Confidenţialitate

Imaginea-simbol pentru școlile de la țară: Un lighean pus pe un scaun, în care se scurge apă dintr-un bidon de plastic

O fotografie care înfățișează exact imaginea școlii de la sate, în țara noastră, a fost făcută publică de Prefectura Vrancea: un lighean pus pe un scaun, în care se scurge apă dintr-un bidon de plastic.

Pentru mii de elevi din Vrancea, să meargă din nou la școală nu va fi deloc o bucurie. Mulți dintre ei vor învăța, ca și până acum, în condiții nedemne de o unitate de învățământ.

Din cele aproximativ 450 de unităţi şcolare cu personalitate juridică din județ, doar jumătate sunt autorizate sanitar.

Școlile de la țară au toaletele în fundul curții sau nu au apă curentă ori canalizare.

Copiii vor fi nevoiți și în acest an școlar să vină de acasă cu sticlele cu apă ca să se spele pe mâini.

Asta dacă nu au un bidon și un lighean puse la dispoziție chiar în clasă, cum e la școala din Tătăranu. Imaginea care surprinde instalație sanitară improvizată a fost făcută publică de Prefectura Vrancea, în urma unui control în școală.

Primarul dă însă vina pe învățător și spune că bidonul și ligheanul sunt folosite doar pentru ca elevii să ude buretele, întrucît grupul sanitar a fost modernizat.

Pe de altă parte, în aceeași comună se înregistrează o altă situație ieșită din comun: grădinița din satul Mărtinești nu are nicio toaletă, nici măcar în curte.

În acest caz, mai spune primarul, de vină ar fi Inspectoratul Școlar, de unde n-a mai venit nici un ban pentru investiție de 2 ani.

Foto Facebook/ Prefectura Vrancea