Confidenţialitate

Imagini revoltătoare, cu hrana pacienților de la un spital de psihiatrie din județul Călărași

Castroane pline cu pâine înmuiată, margarină și câteva bucățele de salam – așa arată hrana pacienților de la Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Plătărești din județul Călărași.

Imaginile au fost distribuite pe Facebook de un jurnalist local. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Călăraşi spune însă că bolnavii primesc uneori pâinea înmuiată, pentru că au probleme la înghiţire.

Jurnalistul care a filmat bolurile cu mâncare se miră de felul în care arată mâncarea. În mare parte – explică purtătoarea de cuvânt a Consiliului Judeţean Călăraşi, Marinela Voivozeanu – este vorba de resturi alimentare.

 

https://www.facebook.com/marin.badea.14/videos/2802201819803343/

Georgiana Pascu, de la Centrul de Resurse Juridice, spune, însă, că trebuie respectate nişte standarde minime ale Ministerului Sănătăţii privind hrana bolnavilor cu afecţiuni psihice, dar că, în cazul de la Plătăreşti, aceste standarde nu sunt respectate.

“O cerință minimă a unui centru rezidențial este de a promova un stil de viață sănătos și ni se dă drept exemplu a nu mânca excesiv pâine. Nu am văzut ca mâncarea să fie pasată sau mixată”, a spus Georgiana Pascu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

17 lei costă meniul zilnic al unui pacient din centrul de la Plătăreşti. Potrivit Georgianei Pascu, bolnavii din astfel de centre mor deseori înecaţi cu propria mâncare şi au problem cu înghiţirea pentru că nu sunt niciodată duşi la dentist, dar şi din cauza tratamentului.