Confidenţialitate

IGSU: Peste 2.800 de pompieri, gata să intervină în zonele ameninţate de vremea rea

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, vineri, măsuri de intervenţie în sprijinul populaţiei care ar putea fi afectată de fenomenele meteo periculoase, anunţate de meteorologi pentru mai multe judeţe din sudul şi sud-estul ţării.

ANM prognozează ploi abundente, intensificări ale vântului şi ninsori pe crestele munţilor, de sâmbătă dimineaţă, fiind vizate 17 judeţe (Argeş, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vrancea) şi zona Bucureşti-Ilfov.

La nivelul unităţilor operative ale IGSU din judeţele vizate, peste 2.800 de pompieri cu 600 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice locale.

Au fost puse în gardă toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea.

‘Având în vedere că sunt preconizate efecte asupra populaţiei, în judeţele aflate sub incidenţa avertizărilor meteorologice s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Totodată, la nivelul zonelor vizate, sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor poate produce inundaţii. Pentru asigurarea acţiunilor în sprijinul administraţiei publice locale şi comunităţilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative au verificat şi pregătit mijloacele tehnice de intervenţie la inundaţii, constând în motopompe de mare capacitate, bărci şi autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei’, precizează IGSU într-un comunicat.

Dacă situaţia din teren o va impune, la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă se vor activa grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, care au în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.

Pe durata avertizării meteo, se va activa Centrul de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov.

Specialiştii IGSU le recomandă cetăţenilor ca, pe timpul intensificării vântului şi căderilor de grindină, să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii închise care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă de copaci sau stâlpi de electricitate. Populaţia din zonele vizate de avertizări este sfătuită să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluvial