o decizie de impunere. De altfel, preșțedintele nostru a mai declarat în această dimineață și că regretă că nu s-a negociat, așa cum se făcea de obicei. Altfel spus, România ar fi vrut să își negocieze acordul, dar nu s-a mișcat cu același talent și a rămas cu buza umflată.

Drept rezultat, în următorii doi ani, țara noastră va trebui să primească cel puțin 6700 de refugiați, imigranți, spuneți-le cum vreți, într-o primă fază 2000, apoi un total de 4600 iar la cifra de 6700 se va ajunge în doi ani.

Pe de altă parte, Constituția României, deși statuează faptul că pe teritoriul României nu pot fi colonizate populații străine, la un alt articol prevede că deciziile și legislația Uniunii Europene sunt mai puternice și vor fi respectate atunci când intră în contradicție cu legislația internă, deci, inclusiv cu Constituția.

Apoi, încă o dată, așa cum spunea și Iohannis în urmă cu ceva timp, nu vorbim de colonizarea unei mase compacte de cetățeni străini, ci de integrarea lor în societatea românească.

Desigur, România poate contesta această decizie, sau poate refuza să o execute, în toate cazurile riscând însă penalități financiare.

E aceasta o soluție? Ați prefera să acceptăm impunerea Europei, sau ați prefera să plătim pentru a nu primi sirieni pe teritoriul țării noastre?

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.