IERUSALIM: Biserica Sfântului Mormânt, redeschisă după un protest al administratorilor

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim şi-a redeschis porţile, miercuri, după ce primăria a renunţat la un plan de impozitarea administratorilor lăcaşului de cult, important loc de pelerinaj al creştinătăţii şi căutată destinaţie turistică, relatează Al Jazeera.

Liderii bisericilor greacă, armeană şi catolică, care împart administrarea bisericii, au luat duminică hotărârea fără precedent de a închide porţile, denunţând o recentă decizie a municipalităţii de a le imputa plata unor impozite penntru bunuri imobiliare care generează venituri, precum hoteluri.

Biserica Sfântului Mormânt este ridicată pe locul unde, potrivit tradiţiei creştine, a fost crucificat şi înmormântat Iisus Hristos.

Datoria se ridică, potrivit primăriei din Ierusalim, la aproximativ 150 de milioane de euro, sumă de bani care nu va mai finanţa importante proiecte de binefacere, au acuzat clericii.

Liderii religioşi denunţă, totodată, un proiect de lege care le-ar permite autorităţilor israeliene să exproprieze terenurile vândute de Biserica Ortodoxă unor investitori privaţi, plan care ar risca să diminueze prezenţa creştină la Ierusalim.

Biserica Sfântului Mormânt este situată în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului, anexată de către Israel.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS