IGSU: Inundaţii în 58 localităţi din 16 judeţe

În ultimele 24 de ore, din cauza precipitaţiilor abundente, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 25 case, 346 curţi, 73 beciuri/subsoluri şi 11 străzi, potrivit unui bilanț al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

În contextul avertizărilor hidrologice de tip cod roșu pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş şi Caraş, la nivelul judeţelor Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara au fost suplimentate echipajele cu pompieri din turele libere.

Totodată, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin IGSU, în cursul zilei de joi s-a dispus suplimentarea personalului şi a tehnicii de intervenţie în judeţele Caraş-Severin şi Timiş. Cele 19 motopompe de mică şi mare capacitate (13 trimise în sprijin în Caraş-Severin şi 6 în Timiş) au fost mobilizate din judeţele Dolj, Mehedinţi, Teleorman şi Olt, în care nu s-au înregistrat situaţii de urgenţă grave cauzate de vremea nefavorabilă.

O situaţie deosebită s-a produs în localitatea timișeană Fârdea, de unde au fost evacuate 8 persoane suprinse de creşterea rapidă a nivelului apei. Un alt caz similar a avut localitatea Oţelu Roşu, judeţul Caraş-Severin, unde 20 de persoane, printre care şi 12 copii, izolate de viitură în 2 locuinţe, au fost evacuate din zona de pericol pe cale aeriană. De asemenea, la nivelul judeţului Caraş-Severin, din 5 localităţi sau mai evacuat/autoevacuat din cauza viiturilor 50 de persoane.

Pentru prevenirea unor situaţii de pericol, în judeţul Caraş-Severin, în localităţile Obreja şi Ciuta, din cauza riscului de rupere a digului de protecţie pe râul Bistra au fost luate măsuri pentru posibila evacuare a aproximativ 500 de persoane. Până la acest moment evoluţia situaţiei nu a impus luarea măsurii de evacuare. Echipaje specializate acţionează pentru consolidarea şi supraînălţarea digului care protejează localităţile.

Pentru ca populaţia să adopte măsurile de autoprotecţie, în zonele vizate de atenţionările şi avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 11 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 10 judeţe (AG, AR, CL, CS, CV, HR, MS, SM, SV, TM).

Traficul rutier este oprit pe un drum naţional (DN 58/CS), 3 drumuri judeţene (DJ 131A, DJ 137, DJ 137A /HR) şi a fost temporar afectat pe 9 drumuri naţionale (DN 57, DN 6, DN 68/CS, DN 1R/CJ, DN 74/HD, DN 22D/TL, DN 17B/NT, DN 16/MS, DN 1F/CJ) şi 3 drumuri judeţene (DJ 106, DJ 106A/SB şi DJ 242/GL).

La acest moment, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, se intervine în 2 judeţe (Caraş-Severin şi Cluj) pentru evacuarea apei din curţi şi locuinţe, precum şi pentru consolidarea unui dig de protecţie.

Evoluţia dinamicii din teren rămâne sub atenta monitorizare a Centrului Operaţional National din IGSU, iar la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor din zonele afectate.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, vineri, o avertizare de tip “cod roşu” de inundaţii, valabilă în două bazine hidrografice din judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

Potrivit hidrologilor, până la ora 12.00, vor fi creşteri de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de pericol, pe râurile Timiş – bazin aval S.H. Caransebeş – amonte S.H. Brod şi Pogăniş – bazin amonte Acumularea Cadar Duboz.

Avertizarea a fost transmisă instituțiilor abilitate să intervină.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS