Confidenţialitate

Bilanț IGSU: 4 persoane rănite de copaci doborâţi de vânt

Pompierii militari au acţionat, miercuri, în peste 60 de situaţii, în condiţiile manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, fiind înregistrate efecte în 21 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, iar din cauza copacilor doborâţi de vânt înregistrându-se 4 răniți, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Victimele au fost raportate în judeţele Dolj şi Mureş şi în Bucureşti.

De asemenea, s-a intervenit pentru înlăturarea panourilor publicitare, a elementelor de acoperiş sau a izolaţiei desprinse pe rafale.

Afectate au fost judeţele Arad, Argeş, Brăila, Braşov, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Mureş, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Sălaj, Teleorman, Tulcea şi Vâlcea.

Pompierii militari au acţionat în peste 60 de situaţii pentru degajarea copacilor căzuţi din cauza vântului puternic atât pe carosabil, cât şi pe autoturisme sau clădiri.

În judeţul Suceava, pe DN 17, în zona localităţii Pojorâta, un autocar cu 58 persoane nu a mai putut înainta din cauza viscolului şi a zăpezii de pe carosabil. S-a intervenit cu un utilaj de la Drumurile Naţionale pentru deblocare iar ulterior autocarul şi-a continuat drumul.

În stațiunea sibiană Paltiniş, un autocar cu cinci adulţi şi 46 copii a rămas blocat din cauza ninsorilor. Toate persoanele au fost cazate temporar la o pensiune din zonă.

În continuare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a acţiona imediat în zonele afectate de vremea rea. La nivel naţional, peste 5.200 pompieri sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale, precizează IGSU.

Pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă, IGSU le recomandă cetăţenilor ca pe timpul manifestării vântului puternic să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia iar pentru limitarea posibilelor pagube, să îşi parcheze autoturismele în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store, mai menţionează IGSU.